Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024

Κρατήστε σημειώσεις: 5+1 tips για να κάνετε τα φυτά σας πιο ανθεκτικά στη ζέστη

Θα βρείτε έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας θα αντέξουν τον καύσωνα εξοικονομώντας παράλληλα νερό

25 Ιουνίου 2024 14:33
Κρατήστε σημειώσεις: 5+1 tips για να κάνετε τα φυτά σας πιο ανθεκτικά στη ζέστη
Unsplash
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάθε καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες στη χώρα μας έχουν ανεβαίνουν επικίνδυνα ψηλά, κάνοντας τις μέρες ιδιαίτερα καυτές. Αυτή η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά και τα φυτά μας, τα οποία χρειάζονται συχνό και άφθονο πότισμα για να μην κινδυνεύσουν να ξεραθούν.

Με την ευκαιρία δείτε: Χρήματα με τη σέσουλα όλο το καλοκαίρι: Βάλτε αυτά τα φυτά στο σπίτι και γεμίστε με λεφτά με το τσουβάλι

Όταν όμως έρθει η στιγμή να φύγετε για διακοπές, τι γίνεται με τα φυτά που πρέπει να αφήσετε πίσω στο μπαλκόνι; Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Παρακάτω θα βρείτε πολλούς έξυπνους και αποτελεσματικούς τρόπους να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας θα αντέξουν τον καύσωνα εξοικονομώντας παράλληλα νερό.

Ας δούμε λοιπόν τι κόλπα μας προτείνει το spirossoulis.com

Κάντε τα φυτά σας πιο ανθεκτικά στη ζέστη με τα εξής βήματα

Περιποίηση των φυτών

Κάντε ένα πολύ καλό καθάρισμα των φυτών από ξερά κλαδιά και φύλλα που ίσως τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν σωστά. Το καλοκαίρι τα φυτά είναι περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες οπότε οφείλουμε να κάνουμε έναν πιο επιμελή έλεγχο. Μια ακόμα σωστή κίνηση είναι να καθαρίζετε τα φυτά σας από τη σκόνη είτε με ένα βρεγμένο πανάκι είτε όταν τα ποτίζετε. Το βράδυ πριν φύγετε για διακοπές είναι σωστό να κάνετε ένα καλό πότισμα έτσι ώστε να ενυδατωθούν πολύ σωστά όλα τα σημεία του φυτού. Τέλος, στο μπαλκόνι τοποθετήστε τις γλάστρες σας κοντά ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.

Θετικά αποτελέσματα έχει το να τοποθετείτε κοντά τις γλάστρες σας ώστε τα φυτά να εκμεταλλεύονται την εξάτμιση της υγρασίας από τα διπλανά τους.

5+1 tips για να κάνετε τα φυτά σας πιο ανθεκτικά στη ζέστη
Unsplash

Ας δούμε, όμως, τώρα τι πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να φύγετε ξένοιαστοι για διακοπές και όταν επιστρέψετε να βρείτε τα φυτά σας ζωντανά σα να μην λείψατε μια μέρα. Εκτός από το αυτόματο πότισμα το κόστος του οποίου είναι περίπου 50 ευρώ για 30 φυτά, υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι έτσι ώστε να διατηρήσετε ακμαία και υγιή τα φυτά σας.

Ειδικά κομμάτια ζελέ

Είναι μια έξυπνη λύση για όταν αποφασίσετε να λείψετε μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι σας. Τα κομμάτια ζελέ απορροφούν το νερό και το αποδεσμεύουν σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες των φυτών. Η ποσότητα που χρειάζεστε για μια μεσαίου μεγέθους γλάστρα είναι μια κουταλιά της σούπας.

Στο εμπόριο θα βρείτε ένα ειδικό ζελέ για φυτά που αποθηκεύει την υγρασία και την εκλύει σταδιακά.

Πλαστικά μπουκαλάκια

Μια έξυπνη, γνωστή και παλιά λύση για το πότισμα των φυτών σας είναι τα πλαστικά μπουκαλάκια. Γεμίστε μπουκάλια 1.5 λίτρου νερού και στη συνέχεια ανοίξτε το καπάκι και αναποδογυρίστε τα στη γλάστρα. Με αυτόν τον τρόπο το φυτό θα «ρουφάει» το νερό που καθημερινά χρειάζεται σταδιακά.

Υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι έτσι ώστε να διατηρήσετε ακμαία και υγιή τα φυτά σας.

Παγάκια στα φυτά που δε θέλουν συχνό πότισμα

Αν έχετε σκοπό να κάνετε μια σύντομη απόδραση και το μυαλό σας είναι στα φυτά εσωτερικού χώρου, κυρίως αν έχετε ορχιδέα και τύπου κρεμαστά η λύση είναι εδώ! Το να υπερχειλίζετε τις γλάστρες σας με σκοπό να ποτίσετε καλά τα φυτά σας επειδή θα κάνετε να ασχοληθείτε 2 μέρες με αυτά, δεν είναι η πιο σωστή τακτική. Η λύση ακούει στο όνομα παγάκια!

Βάλτε παγάκια στις γλάστρες σας και αφήστε τα να λιώσουν. Το παγάκι θα δώσει αρκετό χρόνο στο φυτό έτσι ώστε οι ρίζες του να απορροφήσουν σταθερά την ποσότητα που χρειάζονται. Σύμφωνα με ειδικούς που έχουν εντρυφήσει στο θέμα «πότισμα και φυτό», συνιστούν πως η συγκεκριμένη τακτική είναι ιδανική στο να εφαρμόζεται σε λουλούδια όπως η ορχιδέα και σ΄αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των κρεμαστών. Είναι ιδανική μέθοδος καθώς στα συγκεκριμένα είδη δεν πρέπει να συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νερού στις ρίζες τους.

Τα παγάκια στην γλάστρα είναι ένας αργός και σταθερός τρόπος ενυδάτωσής των φυτών.

Tips:

  • Αφήστε τις τέντες κατεβασμένες όσο θα λείπετε, για να μην επιτρέπετε στις καυτές ακτίνες του ηλίου να περνούν μέσα.
  • Σκαλίστε το χώμα στις γλάστρες σας για να ενισχύσετε την απορρόφηση του νερού.
    Τοποθετήστε στο χώμα βότσαλα, πριονίδι ή ξερά φύλλα για να δημιουργήσετε μόνωση και να αποτρέπετε την εύκολη εξάτμιση του νερού.
  • Ζητήστε από τους γείτονες να επιβλέπουν τα φυτά σας ενώ εσείς θα λείπετε, ειδικά αν διατηρείτε καλές σχέσεις μαζί τους
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share