Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2025

Νούμερο ένα κίνδυνος: Τα δημοφιλή τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Απαιτεί προσοχή!

30 Ιανουαρίου 2025 11:59
Νούμερο ένα κίνδυνος: Τα δημοφιλή τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας
Φωτογραφία αριστερά: Pixabay, φωτογραφία δεξιά: Unsplash
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τροφές και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τσίζμπεργκερ, πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, λουκάνικα, πίτσα, μπισκότα και ζαχαρούχα αναψυκτικά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι για κάθε 10 τοις εκατό αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται κατά 25 τοις εκατό. Η αντικατάσταση των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας με πλήρη ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τη μελέτη, οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτά που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου μας. Η κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων γρήγορων φαγητών και άλλων πρόχειρων τροφών, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο συχνής μορφής άνοιας συνολικά. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση μιας πλούσιας σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες διατροφής που περιέχει άπαχο κρέας, θαλασσινά (όχι τηγανητά), ολόκληρα φρούτα και λαχανικά και υγιή για την καρδιά λίπη όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Η παρούσα μελέτη εξέτασε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές θερμίδες που καταναλώνουν οι Αμερικανοί. Περιλαμβάνουν τα περισσότερα ταχυφαγεία, αναψυκτικά και συσκευασμένα προϊόντα και είναι συνήθως πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, εξευγενισμένους υδατάνθρακες, αλάτι και λίπη, καθώς και σε συνθετικούς αρωματικούς παράγοντες και συντηρητικά.

Τα δημοφιλή τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας
Pixabay

Με την ευκαιρία δείτε ποιες είναι οι απαραίτητες τροφές που μπορούν να κρατήσουν μακριά την άνοια

Παραδείγματα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνουν πολλές δημοφιλείς μάρκες συσκευασμένου ψωμιού και κράκερ, αναψυκτικά, δημητριακά πρωινού, ζαχαρούχα γιαούρτια, μπάρες σνακ, παγωτά, κέτσαπ, μαγιονέζα και κονσέρβες φασολιών. Τα «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» πατατάκια και σνακ μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε έλαια, αλλά συνήθως εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα.

«Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα προορίζονται για να είναι βολικά και νόστιμα, αλλά μειώνουν την ποιότητα της διατροφής ενός ατόμου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Huiping Li, του Ιατρικού Πανεπιστημίου Tianjin στην Κίνα. «Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα τροφίμων ή μόρια από τη συσκευασία ή να παράγονται κατά τη θέρμανση, τα οποία όλα έχουν αποδειχθεί σε άλλες μελέτες ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σκέψη και στις δεξιότητες μνήμης. Η έρευνά μας όχι μόνο διαπίστωσε ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά διαπίστωσε ότι η αντικατάστασή τους με υγιεινές επιλογές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας»

Όσον αφορά τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν 72.083 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στη βρετανική βιοτράπεζα, μια μεγάλη ιατρική βάση δεδομένων των ανθρώπων που ζουν στη Βρετανία. Οι συμμετέχοντες ήταν 55 ετών ή μεγαλύτεροι κατά την έναρξη της μελέτης, και κανένας δεν έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με το τι έτρωγαν και έπιναν σε μια τυπική ημέρα, με έμφαση στην πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, 518 διαγνώστηκαν με άνοια, εκ των οποίων 287 με νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα πιο πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα - που αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τέταρτο της ημερήσιας διατροφής τους, ή κατά μέσο όρο 814 γραμμάρια την ημέρα - είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Εκείνοι που έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων - λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής τους, ή περίπου 225 γραμμάρια την ημέρα - είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η αντικατάσταση του 10 τοις εκατό των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέατα, ξηρούς καρπούς ή γάλα, σχετιζόταν με 19 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν επίσης ότι η αύξηση των μη επεξεργασμένων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων κατά 50 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμεί με μισό μήλο, μια μερίδα καλαμπόκι ή ένα μπολ δημητριακών με πίτουρα, και η ταυτόχρονη μείωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων κατά 50 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμεί με μια μπάρα σοκολάτας ή μια μερίδα ψαροκροκέτες, σχετίζεται με 3% μειωμένο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε ο Li. «Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου».

 

Ομορφιά & Υγεία

Share