Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2025

Χατζαπούρι: Η γεωργιανή τυρόπιτα που θα λατρέψετε

Δοκιμάστε την!

13 Απριλίου 2020 13:17
Χατζαπούρι: Η γεωργιανή τυρόπιτα που θα λατρέψετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Athensmagazine.gr ανακάλυψε την γεωργιανή τυρόπιτα, το χατζαπούρι, μια πανεύκολη και νόστιμη συνταγή. Δοκιμάστε την σήμερα κιόλας. Αν πάλι δεν θέλετε να φάτε τυρί γιατί νηστεύετε, δείτε εδώ μια τρομερή συνταγή για στριφτή ταχινόπιτα.

Υλικά για τη ζύμη

  • τρία φλυτζάνια αλεύρι λευκό
  • ένα φλυτζάνι νερό σε θερμοκρασία 45 βαθμών Κελσίου
  • ένα φλυτζάνι γιαούρτι
  • ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • ένα φακελάκι ξερής μαγιάς

Παρασκευή της ζύμης

  • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το νερό, την μαγιά, το γιαούρτι και την ζάχαρη. Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε σιγά σιγά 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι και αναμειγνύουμε είτε με το χέρι είτε στο μίξερ.
  • Στο σχετικά υγρό μείγμα προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτωμα μέχρις ότου έχουμε ένα ομοιογενές ελαστικό μείγμα. Πασπαλίζουμε το μείγμα με αλεύρι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ, που του δίνει περιθώρια να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και μία βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να αφρατέψει για μία ώρα τουλάχιστον.

Υλικά για τη γέμιση:

  • δύο φλυτζάνια τριμμένη φέτα
  • μισό φλυτζάνι τριμμένο ανθότυρο
  • μισό φλυτζάνι τριμμένο κασέρι
  • λίγο βούτυρο για το ψήσιμο

Παρασκευή

  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπαλίτσες και ανοίγουμε καθεμία σε έναν λεπτό δίσκο.
  • Τοποθετούμε το μείγμα των τυριών επάνω στον δίσκο της ζύμης και τυλίγουμε. Φέρνουμε όλες τις άκρες μαζί και τις ενώνουμε.
  • Απλώνουμε τη μικρή σφαίρα, να γίνει δίσκος, και ανοίγουμε μια μικρή τρυπούλα στο κέντρο για να μη σκάσει στο ψήσιμο.
  • Αλείφουμε με ολίγο βούτυρο και ψήνουμε για 15 λεπτά σε 180 βαθμούς.
  • Καθώς τις βγάζουμε από τον φούρνο, και πριν κρυώσουν, αλείφουμε πάλι με λίγο βούτυρο.

Εβρίτικη τυρόπιτα έτοιμη σε 10 λεπτά

Όπως έχετε καταλάβει το Athensmagazine.gr αγαπά τις τυρόπιτες. Για σήμερα σας έχουμε μια τέλεια συνταγή που σίγουρα δεν έχετε ξανακάνει. Φτιάξτε εβρίτικη τυρόπιτα μέσα σε 10 λεπτά! Αν δεν είστε λάτρεις της τυρόπιτας, τότε δείτε εδώ την συνταγή για αφράτη πίτσα με λίγα υλικά σε 10 λεπτά.

ΥΛΙΚΑ:

  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κύβος φρέσκια μαγιά (25 γρ.)
  • 400γρ. χλιαρό νερό
  • 250γρ. μαργαρίνη
  • περίπου 1 κιλό τυρί φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα φλυτζάνι νερό. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι,το αλάτι,τη διαλυμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό.
  • Ανακατεύουμε με το γάντζο! Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα ωραίο,ελαστικό ζυμαράκι και στα τοιχώματα να μην έχει ίχνη από αλεύρι ή ζύμη. Σε αυτή τη φάση αν η ζύμη μας κολλάει μετά από ένα δεκάλεπτο ζυμώματος προσθέτουμε λίγο αλεύρι.Παίζει ρόλο το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε! Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μία πετσέτα για ένα δεκάλεπτο.
  • Δημιουργούμε 5 μπάλες ίδιου μεγέθους και μία λίγο μεγαλύτερη για βάση.Τις αφήνουμε πάλι στην άκρη σκεπασμένες για ένα τέταρτο.
  • Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι. Παίρνουμε μία μία τη μπάλα(πρώτα τη μεγαλύτερη) και τη βουτάμε στη μαργαρίνη.Τη βγάζουμε και την περιστρέφουμε κυκλικά για να ανοίξει.
  • Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί, την ανοίγουμε ελαφρά με τα χέρια και τρίβουμε λίγη φέτα. Κατόπιν παίρνουμε μία μία τις υπόλοιπες μπάλες απλά τις κάνουμε λίγο πιο μικρές στη διάμετρο(σε σχέση με τη βάση).Δεν ξεχνάμε ενδιάμεσα να τρίβουμε φέτα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε πολύ τη μπάλα και να γίνει λεπτή γιατί θα τη ζυμώσουμε παρακάτω.
  • Σκεπάζουμε με το μεγαλύτερο ζυμαράκι τα υπόλοιπα που βρίσκονται από πάνω. Αναποδογυρίζουμε την πίτα και την ανοίγουμε σε όλο το ταψί. Έπειτα, τη διπλώνουμε στη μέση και ξανά στη μέση.
  • Την ξανανοίγουμε με τα χέρια! Αναποδογυρίζουμε την πίτα και την απλώνουμε. Αν θέλουμε η πίτα μας να φαίνεται ότι έχει πολλά φύλλα επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Αν δυσκολευόμαστε να την ανοίξουμε με τα χέρια κάνουμε τα εξής: ή την αφήνουμε για 2-3 λεπτά να ξεκουραστεί ή βάζουμε λίγο από τη λιωμένη μαργαρίνη!
  • Την κόβουμε στη μέση και τη μοιράζουμε σε δύο μεγάλα ταψιά. Με τα χέρια μας την ανοίγουμε να απλωθεί σε όλο το ταψί!Το πάχος πρέπει να είναι περίπου 5 χιλιοστά.Όσο πιο λεπτή τόσο πιο τραγανή και ωραία!Αλλιώς θα γίνει πιο ψωμένια!Προσωπικά την προτιμώ λεπτή!
  • Τέλος,ρίχνουμε από πάνω την περίσσεια μαργαρίνη! Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε καταψύχουμε την τυρόπιτα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει!

Δείτε το βίντεο:

 

Συνταγές

Share