Στριφτή τυρόπιτα με φέτα - Μια υπέροχη παραλλαγή
Δείτε την συνταγή
21 Ιουλίου 2020
16:08

Μια παραλλαγή της παραδοσιακής τυρόπιτας με φέτα, με μαλακή και ζουμερή ζύμη. Πρέπει να την δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία.
Μπορείτε να την κάνετε για πρωινό ή για το βράδυ. Ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί σε ένα γεύμα με την τυρόπιτα αφού δεν είναι καθόλου “βαρετή” η γεύση της, όπως και αυτή εδώ η Ηπειρώτικη παραδοσιακή τυρόπιτα.
Υλικά
Για την ζύμη
- 900 γρ. αλεύρι
- 400 ml. Γάλα
- 2 αυγά+ 1 ασπράδι
- 6 κ.σ. λάδι
- 6 κ.σ. γιαούρτι
- 40 γρ. φρέσκα μαγιά
- 1 φακελάκι μαγιά
- 2 κ.γ. αλάτι
ακόμα
- 100 γρ. Μαργαρίνη
- 400 γρ. τυρί τύπου φέττα
- 1 κροκάδι και λίγο γάλα για να αλείψετε την πίττα σας πριν το ψήσιμο
Προετοιμασία
- Τοποθετείται όλα τα υλικά για την ζύμη μέσα σε κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνεται την ζύμη.
- Η ζύμη σας θα είναι μαλακή. Αφήνετε την ζύμη σε ζεστό μέρος για μία ώρα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Χτυπάτε τη μαργαρίνη (θερμοκρασίας δωματίου) για να μαλακώσει και να μπορείτε να αλείψετε την ζύμη σας. Αν το τυρί σας δεν είναι αλμυρό, αλατίστε το.
- Χωρίζετε την ζύμη σας σε 4 μέρη και ανοίγεται το κάθε μέρος σε ομοιόμορφα ορθογώνια πάχους 1 εκατοστού.
- Αλείφετε την ζύμη με την μαργαρίνη και μετά βάζετε την φέτα
- Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλα. Δεν βάζετε τίποτε στο τελευταίο κομμάτι ζύμης
- Με τα χέρια σας πιέζετε απαλά την ζύμη για να ανοίξει μέχρι να έχει διαστάσεις 28*40 εκατοστά περίπου.
- Μοιράζετε την ζύμη στην μέση και στην συνέχεια το κάθε μέρος σε δύο ώστε να πάρετε 6 λωρίδες ζύμης.
- Παίρνετε την λωρίδα και γυρίζεται την πάνω πλευρά στα δεξιά και την κάτω προς τα αριστερά για να έχει το σχήμα της φωτογραφίας
- Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για όλες της λωρίδες. Μην τραβάτε την ζύμη για να μην ανοίξει.
- Ετοιμάζετε το ταψί με διάμετρο 30 με 32 εκατοστά. Δεν πρέπει να είναι πιο μεγάλο ή πιο μικρό. Στην μέση τοποθετείτε την γωνιακή λωρίδα που έχετε τυλίξει πρώτα
- Κόβετε της γωνιές από την υπόλοιπες λωρίδες περίπου 1 εκατοστό για να υπάρχει παντού φέτα.
- Γύρω από αυτήν τοποθετείται την υπόλοιπη ζύμη.