Κορυφώνονται οι αποκαλύψεις για τα Τέμπη: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατάσταση είναι καλύτερη αφού βγήκαν στην φόρα τα μυστικά για το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Η εκτίμηση των Βέλγων και η εικόνα που επιχείρησε να περάσει ο Χρήστος Σταϊκούρας

EUROKINISSI

Οι αποκαλύψεις για την τραγωδία των Τεμπών δεν έχουν τελειωμό, με την κυβέρνηση να αναφέρει μέσω του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι η κατάσταση στους σιδηρόδρομους είναι πολύ καλύτερη από νωρίτερα.

Ο υπουργός μίλησε για την τραγωδία των Τεμπών, για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής, ενώ αναφέρθηκε και στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», την ίδια στιγμή που αστυνομικοί «καίνε» ανωτέρους πολιτικούς για το μπάζωμα.

«Να ξεκινήσουμε από το χθεσινό πρωτοσέλιδο και τις δήθεν δηλώσεις του κ. Γραμματίδη. Έχει βγάλει ανακοίνωση ο κ. Γραμματίδης, δεν μίλησε ποτέ για το ζήτημα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Τουναντίον, στην ανακοίνωση μιλάει ότι η ασφάλεια στη λειτουργία των σιδηροδρόμων είναι απόλυτη. Πού αναφέρεται; Αναφέρεται στο γεγονός ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα τρέξουν κάποια έργα στη Θεσσαλία, στην κεντρική Ελλάδα, που αφορούν για τη μόνιμη και με ψηλότερη ανθεκτικότητα αποκατάσταση των καταστροφών που έγιναν στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Άρα λέει ότι τότε που θα ξεκινήσουν τα έργα, καλό θα ήταν όχι όλες οι μεταφορές αλλά μόνο αυτές που είναι για επιβάτες και μόνο για εκείνο το τμήμα να σταματήσουν, έτσι ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα τα έργα. Τα έργα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αλλά είναι κάτι το οποίο ούτως ή άλλως απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με την ανάδοχο εταιρία όταν ξεκινήσουμε τα έργα θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το κομμάτι αυτό του σιδηροδρόμου, δηλαδή από τον Δομοκό μέχρι τη Λάρισα».

«Θα κάνουμε αυτό το οποίο θα ενισχύει την ασφάλεια και θα επιταχύνει την υλοποίηση των έργων. Άρα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κ. Γραμματίδης, ουδέποτε μίλησε για ασφάλεια», σημειώνει.

Η αναφορά του Σταϊκούρα στα Τέμπη

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, λέει: «Ποιο ήταν το βασικό ζητούμενο το οποίο είχαμε μετά τα Τέμπη; Να είχαμε καλύτερα συστήματα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης, δηλαδή να είχαμε ενίσχυση της ασφάλειας. Σήμερα, είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από ό,τι ήμασταν. Αν δεν είχαμε τον ‘Daniel’, σήμερα θα σας έλεγα ότι σε σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και το ETCS, είχαμε 100% από την Αθήνα μέχρι τη Λάρισα. Λόγω του γεγονότος ότι είχαμε τον ‘Daniel’, σε εκείνο το σημείο μόνο δεν έχουμε τα συστήματα».

«Τα τρένα είναι πιο ασφαλή βάζοντας αυτά τα συστήματα και συνεχώς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να ενισχύουμε διαρκώς την ασφάλεια των μεταφορών. Και προσλήψεις προσωπικού θα γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ μέχρι τον Μάρτιο θα προσληφθούν 140 άτομα στον ΟΣΕ, και επενδύσεις θα γίνουν, υποδομές, που ενισχύουν την ασφάλεια των μεταφορών», αναφέρει.

«Σε αυτά τα ζητούμενα τα οποία είναι επενδύσεις σε υποδομές, προσλήψεις προσωπικού, να βάλουμε σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, να βάλουμε συστήματα ελέγχου σηράγγων, σε όλα αυτά υπάρχει σημαντική πρόοδος και ενίσχυση της ασφάλειας», συμπληρώνει.

«Επιτυχία θα είναι όταν ενισχύεις διαρκώς την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και των μεταφορών. Σας έδωσα συγκεκριμένα στοιχεία, σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση, συστήματα, επενδύσεις, χρηματοδότηση, προσλήψεις, που δείχνουν πρόοδο. Αλλά θέλω να σας πω κάτι. Όπως ομολογούν όλοι, τα προβλήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο δεν προέκυψαν τα τελευταία 2 χρόνια. Είναι διαχρονικά. Αν πιστεύετε ότι επιλύονται όλα τα προβλήματα σε ενάμιση χρόνο, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό δεν γίνεται», προσθέτει.

«Δεν έρχομαι να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Έρχομαι να σας πω ότι τα διαχρονικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται σε ένα – ενάμιση έτος».

Το σχόλιο για την εμπορική αμαξοστοιχία

«Δύο διαστάσεις. Η μία διάσταση έχει να κάνει με το αν αναζητήσαμε, εκ των υστέρων, εμείς, από το καλοκαίρι του ’23, να δούμε τι μεταφέρει η σιδηροτροχιά. Ποιος είναι υπεύθυνος για να το κάνει αυτό; Ο ΕΔΟΣΑΑΜ. 29 Οκτωβρίου του ’24 έγγραφο του ΕΔΟΣΑΑΜ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: ‘θα θέλαμε να κάνετε έκτακτη επιχορήγηση 10.000 ώστε να καταφέρουμε να καταβάλουμε το αντίτιμο που θα απαιτηθεί από σουηδικό ινστιτούτο το οποίο θα αναλάβει την εκπόνηση πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια της φωτιάς που ακολούθησε τη σύγκρουση των τρένων’. Αυτό 29 Οκτωβρίου. Δώσαμε αμέσως την χρηματοδότηση, είναι στη ‘ΔΙΑΥΓΕΙΑ’ 30 Οκτωβρίου», λέει ο υπουργός.

«Συμπέρασμα πρώτο: ό,τι έχει ζητηθεί από τον ΕΔΟΣΑΑΜ, από ξένα ινστιτούτα έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια, έχει γίνει».

«Δεύτερη παρατήρηση: εκ του θεσμικού πλαισίου, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, ο ρόλος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν είναι να ελέγχει τα φορτία. Ευθύνη έχει ο αποστολέας και ο μεταφορέας και αν είναι από το εξωτερικό, είναι τα τελωνεία. Άρα δεν υπάρχει καμία ευθύνη των φορέων και των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εδώ και χρόνια, δεν έχει αλλάξει κάτι το τελευταίο διάστημα, να ελέγχει τα φορτία. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το όποιο λαθρεμπόριο στα καύσιμα, στα καπνικά, στα ποτά».

Οι εκτιμήσεις για το πρώτο βαγόνι

Σε ακριβείς εκτιμήσεις για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη έχουν προχωρήσει οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γάνδης, στους οποίους έχει ανατεθεί η διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real, οι Βέλγοι ειδικοί έχουν οδηγηθεί σε συμπεράσματα όχι μόνο για το είδος των ουσιών που προκάλεσαν την έκρηξη, αλλά ακόμα και για το βάρος τους, τις διαστάσεις της δεξαμενής που τις μετέφερε, καθώς και για το σημείο της αμαξοστοιχίας που ήταν τοποθετημένες.

Το κλιμάκιο των ακαδημαϊκών ερευνητών στο Τμήμα Δομικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης ερευνά το δυστύχημα εδώ και περίπου έναν χρόνο μετά τη σχετική παραγγελία του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ). Αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του ειδικού εργαστηρίου τους, αλλά και το καινοτόμο σύστημα ανάλυσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης που έχουν δημιουργήσει, οι Βέλγοι επιστήμονες φέρονται να έχουν καταλήξει στα εξής:

  • Το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο ακολουθούσε τις δύο μηχανές του τρένου, μετέφερε φορτίο με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχαν δηλωθεί, σύμφωνα με τη RealNews.
  • Αυτές οι εύφλεκτες ουσίες μεταφέρονταν μέσα σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμιση μέτρων.
  • Το βάρος των πτητικών υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν μεταξύ 3,5 και 4 τόνων.
  • Η διάρκεια των εκρήξεων μετά τη σύγκρουση ήταν περίπου 8 δευτερόλεπτα, ενώ το «μανιτάρι» που προκάλεσε έφτασε σε ύψος τα 80 μέτρα.
  • Οι εύφλεκτες ουσίες αφορούν πιθανότατα το ξυλόλιο και το τολουόλιο, που χρησιμοποιούνται και για τη νοθεία καυσίμων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία αυτά, που φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η Real News, αναμένεται να αποτυπωθούν και γραπτώς και να αποσταλούν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ώρες.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ανατριχιάζει η Μαρία Καρυστιανού για τα Τέμπη: «Κινδυνεύει η ζωή μας σε αυτή τη βρώμικη υπόθεση»

Η δικαίωση για τα Τέμπη έρχεται: Πρώτη δικαστική απόφαση για αποζημίωση σε οικογένεια νεκρού της εθνικής τραγωδίας