Για μυαλό... ξυράφι: 5 είδη τροφών που κάνει καλό στον εγκέφαλο!

Κράτα σημειώσεις

Ακριβώς όπως δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την πρόληψη της γνωστικής παρακμής, έτσι και καμία παντοδύναμη τροφή για τον εγκέφαλο δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει έναν κοφτερό εγκέφαλο καθώς γερνάτε.

Οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι η πιο σημαντική στρατηγική είναι να ακολουθείτε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε να λαμβάνετε πρωτεΐνες από φυτικές πηγές και ψάρια και επιλέξτε υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο ή το κραμβέλαιο, αντί για κορεσμένα λίπη.

5 είδη τροφών που κάνει καλό στον εγκέφαλο!

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα κολλάρδα και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και το β-καροτένιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα φυτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής.

Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια είναι άφθονες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, υγιεινών ακόρεστων λιπαρών που έχουν συνδεθεί με τη μείωση των επιπέδων β-αμυλοειδούς στο αίμα - της πρωτεΐνης που σχηματίζει βλαβερές μάζες στον εγκέφαλο των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ. Προσπαθήστε να τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά επιλέξτε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως σολομό, μπακαλιάρο, κονσερβοποιημένο ελαφρύ τόνο και σφυρίδα. Αν δεν είστε οπαδός των ψαριών, ρωτήστε το γιατρό σας για τη λήψη ενός συμπληρώματος ωμέγα-3 ή επιλέξτε χερσαίες πηγές ωμέγα-3, όπως ο λιναρόσπορος, το αβοκάντο και τα καρύδια.

Δείτε επίσης: Άνοια: Οι απαραίτητες τροφές που μπορούν να την κρατήσουν μακριά!

Μούρα: Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές φυτικές χρωστικές ουσίες που δίνουν στα μούρα τις λαμπρές αποχρώσεις τους, βοηθούν επίσης στη βελτίωση της μνήμης, σύμφωνα με έρευνες. Μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women's του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες φράουλες και βατόμουρα κάθε εβδομάδα καθυστέρησαν την έκπτωση της μνήμης έως και δυόμισι χρόνια.

Τσάι και καφές: Η καφεΐνη στο πρωινό σας φλιτζάνι καφέ ή τσάι μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη ώθηση της συγκέντρωσης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία σε τεστ νοητικής λειτουργίας. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εδραίωση νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με άλλες έρευνες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μελετήσουν μια σειρά εικόνων και στη συνέχεια να πάρουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα δισκίο καφεΐνης των 200 χιλιοστογραμμαρίων. Περισσότερα μέλη της ομάδας της καφεΐνης ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν σωστά τις εικόνες την επόμενη ημέρα.

Καρύδια: Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών, ενώ ένας συγκεκριμένος τύπος ξηρών καρπών μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη. Μια μελέτη από το UCLA συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση καρυδιών με βελτιωμένες βαθμολογίες σε γνωστικά τεστ. Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA). Οι δίαιτες πλούσιες σε ALA και άλλα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καθαρότερες αρτηρίες. Αυτό είναι καλό τόσο για την καρδιά όσο και για τον εγκέφαλο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες για μια παραγωγική ημέρα στη δουλειά

Υγεία: Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για την καρδιά σας