Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτό είναι το νούμερο 1 ρόφημα που αυξάνει τον κίνδυνο! Οι τροφές που κάνουν καλό
Ποιες τροφές είναι ευεργετικές για την υγεία σας
![Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αυτό είναι το νούμερο 1 ρόφημα που αυξάνει τον κίνδυνο! Οι τροφές που κάνουν καλό](https://www.athensmagazine.gr/photos/w_800px/articles/202502/egkefaliko_epeisodio_ayto_einai_to_noymero_1_rofhma_poy_ayksanei_ton_kindyno.jpg)
Μια επαναστατική μελέτη έχει εντοπίσει 23 βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για 8 στα 10 περιστατικά εγκεφαλικού, αποκαλύπτοντας ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν είτε να αυξήσουν τον κίνδυνο είτε να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την πάθηση.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων, οι ειδικοί έχουν εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.
To νούμερο 1 ρόφημα που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με μελέτη
Η πρωτοποριακή έρευνα, η οποία θα μπορούσε να «αλλάξει την τροχιά του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου για την επόμενη γενιά», έχει οδηγήσει τους γιατρούς να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν τα ανθρακούχα ποτά.
Η μελέτη, που χαρακτηρίστηκε ως ορόσημο, εντόπισε 23 παράγοντες που ευθύνονται για περίπου το 80% των περιπτώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ πολλοί παράγοντες βρίσκονται πέρα από τον ατομικό έλεγχο, η διατροφή είναι ένας τομέας στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να επέμβουν.
Δείτε επίσης: Εγκεφαλικό: Το Νο1 σύμπτωμα που μαρτυρά ότι πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια
Μεταξύ των κύριων ενόχων για την απότομη αύξηση των περιπτώσεων εγκεφαλικού επεισοδίου από το 1990 έως το 2021 ήταν τα ζαχαρούχα ποτά. Αυτά τα ροφήματα, ειδικά όταν συνδυάζονται με μια δίαιτα φτωχή σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, επισημάνθηκαν ως ιδιαίτερα επιβλαβή.
Οι κυριότερες πηγές ωμέγα-6 λιπαρών οξέων – Οι τροφές που είναι ευεργετικές για την υγεία σας
Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες πηγές αυτών των ευεργετικών λιπαρών είναι:
- το ηλιέλαιο,
- τα καρύδια,
- ο ηλιόσπορος,
- το τόφου,
- τα αυγά,
- η μαγιονέζα και
- τα αμύγδαλα.
Αντικαθιστώντας τα ζαχαρούχα ποτά με αυτές τις θρεπτικές εναλλακτικές, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Neurology Journal.
Εγκεφαλικό: Οι παράγοντες κινδύνου
Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα θανατηφόρα εγκεφαλικά αυξήθηκαν κατά 44% και τα νέα εγκεφαλικά αυξήθηκαν κατά 70% μεταξύ 1990 και 2021. Διαπιστώθηκε ότι ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνέβαλε κατά 88% περισσότερο στην παγκόσμια επιβάρυνση του εγκεφαλικού.
Τα εγκεφαλικά που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 72%, με το υψηλό σάκχαρο αίματος κατά 32% και την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών κατά 23%. Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα και η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση ήταν επίσης μεταξύ των παραγόντων που παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η υψηλή χοληστερόλη ήταν επίσης στη λίστα των παραγόντων κινδύνου.
Η Dr. Catherine O. Johnson, Επικεφαλής Έρευνας στο Institute For Health Metrics and Evaluation, δήλωσε: «Υπάρχει ανάγκη για παρεμβάσεις που επικεντρώνονται στην παχυσαρκία και στα μεταβολικά νοσήματα. Ο εντοπισμός βιώσιμων τρόπων συνεργασίας με τις κοινότητες για την ανάληψη δράσης με στόχο την πρόληψη και τον έλεγχο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης κρίσης».