«Ταξίδι» στα παιδικά χρόνια: Πεντανόστιμη ζεματιστή τυρόπιτα με 6 μόλις υλικά
Θα τη λατρέψετε
24.06.2024
/
11:23
Το έδεσμα που λατρεύει όλη η οικογένεια εδώ και πολλά χρόνια είναι ένα, η τυρόπιτα! Ειδικά όταν πρόκειται για αυτή τη συνταγή για ζεματιστή τυρόπιτα, δε θα μπορεί να αντισταθεί κανένας. Με την ευκαιρία δείτε «Λουκουμένια» γεύση: Η πιο εύκολη τυρόπιτα της ζωής σου, έτοιμη με 2 κινήσεις
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 λίτρο νερό ζεστό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 3 φλιτζ. τσαγιού φέτα σκληρή (για να μη λιώσει στο ψήσιμο), θρυμματισμένη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουµε το αλεύρι πάνω από µια λεκάνη.
- Προσθέτουµε το αλάτι και ρίχνουµε σταδιακά το νερό, «δουλεύοντας» παράλληλα το μείγμα με τα χέρια µας για περίπου 8 λεπτά, µέχρι να ετοιµάσουµε µια ζύµη µαλακή και ελαστική.
- Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ζυµώνουµε δυνατά για άλλα 2 - 3 λεπτά.
- Τυλίγουµε τη ζύμη σε διάφανη µεµβράνη και την αφήνουµε κατά µέρος να «ξεκουραστεί» για 1½ ώρα, ώστε να µαλακώσει και να µπορεί να ανοίξει µε ευκολία.
- Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
- Χωρίζουµε τη ζύµη σε 4 ίσα κοµµάτια και σε µια επίπεδη, καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα βουτύρου - ελαιολάδου και το απλώνουμε µε ένα πινέλο.
- Βάζουµε επάνω το 1 κοµμάτι ζύµης και το πιέζουµε µε τις παλάμες µας να πλατύνει.
- Βουτάμε τα χέρια μας στο μείγμα βουτύρου - λαδιού, αλείφουμε με αυτά τη ζύμη και με τα δάχτυλά μας την ανοίγουμε σε σχετικά στρογγυλό φύλλο µε διάµετρο περίπου 30 εκ.
- Χρειάζεται επιμονή, γιατί η ζύμη είναι αρκετά ελαστική και «μαζεύει».
- Πασπαλίζουµε το φύλλο µε το 1/4 της τριµμένης φέτας και το τυλίγουμε σε ρολό.
- Έπειτα πιάνουμε το ρολό από τις δυο του άκρες και το πιέζουμε στις παλάμες μας να κλείσει σαν φυσαρμόνικα και να γίνει ένα μπαλάκι ζύμης.
- Το πιέζουμε από πάνω για να γίνει σχετικά επίπεδο, αλλά όχι να λεπτύνει πολύ, και το μεταφέρουμε στο κέντρο ενός λαδωμένου ταψιού.
- Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και λάδι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και κάθε φύλλο το βάζουμε πάνω από το προηγούμενο, σχηματίζοντας έναν πύργο στο κέντρο του ταψιού.
- Μετά, με τα χέρια, πιέζουμε τα φύλλα προς τα τοιχώματα του ταψιού, ώστε να απλώσουν, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C.
- Κόβουµε την ζεματιστή πίτα σε κοµµάτια και την ψήνουµε για 1 ώρα, µέχρι να ροδίσει.
Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:
Τυρόπιτα σκέτο «λουκούμι»: Σπιτική και πεντανόστιμη με ένα μυστικό υλικό