Άνοια: Πόσα χρόνια μετά την διάγνωση μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος;
Μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση της άνοιας
Μια μελέτη ρίχνει περισσότερο φως στο προσδόκιμο ζωής μετά τη διάγνωση της άνοιας και ορίζει πως η επιβίωση κυμαίνεται από 9 έτη στην ηλικία των 60 ετών για τις γυναίκες και έως 2 έτη στην ηλικία των 85 ετών για τους άνδρες, ωστόσο η πρόβλεψη της ανάγκης για φροντίδα σε οίκο ευγηρίας παραμένει πολύπλοκη.
Πόσα χρόνια μετά την διάγνωση μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος
Το μέσο προσδόκιμο ζωής των ατόμων που διαγιγνώσκονται με άνοια κυμαίνεται από 9 χρόνια στην ηλικία των 60 ετών έως 4,5 χρόνια στην ηλικία των 85 ετών για τις γυναίκες και από 6,5 έως λίγο πάνω από 2 χρόνια, αντίστοιχα, στους άνδρες, διαπιστώνει συστηματική ανασκόπηση των τελευταίων στοιχείων στο The BMJ σήμερα.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το ένα τρίτο των ατόμων με άνοια εισάγονται σε οίκο ευγηρίας εντός τριών ετών από τη διάγνωση.
Σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως λαμβάνουν διάγνωση άνοιας κάθε χρόνο, αλλά οι εκτιμήσεις για την επιβίωση ποικίλλουν ευρέως και λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει την πρόγνωση (την πιθανή πορεία της πάθησης) σε σχέση με τον χρόνο μέχρι την εισαγωγή σε οίκο ευγηρίας.
Για να το κατανοήσουν καλύτερα αυτό, ερευνητές στις Κάτω Χώρες ξεκίνησαν να προσδιορίσουν την πρόγνωση για τα άτομα με διάγνωση άνοιας, τόσο για το προσδόκιμο ζωής που απομένει όσο και για το χρόνο μέχρι την εισαγωγή σε οίκο ευγηρίας.
Τα ευρήματά τους βασίζονται σε 261 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1984 και 2024 (235 για την επιβίωση και 79 για την εισαγωγή σε οίκο ευγηρίας) και αφορούσαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα με άνοια (μέση ηλικία 79 ετών, 63% γυναίκες).
Οι μελέτες προέρχονταν κυρίως από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με μέσο χρόνο παρακολούθησης 7 έτη.
Μετά την αξιολόγηση της ποιότητας των μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μέση επιβίωση από τη διάγνωση φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, κυμαινόμενη από 8,9 έτη στη μέση ηλικία των 60 ετών για τις γυναίκες έως 2,2 έτη στη μέση ηλικία των 85 ετών για τους άνδρες.
Συνολικά, η άνοια μείωσε το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου δύο χρόνια για τα άτομα με διάγνωση στην ηλικία των 85 ετών, 3-4 χρόνια με διάγνωση στην ηλικία των 80 ετών και έως και 13 χρόνια με διάγνωση στην ηλικία των 65 ετών.
Διαβάστε επίσης: 5 καλύτερα ροφήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της άνοιας
Η μέση επιβίωση ήταν έως και 1,4 χρόνια μεγαλύτερη στους ασιατικούς πληθυσμούς και 1,4 χρόνια μεγαλύτερη στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με άλλους τύπους άνοιας.
Ο μέσος χρόνος μέχρι την εισαγωγή σε οίκο ευγηρίας ήταν λίγο πάνω από 3 έτη, με το 13% των ατόμων να εισάγονται κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση, αυξάνοντας στο ένα τρίτο (35%) στα τρία έτη και σε περισσότερα από τα μισά (57%) στα πέντε έτη. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι λιγότερο αξιόπιστες και θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.
Πρόκειται για ευρήματα παρατήρησης και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι διαφορές στις μεθόδους μελέτης και η ασυνεπής αναφορά μέτρων όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η φυλή, η σοβαρότητα της νόσου και οι προϋπάρχουσες καταστάσεις ενδέχεται να επηρέασαν τις εκτιμήσεις τους.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η σχολαστική αναζήτηση και η εξαγωγή δεδομένων επέτρεψε την ανάλυση του μεγαλύτερου αριθμού μελετών που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για μια παρατεταμένη περίοδο, «προσφέροντας δυνατότητες για εξατομικευμένες προγνωστικές πληροφορίες και σχεδιασμό της φροντίδας».
Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:
Άνοια: Οι απαραίτητες τροφές που μπορούν να την κρατήσουν μακριά!
7 τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή επιβράδυνση της άνοιας