Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Ρίχνει ένα κεσεδάκι γιαούρτι στις γλάστρες και περιμένει λίγα λεπτά... - Έτσι φτιάχνει φυσικό κομπόστ για τα φυτά

Δώστε βάση!

29 Ιουλίου 2023 10:17
Ρίχνει ένα κεσεδάκι γιαούρτι στις γλάστρες και περιμένει λίγα λεπτά... - Έτσι φτιάχνει φυσικό κομπόστ για τα φυτά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το γιαούρτι είναι θαυματουργό όχι μόνο για τον οργανισμό μας αλλά και για την υγεία των φυτών μας.

Το γιαούρτι οφείλει την ύπαρξή του σε ένα μοναδικό μείγμα βακτηρίων, συγκεκριμένα προβιοτικών, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζύμωση.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτά τα προβιοτικά δεν είναι μόνο καλά για την υγεία του εντέρου μας. Χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί, το γιαούρτι είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό λίπασμα ικανό να ενισχύσει την υγεία του κήπου σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα γιαουρτιού και να το εφαρμόσετε απευθείας στο χώμα σας ως λίπασμα.

Τα λιπάσματα είναι ουσιαστικά τροφή για τα φυτά. Όπως ακριβώς χρειάζεσαι μια ισορροπημένη διατροφή για να είσαι υγιείς, έτσι και τα φυτά χρειάζονται ένα μείγμα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών για να αναπτυχθούν και να παράγουν λουλούδια ή φρούτα. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ 13 φυτά κατάλληλα για... ξεχασιάρηδες!

Το άζωτο συμβάλλει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των φύλλων και των βλαστών, ο φώσφορος είναι ζωτικής σημασίας για την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών και την παραγωγή λουλουδιών και το κάλιο εξασφαλίζει τη συνολική υγεία των φυτών σας, ενισχύοντας την ανοσία τους και βελτιώνοντας την αντοχή τους στις ασθένειες και τα παράσιτα.

Ρίχνει ένα κεσεδάκι γιαούρτι στις γλάστρες και περιμένει λίγα λεπτά... - Έτσι φτιάχνει φυσικό κομπόστ για τα φυτά

Εκτός από αυτά, τα λιπάσματα μπορούν επίσης να παρέχουν δευτερογενή και μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη ζωτικότητα των φυτών σας.

Χρησιμοποιώντας το γιαούρτι ως φυσικό λίπασμα, μπορείτε να μεταμορφώσετε τον κήπο σας.

Οδηγός επιβίωσης για τα φυτά σας εν όψει καύσωνα - Δείτε πώς θα τα φροντίσετε

Τα φυτά ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από την καλοκαιρινή ζέστη και έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα και προσοχή.

Τα σημάδια ότι τα φυτά στρεσάρονται από την πολύ ζέστη είναι εμφανή. Δείτε εδώ 6 βασικά tips για να αναζωογονήσετε τα λουλούδια του μπαλκονιού άμεσα και δραστικά

  • Μπαίνουν σε κατάσταση επιβίωσης, προσπαθώντας να μειώσουν τις απώλειες του πολύτιμου νερού.
  • Τα φύλλα μοιάζουν μαραμένα, επειδή το νερό που είναι απαραίτητο, εξατμίζεται πολύ γρήγορα.
  • Τα φύλλα των δέντρων γυρνούν προς τα μέσα, καθώς προσπαθούν να μειώσουν την εκτεθειμένη επιφάνεια στον καυτό ήλιο και να μειώσουν την εξάτμιση του πολύτιμου νερού.
  • Σταματούν να παράγουν καρπούς, καθώς όλη η δύναμη του φυτού πάει στην προσπάθεια επιβίωσης. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της παραγωγής ανθών και καρπών.

Ποια είναι, λοιπόν, τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υποστούν τις συνέπειες του καύσωνα;

Οδηγός επιβίωσης για τα φυτά σας εν όψει καύσωνα - Δείτε πώς θα τα φροντίσετε

Βαθύ πότισμα

Σε περιόδους ζέστης, το χώμα των φυτών γύρω από τη ρίζα δημιουργεί μία σκληρή κρούστα προκειμένου να συγκρατήσει την υγρασία στις ρίζες. Για αυτό, χρειάζεται να σκαλίζεις συχνά αυτή την κρούστα και να ποτίζεις αρκετά κάθε γλάστρα, ανάλογα το μέγεθός της, προκειμένου να πάει το νερό βαθιά ως τις ρίζες.

Πότισε την κατάλληλη ώρα

Η ιδανική ώρα ποτίσματος είναι πριν βραδιάσει, όταν αρχίζει να βασιλεύει ο ήλιος. Βλέποντας τα φυτά να είναι ταλαιπωρημένα, είναι μεγάλος ο πειρασμός να ποτίσεις το μεσημέρι. Αυτό όμως είναι λάθος, καθώς σημαντικό μέρος του νερού θα εξατμιστεί και δε θα φανεί χρήσιμο στα φυτά.

Απόφυγε το κλάδεμα

Την περίοδο του καύσωνα τα φυτά έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Αν το κλαδέψεις, τότε τα στρεσάρεις ακόμη περισσότερο. Πέρα από την προσπάθεια να επιβιώσουν, πρέπει να αντιμετωπίσουν και την απώλεια υγρών που δημιουργείται στα σημεία που έγινε το κλάδεμα, κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

Απόφυγε το λίπασμα

Το ριζικό σύστημα ήδη είναι ταλαιπωρημένο από τη ζέστη, για αυτό δεν πρέπει να το ταλαιπωρήσουμε περισσότερο ρίχνοντας λίπασμα, γιατί θα δημιουργήσουμε συνθήκες υπερδοσολογίας που θα κάνουν κακό στα φυτά μας.

Επίλεξε το σωστό χρώμα γλάστρας

Καλό είναι να αποφεύγεις τις σκουρόχρωμες γλάστρες (π.χ. μαύρες). Το μαύρο χρώμα απορροφά όλη την ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνει το χώμα. Αυτό δεν αρέσει στα φυτά και συνεπώς δεν κάνει καλό στις ρίζες τους. Για αυτό προτίμησε πήλινες γλάστρες καθώς με τους πόρους που έχουν, επιτρέπουν στις ρίζες να παίρνουν αέρα και να μην υπερθερμαίνονται.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share