Κεφτεδάκια κοκκινιστά στο φούρνο με ρεβύθια και κουκουνάρι
Το απόλυτο χειμωνιάτικο φαγητό
Κεφτεδάκια κοκκινιστά στο φούρνο με ρεβύθια, κουκουνάρι και βερύκοκο. Αυτό το πιάτο τα έχει όλα και είναι ό,τι πρέπει για τις κρύες και χουχουλιάρικες χειμωνιάτικες μέρες. Αν αγαπάς πολύ τα κεφτεδάκια, δοκίμασε να τα μαγειρέψεις και με αυτή τη συνταγή.
Υλικά
- 500 γρ. αρνίσιο κιμά
- 5 αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
- 40 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο, και επιπλέον για το σερβίρισμα
- 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο αλεσμένο
- ½ ματσάκι κόλιανδρο, τα φύλλα ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ¼ 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ρεβίθια σε βαζάκι, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- 50 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τον αρνίσιο κιμά, τα βερίκοκα, τα κουκουνάρια, τη φρυγανιά, το αυγό, το κύμινο, το μισό κόλιανδρο και το μισό κρεμμύδι σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια και φτιάχνουμε 28-30 κεφτεδάκια σε μπάλες.
Σε μια φριτέζα ή τηγάνι, τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια για να πάρουν χρώμα και να ροδίσουνπαντού. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο ταψί και τα κρατάμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι για 5΄ μέχρι να μαλακώσει. Ανακατεύουμε το σκόρδο και τις νιφάδες του μπούκοβου και μαγειρεύουμε για 1΄ ακόμη μέχρι να βγάλουν αρώματα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα ρεβίθια και αφήνουμε να σιγοβράσουν 15´-20΄ ή μέχρι να πήξουν. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα κεφτεδάκια και ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για 15΄. Ρίχνουμε από πάνω τη φέτα και μερικά κουκουνάρια, το γιαούρτι και τον υπόλοιπο κόλιανδρο. Σερβίρουμε με λίγο κους κους στο πλάι αν θέλουμε.
Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:
Τα πιο νόστιμα και αφράτα κεφτεδάκια φούρνου που δε χρειάζονται τηγάνι!