Θα πάρει «φωτιά» το κλιματιστικό: Η θερμοκρασία που «νικάει» τον καύσωνα

Ανάσες δροσιάς

Το κλιματιστικό είναι σίγουρα ο σύμμαχός μας για να «νικήσουμε» τον καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, όμως πρέπει να το χρησιμοποιούμε και κατάλληλα.

Το να το βάζουμε να δουλεύει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν θα δροσίσει το σπίτι μας πιο γρήγορα. Όταν το κάνουμε αυτό σπαταλάμε περισσότερη ενέργεια αφού ασκείται περισσότερο πίεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και μπορεί να προκληθούν και άλλα θέματα. Με την ευκαιρία, δείτε ποιά είναι η ιδανική θερμοκρασία του κλιματιστικού κατά τον καύσωνα.

Η σωστή θερμοκρασία για το κλιματιστικό

Οι ειδικοί προτείνουν να ρυθμίζουμε τα κλιματιστικά σε τουλάχιστον λίγο παραπάνω βαθμούς από αυτό που θα θέλαμε. Δηλαδή, αν έξω έχει 35 βαθμούς, δεν πρέπει να βάλουμε το κλιματιστικό στους 18 βαθμούς, αλλά στους 24. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να έχει τόσο μεγάλη διαφορά η εσωτερική με την εξωτερική θερμοκρασία, για την υγεία μας αλλά και για τη διάρκεια ζωής των κλιματιστικών.

Εάν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη θερμοκρασία, τότε ίσως να είναι καλύτερο να στραφούμε σε άλλες λύσεις. Οι ανεμιστήρες αποτελούν μία οικονομική λύση αφού δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια.

Επίσης, είναι καλό να αποφεύγουμε τη χρήση και συσκευών που υπερθερμαίνουν τον χώρο όπως τον φούρνο, τα πλυντήρια πιάτων και γενικά την κουζίνα. Ειδικά η ταυτόχρονη χρήση των παραπάνω συσκευών με τα κλιματιστικά δεν είναι σωστή.

Καλό είναι και να ανοίγουμε τα παράθυρα τουλάχιστον τις βραδινές ώρες για την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο σπίτι και την αποφυγή της δημιουργίας ενός αποπνικτικού κλίματος.

Το κόλπο για τον καύσωνα: Το έξυπνο και φθηνό τρικ δροσιάς αν δεν έχετε κλιματιστικό

Όλοι γνωρίζουμε ότι, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει και έρχεται η επέλαση του καύσωνα, οι νύχτες γίνονται δύσκολες για όσους δεν διαθέτουν κλιματιστικό ή δεν επιθυμούν να το ανάψουν επειδή δυσχεραίνει την αναπνοή τους. Πιο είναι το έξυπνο και φθηνό τρικ;

Υπάρχει ωστόσο ένα κόλπο με τον ανεμιστήρα που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε μια ζεστή νύχτα με πνιγηρή ζέστη. Πρόκειται για την τεχνική του διασταυρούμενου αερισμού ή αλλιώς απεγκλωβισμού της θερμότητας. Με την ευκαιρία, δείτε τα δύο κόλπα για να μετατρέψετε τον ανεμιστήρα σας σε κλιματιστικό.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας επιδαπέδιος ανεμιστήρας που μπορεί να τοποθετηθεί «φάτσα» σε ανοιχτό παράθυρο. Αντί δηλαδή ο ανεμιστήρας να μας φυσάει απευθείας ενώ είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, το μυστικό είναι να τον στρέψουμε έτσι ώστε να «βλέπει» ένα ανοιχτό παράθυρο.

Ο σύμβουλος περιβαλλοντικού σχεδιασμού Nelson Lebo με έδρα τη Νέα Ζηλανδία συστήνει να τοποθετούμε τον ανεμιστήρα σε μια σκιερή πλευρά του σπιτιού με κατεύθυνση προς το παράθυρο, μόλις η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος πέσει χαμηλότερα από εκείνη εντός του σπιτιού.

Με αυτή την τεχνική ενεργοποιείται η διασταυρούμενη ροή του αέρα όπου ουσιαστικά ο θερμός αέρας διοχετεύεται εκτός σπιτιού και επιτρέπεται να εισέλθει δροσερός αέρας.

Για τον Nelson Lebo αυτή η μέθοδος είναι πιο πρακτική από την τοποθέτηση του ανεμιστήρα μπροστά μας ενώ κοιμόμαστε, μια πρακτική που ξηραίνει τη μύτη και τους αεραγωγούς, ενώ μπορεί να ενοχλεί και λόγω του θορύβου.

Για να μην σας «κάψει» η ΔΕΗ: Το κόλπο με το κλιματιστικό για καταναλώνει λιγότερο ρεύμα

Είναι γεγονός πως όσο οι μέρες περνούν η θερμοκρασία όλο και θα ανεβαίνει. Η αναζήτηση δροσιάς στο σπίτι είναι μια συνεχής διαδικασία… επιβίωσης, με το κλιματιστικό να είναι ο πρώτος σωτήρας. Παρ' όλα αυτά, για να μην σας «κάψει» η ΔΕΗ, σας αποκαλύπτουμε το κόλπο για να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα.

Οι ζέστες «έπιασαν» για τα καλά και τα 40άρια έκαναν την εμφάνισή τους. Τις επόμενες ημέρες, η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και το air condition, είναι σχεδόν επιβεβλημένο. Με την ευκαιρία, αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να κοιμάστε με ανοιχτό τον ανεμιστήρα.

Υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τα έξοδα του κλιματιστικού, ώστε και να δροσιζόμαστε αλλά και να μην «καιγόμαστε» όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ;

Ναι, υπάρχει και μπορεί να κάνει το κλιματιστικό να «καίει» έως και 40% λιγότερο.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας ανεμιστήρας οροφής, το κόστος του οποίου ξεκινά από 20 ευρώ.

Τοποθετώντας τον στην οροφή του καθιστικού, όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες, ο κρύος αέρας ανακυκλώνεται πιο αποτελεσματικά επιτρέποντας στο κλιματιστικό να δροσίζει περισσότερο με πολύ λιγότερη ενέργεια.

Βάλτε σε λειτουργία τον ανεμιστήρα οροφής και ανεβάστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού μέχρι και 4 βαθμούς.

Θα δείτε και μόνοι σας ότι δεν θα έχει καμία απολύτως διαφορά από τις προηγούμενες χαμηλές θερμοκρασίες.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Κάντε το κλιματιστικό σας να καίει μόνο 7 λεπτά για ολόκληρη τη νύχτα! (video)

Ποιο air conditioned; Με αυτά τα 2 πανέξυπνα κόλπα θα μετατρέψετε τον ανεμιστήρα σας σε κλιματιστικό