Άσκηση με οστεοπόρωση: Πως να είστε δραστήριοι με τον ασφαλή τρόπο
Δώστε βάση!
Αν έχετε οστεοπόρωση, μπορεί να νομίζετε λανθασμένα ότι η άσκηση θα οδηγήσει σε κάταγμα. Στην πραγματικότητα, όμως, η χρήση των μυών βοηθά στην προστασία των οστών.
Η οστεοπόρωση είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στις ηλικιωμένες γυναίκες. Η οστεοπόρωση είναι μια οστική διαταραχή που αποδυναμώνει τα οστά και μπορεί να οδηγήσει σε σπασμένα οστά, όπως στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι δύσκολο να κινείσαι ελεύθερα και να ζεις ανεξάρτητα.
Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αυτών των τραυματισμών; Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει.
Ορισμένα είδη άσκησης ενισχύουν τους μύες και τα οστά. Άλλα είδη μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων.
Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να γυμνάζεσαι. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί:
Αυξήστε τη μυϊκή δύναμη.
Βελτιώστε την ισορροπία.
Μειώνει τον κίνδυνο σπασμάτων οστών.
Βελτιώστε τη στάση σας.
Μειώνει τον πόνο.
Η άσκηση, αν έχετε οστεοπόρωση, σημαίνει ότι θα πρέπει να βρείτε τις ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες δραστηριότητες για εσάς, με βάση τη γενική σας υγεία και την ποσότητα της οστικής απώλειας. Δεν υπάρχει μια συνταγή που να ταιριάζει σε όλους.
Πριν ξεκινήσετε
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης για την οστεοπόρωση. Μπορεί να χρειαστείτε κάποιες εξετάσεις πρώτα, συμπεριλαμβανομένων:
Μέτρηση της οστικής πυκνότητας.
Αξιολόγηση καταλληλότητας.
Εν τω μεταξύ, σκεφτείτε τι είδους δραστηριότητες απολαμβάνετε περισσότερο. Αν επιλέξετε μια άσκηση που σας αρέσει, είναι πιο πιθανό να την ακολουθήσετε με την πάροδο του χρόνου.
Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:
Καταπολεμήστε την οστεοπόρωση με αυτό το θεραπευτικό γιατροσόφι και 2 υλικά
8 συμβουλές για την υγεία του εγκεφάλου σου - Για έναν πιο υγιή εαυτό