«Ταξίδι» στα παιδικά χρόνια: Πεντανόστιμη ζεματιστή τυρόπιτα με 6 μόλις υλικά

Θα τη λατρέψετε

Το έδεσμα που λατρεύει όλη η οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα, η τυρόπιτα! Ειδικά όταν πρόκειται για αυτή τη συνταγή για ζεματιστή τυρόπιτα, δε θα μπορεί να αντισταθεί κανένας. Με την ευκαιρία δείτε «Λουκουμένια» γεύση: Η πιο εύκολη τυρόπιτα της ζωής σου, έτοιμη με 2 κινήσεις

Υλικά

Expand player
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 λίτρο νερό ζεστό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζ. τσαγιού φέτα σκληρή (για να μη λιώσει στο ψήσιμο), θρυμματισμένη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουµε το αλεύρι πάνω από µια λεκάνη.
  • Προσθέτουµε το αλάτι και ρίχνουµε σταδιακά το νερό, «δουλεύοντας» παράλληλα το μείγμα με τα χέρια µας για περίπου 8 λεπτά, µέχρι να ετοιµάσουµε µια ζύµη µαλακή και ελαστική.
  • Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυµώνουµε δυνατά για άλλα 2 - 3 λεπτά.
  • Τυλίγουµε τη ζύμη σε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε κατά µέρος να «ξεκουραστεί» για 1½ ώρα, ώστε να µαλακώσει και να µπορεί να ανοίξει µε ευκολία.
  • Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
  • Χωρίζουµε τη ζύµη σε 4 ίσα κοµµάτια και σε µια επίπεδη, καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα βουτύρου - ελαιολάδου και το απλώνουμε µε ένα πινέλο.
  • Βάζουµε επάνω το 1 κοµμάτι ζύµης και το πιέζουµε µε τις παλάμες µας να πλατύνει.
  • Βουτάμε τα χέρια μας στο μείγμα βουτύρου - λαδιού, αλείφουμε με αυτά τη ζύμη και με τα δάχτυλά μας την ανοίγουμε σε σχετικά στρογγυλό φύλλο µε διάµετρο περίπου 30 εκ.
  • Χρειάζεται επιμονή, γιατί η ζύμη είναι αρκετά ελαστική και «μαζεύει».
  • Πασπαλίζουµε το φύλλο µε το 1/4 της τριµμένης φέτας και το τυλίγουμε σε ρολό.
  • Έπειτα πιάνουμε το ρολό από τις δυο του άκρες και το πιέζουμε στις παλάμες μας να κλείσει σαν φυσαρμόνικα και να γίνει ένα μπαλάκι ζύμης.
  • Το πιέζουμε από πάνω για να γίνει σχετικά επίπεδο, αλλά όχι να λεπτύνει πολύ, και το μεταφέρουμε στο κέντρο ενός λαδωμένου ταψιού.
  • Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και λάδι.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και κάθε φύλλο το βάζουμε πάνω από το προηγούμενο, σχηματίζοντας έναν πύργο στο κέντρο του ταψιού.
  • Μετά, με τα χέρια, πιέζουμε τα φύλλα προς τα τοιχώματα του ταψιού, ώστε να απλώσουν, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
  • Κόβουµε την ζεματιστή πίτα σε κοµµάτια και την ψήνουµε για 1 ώρα, µέχρι να ροδίσει.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τυρόπιτα σκέτο «λουκούμι»: Σπιτική και πεντανόστιμη με ένα μυστικό υλικό

Η νοστιμιά στο μεγαλείο της: «Στυμμένη» τυρόπιτα ή αλλιώς κουρδομπλό - Θα τα «παίξει» ο ουρανίσκος σας