Άνοια: Τι να φάτε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ;

Τι έδειξε νέα μελέτη;

Ψάχνετε τρόπους να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας; Ερευνητές από όλο τον κόσμο, μελετούν μια ποικιλία διατροφικών παραγόντων που συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου γνωστικής βλάβης, Αλτσχάιμερ και άνοιας.

Πώς η Μεσογειακή διατροφή βοηθά στην γνωστική λειτουργία;

Τι έδειξαν παλαιότερες έρευνες;

Ένας παράγοντας στον οποίο συγκλίνουν πολλές μελέτες είναι ότι η μεσογειακή διατροφή έχει πολύ θετικά και ευεργετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει:

  • ψάρια
  • ελαιόλαδο
  • αβοκάντο
  • φρούτα
  • λαχανικά
  • ξηροί καρποί
  • φασόλια
  • δημητριακά ολικής άλεσης
  • κόκκινο κρασί με μέτρο

Οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τα βασικά διατροφικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, εδώ και αρκετά χρόνια μέσω διάφορων μελετών.

Δείτε επίσης: 11 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 και ενημερώθηκε το 2018, συνέκρινε υγιείς ηλικιωμένους που τρέφονταν με μεσογειακή διατροφή με επιπλέον ελαιόλαδο ή με επιπλέον ξηρούς καρπούς, με άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή με μειωμένα λιπαρά. Οι δύο ομάδες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή είχαν εξίσου καλά αποτελέσματα στην γνωστική τους απόδοση σε σύγκριση με την ομάδα μειωμένων λιπαρών. Καμία μελέτη, ωστόσο, δεν μπόρεσε, μέχρι σήμερα, να προσδιορίσει τα πιο σημαντικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, που την κάνουν τόσο ευεργετική για τον εγκέφαλο.

Τι έδειξε η νέα μελέτη;

Ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη που αξιολόγησε τον τρόπο ζωής περισσότερων από 7.750 συμμετεχόντων, οι οποίοι μελετήθηκαν για πέντε έως 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να καθορίσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ παράλληλα πραγματοποιήσαν γνωστικές εξετάσεις μνήμης, γλώσσας και προσοχής. Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συνέλεξαν, προσπάθησαν να προσδιορίσουν τους διατροφικούς παράγοντες που θεωρούνται πιο σημαντικοί στη μείωση του κινδύνου, τόσο της γνωστικής εξασθένησης, όσο και της γνωστικής μείωσης.

Τι είναι γνωστική εξασθένηση και τι γνωστική μείωση;

Ας αφιερώσουμε λιγάκι από τον χρόνο μας για να ξεδιαλύνουμε αυτούς τους όρους. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο κίνδυνος σας σχετικά με αυτές τις δύο καταστάσεις, σε 10 χρόνια από τώρα.

Αρχικά να πούμε ότι η γνώση είναι ένας πιο ευρύς τρόπος για να αναφερθούμε στη σκέψη, τη μνήμη, τη γλώσσα, την προσοχή, τις οπτικοχωρικές και άλλες διανοητικές ικανότητες. Ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης είναι ο κίνδυνος ότι σε 10 χρόνια από τώρα, η γνώση σας θα είναι χειρότερη από τους συνομηλίκους σας. Ο κίνδυνος της γνωστικής μείωσης είναι ο κίνδυνος ότι σε 10 χρόνια από τώρα, η γνώση σας θα είναι χειρότερη από ότι είναι τώρα.

Τι βρήκαν οι ερευνητές;

Το ψάρι φαίνεται να ήταν ο πιο σημαντικός διατροφικός παράγοντας που μείωνε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Τα λαχανικά ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας και όλα τα άλλα είχαν πολύ ασήμαντα αποτελέσματα. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι από όλα τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν, μόνο τα ψάρια συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής μείωσης. Η κατανάλωση ψαριών επομένως, μείωσε τον κίνδυνο, τόσο της γνωστικής εξασθένησης, όσο και της γνωστικής μείωσης.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και γνωστικής μείωσης;

Για τους ερευνητές, η κατανάλωση της μεσογειακής διατροφής είναι το κλειδί για την απομάκρυνση του κίνδυνου γνωστικής εξασθένησης και γνωστικής μείωσης και κυρίως η κατανάλωση ψαριών αρκετές φορές την εβδομάδα, είναι ευεργετικότατη.

Υπάρχουν πολλά καλά ψάρια για φαγητό, όπως σκουμπρί του Ατλαντικού, λαβράκι Μαύρης Θάλασσας, γατόψαρο, μύδια, μπακαλιάρος, καβούρι, καραβίδες, καλκάνι, αστακός, σολομός, σαρδέλες, χτένια, γαρίδες, καλαμάρια, πέστροφα, κονσερβοποιημένος ελαφρύς τόνος κλπ. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως πρέπει να προσέχετε τα ψάρια που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ο ξιφίας και ο τόνος bigeye, τα οποία είναι καλό να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

5 τρόφιμα που ενισχύουν τον εγκέφαλο και μπορούν να καταπολεμήσουν την άνοια

Προσοχή: Πως η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να προκαλέσει... άνοια!