Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024

Eurovision 2024: Άνετα νικήτρια με το Nemo η Ελβετία - «Χαντάκωσαν» τη Μαρίνα Σάττι και την Κύπρο οι επιτροπές, οι χώρες που κέρδισαν τις εντυπώσεις

Όλα όσα έγιναν στη μεγάλη βραδιά του Μάλμε

12 Μαΐου 2024 07:24
Eurovision 2024: Άνετα νικήτρια με το Nemo η Ελβετία - «Χαντάκωσαν» τη Μαρίνα Σάττι και την Κύπρο οι επιτροπές, οι χώρες που κέρδισαν τις εντυπώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Eurovision πια αποτελεί παρελθόν και για το 2024, με τη Σουηδία να φιλοξενεί τη διοργάνωση στο Μάλμε και την Ελβετία να είναι η μεγάλη νικήτρια με το Nemo και το τραγούδι «The Code», που ειδικά στις επιτροπές έκανε τη διαφορά με 365 βαθμούς, με τους 226 βαθμούς του κοινού να φτάνουν για την νίκη.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα. Το τηλεοπτικό κοινό ψήφισε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων ή μέσω της εφαρμογής Eurovision app.

Οι κριτικές επιτροπές των 37 χωρών ψήφισαν κατά τη γενική πρόβα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (10/5), αν και ακολούθησαν καταιγιστικές εξελίξεις με την αποβολή της Ολλανδίας. Λίγο μετά το διαγωνιστικό μέρος, ακούστηκε πρώτα η βαθμολογία των κριτικών επιτροπών και έπειτα αυτή του κοινού.

Από την αρχή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, το προβάδισμα το είχε η Ελβετία με τα πέντε πρώτα 12αρια να έρχονται από το Λουξεμβούργο, το Αζερμπαϊτζάν, το Σαν Μαρίνο, τη Μάλτα και την Αλβανία.

Συνολικά, η Ελβετία έλαβε από τις κριτικές επιτροπές 365 βαθμούς. Αναλυτικά, 12 βαθμούς πήρε από τις εξής χώρες: Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Σαν Μαρίνο, Μάλτα, Αλβανία, Δανία, Ισπανία, Νορβηγία, Γεωργία, Ελλάδα, Εσθονία, Αυστρία, Ιταλία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Λετονία, Ιρλανδία, Πολωνία, Λιθουανία και Σουηδία.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το μέχρι πρότινος μεγάλο φαβορί, ο Baby Lasagna της Κροατίας, με 210 βαθμούς από τις επιτροπές. Το κοινό, όμως, τον τίμησε με 337 βαθμούς-την υψηλότερη βαθμολογία στη φετινή βραδιά. Όπως αποτυπώνεται, ο κόσμος ήθελε τον Κροάτη να σηκώσει την κούπα αλλά οι επιτροπές επιθυμούσαν κάτι διαφορετικό.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Ουκρανία, η Γαλλία και το αμφιλεγόμενο Ισραήλ. Η Έντεν Γκολάν ανέβηκε στο stage ερμηνεύοντας το «Hurricane». Με τα στοιχήματα να την ήθελαν πολύ ψηλά, τα τελευταία 24ώρα, κατάφερε να βρεθεί στην 5η θέση παρά τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα.

Η δική μας Μαρίνα Σάττι με το «Zari» βρέθηκε στην 11η θέση της τελικής κατάταξης με 126 βαθμούς. Η Κύπρος με τη Silia Kapsis, αποσπώντας δυνατό χειροκρότημα από την αρένα, βρέθηκε 15η.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τραγούδι του Ισραήλ αποδοκιμάστηκε από μερίδα του κοινού που βρισκόταν στην αρένα, αν και τελικά το televoting το δικαίωσε με 333 βαθμούς.

Οι ψήφοι στην Ελλάδα και τι δώσαμε εμείς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς ψηφίστηκε από επιτροπές και από το κοινό η Μαρίνα Σάττι με το «Zari». Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πήρε 85 ψήφους από το televoting και 41 βαθμούς από τις επιτροπές συγκεντρώνοντας 126 πόντους.

Το ελληνικό κοινό έδωσε 12 βαθμούς στην Κύπρο και τη Silia Kapsis, 10 στη Γαλλία, 8 στην Ελβετία, 7 στο Ισραήλ, 6 στην Κροατία, 5 στην Αρμενία, 4 στην Ιταλία, 3 στην Ουκρανία, 2 στην Ιρλανδία και 1 στη Σουηδία, Ωστόσο, το 12άρι της ελληνικής επιτροπής ήταν διαφορετικό, αφού έδωσε 12 βαθμούς στην Ελβετία και 10 στην Κύπρο.

 

Eurovision

Ροή ειδήσεων

Share