Το στέκι του Τσιτσάνη και της Μπέλλου για εξαιρετικό παϊδάκι! 5 προτάσεις για τα καλύτερα στην Αθήνα
Στέκια που θα αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή που θα τα επισκεφτείς

Τιμώντας τις μικρασιάτικες ρίζες, ο Τσομπανάκος άνοιξε το 1954 και έκτοτε αποτελεί κεντρικό σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της Καισαριανής και όχι μόνο. Σε ένα στενό της Καισαριανής λειτουργεί από το 1954 μια από τις πιο αυθεντικές και ζεστές ταβέρνες της Αθήνας, με πλούσια ιστορία, μουσική και πεντανόστιμα παϊδάκια.
Το κουτούκι ήταν κάποτε το στέκι του Βασίλη Τσιτσάνη και της Σωτηρίας Μπέλλου. Οι δύο καλλιτέχνες είχαν το κλειδί του μαγαζιού και ένα πιάτο φαγητό να τους περιμένει τα ξημερώματα. Η κάθε γωνιά του μαγαζιού έχει να σου πει μία ιστορία από τα παλιά. Το ντεκόρ βασίζεται σε παλιά αισθητική: αντίκες, παλιά σκεύη και εργαλεία, πίνακες και φωτογραφίες με παλιούς θαμώνες, μπακίρια, κρασοβάρελα αλλά κι ένα τζουκ μποξ σε λειτουργία.
Εδώ θα φας από τα καλύτερα παϊδάκια της πόλης, τα οποία είναι λεπτοκομμένα και άριστα ψημένα. Τα μαγειρευτά όπως μακαρονάδα προβατίνας, ντολαμαδάκια με κιμά και αυγολέμονο και τα κεφτεδάκια με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες είναι σκέτη απόλαυση, ενώ μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τις πίτες και τα υπόλοιπα άριστα μεζεδάκια.
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, 2107248441
5 προτάσεις για τα καλύτερα παϊδάκια στην Αθήνα
Γίδι
Στο Γίδι, στη Μεταμόρφωση, η φωτιά ανάβει για να ψήσει το αρνάκι με μοναδική γεύση. Η αρωματική τσίκνα σε προσκαλεί να την ακολουθήσεις. Εδώ, όλα αποπνέουν την αίσθηση της παράδοσης.
Με την πρώτη ματιά στο μενού, ανακαλύπτεις με χαρά ότι μπορείς να δοκιμάσεις όλες εκείνες τις νοστιμιές που απολάμβανες στις παραδοσιακές χασαποταβέρνες όταν ήσουν παιδί.
Τα παϊδάκια, αρνίσια και πρόβεια, που ψήνουν στα κάρβουνα, είναι ζουμερά και του ονείρου. Ψήφο εμπιστοσύνης να δώσεις στη συνταγή τους για το προσούτο προβατίνας που το σερβίρουν με καυτερή πάστα πιπεριάς Φλωρίνης, το αντικριστό αρνί, την τηγανητή συκωταριά και τα τραγανά τηγανητά εντεράκια,
Ένα ενδιαφέρον πιάτο είναι επίσης η πίτσα ή μάλλον pinsa προβατίνας, με μπιφτέκι! Η κουζίνα σου προτείνει και ζουμέρα μοσχαρίσια μπιφτέκια, μπριζόλες, μαύρο χοίρο κι όχι μόνο, ενώ για τις κρύες μέρες σου έχει και μια μοσχαρόσουπα ή έναν πατσά.
Ακόμα, θα απολαύσεις το γεύμα σου επιλέγοντας μπίρα από την ενδιαφέρουσα λίστα, καθώς και εξαιρετικές ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα.
Γίδι, λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848
Ρεμούτσικο
Ο Κώστας Δήμας μετέτρεψε από ανάγκη το 1982 το πατρικό του σπίτι με τους στάβλους στη Δάφνη σε ταβέρνα, η οποία με τα χρόνια απέκτησε φανατικούς οπαδούς και σταθερούς θαμώνες. Μπαίνοντας, φάτσα-κάρτα στην πόρτα, το ψυγείο με τα κρέατα και τα αραδιασμένα παϊδάκια σου δίνει το μήνυμα.
Τα αρνίσια έρχονται πολύ περιποιημένα, με το λιπάκι τους να τραγανίζει όμορφα, ενώ παραμένουν ζουμερά και λαχταριστά. Της προβατίνας είναι ένα γαστρονομικό ποίημα, με θεάρεστο λιπάκι και το ροζ –χάρη στο σωστό ψήσιμο– κρέας τους να θυμίζει μυρωδάτο μοσχάρι.
Με τους δυο του γιους να συνεχίζουν την παράδοση του πατέρα τους, τα θεσπέσια παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, που σε ταξιδεύουν γαστρονομικά παραμένουν από τα πιο δυνατά του χαρτιά. Παράλληλα όμως το μενού έχει εμπλουτιστεί και η σχάρα κι οι σούβλες έχουν κι άλλα ωραία να επιδείξουν: μπιφτέκια, λουκάνικα, ροδοψημένες πανσέτες, σπαλομπριζόλες, ένα πολύ καλό κοντοσούβλι!
Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, 21 0970 4515
Ο Χριστόφορος
Ξεκίνησε σαν «Βλαχοπούλα» τη δεκαετία του ’60 από τον κτηνοτρόφο Αθανάσιο Ράπτη και μετονομάστηκε σε «Χριστόφορος» όταν ανέλαβε τα ηνία ο γιος του. Από τις πιο παλιές και αγαπητές ταβέρνες των Καλυβίων, έχει εξελιχτεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε ένα τεράστιο μαγαζί. Το παϊδάκι της προβατίνας του μεταξωτό και άψογα ψημένο και τα αρνίσια παϊδάκια του ποιοτικά και ζουμερά. Τα κρέατα έρχονται κυρίως από τη Μυτιλήνη και άλλα νησιά.
Να σημειώσουμε ότι από τις καυτές σχάρες και τις σούβλες περνάνε τα πάντα και, βέβαια, τα αρνίσια παϊδάκια. Το μενού έχει πολλές επιλογές, από γουρουνοπούλα σούβλας, κοκορέτσι, αρνίσιο συκώτι, μέχρι τη νέα γενιά κρεάτων και κοπών, όπως σταβλίσιες μπριζόλες. Θεόρατες σαλάτες, χορταστικές μερίδες και ποικιλία από μεζέδες. Τα καλοψημένα κρεάτα συνδυάζονται με τη μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών.
Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια Θορικού, Τ/22990-48.266
Μαύρος Γάτος
Η παγκρατιώτικη ταβέρνα έχει αποκτήσει φήμη για τα ζουμερά «λουκουμάκια» που σερβίρει και προσελκύει κόσμο από όλη την Αθήνα ακριβώς γι’ αυτά.
Στα διαλείμματα των φοιτητικών μας διαβασμάτων πεταγόμασταν στον «Γιώργο» για κολοκυθάκια με αβγολέμονο ή μακαρόνια με κοκκινιστό. Δεν γίνεται φοιτητής στην πρωτεύουσα να μην έχει φάει ή έστω να έχει ακούσει τον «Μαύρο Γάτο».
Ο κ. Γιώργος έδωσε τη σκυτάλη στην κόρη του, η οποία επανέφερε το παλιό όνομα του χώρου, προτού αρχίσουν να τον δουλεύουν οικογενειακώς στις αρχές του ’90, αλλά δεν άλλαξε τα καλοφτιαγμένα μαγειρευτά, όπως και τη σχάρα που βγάζει παϊδάκια με μια χορταστική μπουκιά κρέατος και τραγανό λιπάκι, μπριζόλες χοιρινές και μοσχαρίσιες σωστά ψημένες και καταπληκτικό συκώτι – τα απολαμβάνεις στα τραπέζια στο πεζοδρόμιο ή στη σάλα με τις σκαμπρόζικες τοιχογραφίες του Doris.
Εκτός από τα αρνίσια παϊδάκια αξίζει να δοκιμάσετε και τα υπόλοιπα κρεατικά και τα μαγειρευτά τους. Highlight και οι περιποιημένες πίτες που φτιάχνουν.
Πολέμωνος 4, Παγκράτι, 210-72.36.903
Basegrill
Ποιότητα, γεύση και φιλοξενία είναι τα τρία χαρακτηριστικά της διάσημης κρεατερί που βρίσκεται στην καρδιά του Περιστερίου.
Ο λόγος για το Basegrill, το εστιατόριο που σερβίρει ελληνικά κρέατα, με άψογη προετοιμασία και ψήσιμο, έρχονται και στέκονται απείραχτα πάνω στο τραπέζι και σου «φωνάζουν» να τα δοκιμάσεις.
Αποτελώντας σταθμό αναφοράς για το ποιοτικό κρέας, με τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού να αναζητούν τις καλύτερες πρώτες ύλες από την Ελλάδα, το Basegrill έχει όλα όσα ονειρεύεται ένας κρεατοφάγος.
Φυσικά ένας από του καλύτερους «μεζέδες» όπως τον μεταφράζουν είναι το λουκάνικο από τον μαύρο χοίρο. Μια επιλογή που κρατά ατόφια την διατροφική αξία και τη νοστιμιά του γουρουνιού. Κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες μπριζολάκια και ψημένο στη σχάρα δίνει τα καλύτερα αρώματα που αρνείται να αντισταθεί τη γεύση του και ο χορτασμένος!
Πρέπει να τιμήσεις και τα παϊδάκια μαύρου ελληνικού χοίρου, εκτός από τα κλασικά αρνίσια. Το σήμα κατατεθέν πιάτο τους, φωλιά πατάτες με αυγά, και το αρβανίτικο τηγανόψωμο είναι από τα must πιάτα για τη μέση!
Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, 2105757455