Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Ολάνθιστα φυτά μετά το καλοκαίρι: 4 κόλπα για να τα αναζωογονήσεις μετά τις διακοπές

Όσα πρέπει να προσέξεις για να είναι τα φυτά σου πάντα στην πένα

14 Σεπτεμβρίου 2023 14:03
Ολάνθιστα φυτά μετά το καλοκαίρι: 4 κόλπα για να τα αναζωογονήσεις μετά τις διακοπές
Από Ανθή Κουρεντζή

Σίγουρα φρόντισες γι’ αυτά πριν αναχωρήσεις για τον καλοκαιρινό προορισμό σου και λογικά ήταν από τις πρώτες σου έγνοιες μόλις επέστρεψες. Λίγο το σύστημα ποτίσματος που μπορεί να μη δούλεψε όπως ακριβώς ήθελες, λίγο οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε φυτού που δεν μπορούσαν να καλυφθούν απόλυτα όσο έλειπες, η εικόνα που αντίκρισες όταν μπήκες στο σπίτι ίσως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Ευτυχώς η κατάσταση τις περισσότερες φορές είναι αναστρέψιμη. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό με την μπανανόφλουδα για την ανάπτυξη των φυτών σου.

Ακολούθησε τα βήματα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της υγείας τους. Αν έχεις πολλά φυτά, καλό είναι να εξετάσεις ένα-ένα για να διαπιστώσεις εάν έχουν ξερά φύλλα, πεσμένους μίσχους και παράσιτα. Δημιούργησε δύο ομάδες: αυτά που φαίνονται ζωηρά και υγιή και εκείνα που χρειάζονται βοήθεια.

Τι να κάνεις με τα υγιή φυτά

Αν τα είχες αφήσει σε εσωτερικό και όχι πολύ φωτεινό χώρο, μην τα εκθέσεις απότομα στο φως του ήλιου. Η προσαρμογή τους πρέπει να γίνει σταδιακά, οπότε μετακίνησέ τα αρχικά σε φωτεινότερο σημείο και αργότερα στην ιδανική θέση. Πότιζέ τα κανονικά, τσεκάροντας όμως τις πρώτες μέρες για ενδείξεις δίψας ή ξηρασίας. Σε κάθε περίπτωση μην το παρακάνεις με το νερό. Είναι προτιμότερο να ρίχνεις λιγότερη ποσότητα νερού συχνότερα, παρά το αντίστροφο.

Ολάνθιστα φυτά μετά το καλοκαίρι: 4 κόλπα για να τα αναζωογονήσεις μετά τις διακοπές

Τι να κάνεις με τα μη υγιή φυτά

Σίγουρα μην τα πετάξεις αμέσως. Παρόλο που η εικόνα τους μπορεί να είναι αποθαρρυντική υπάρχει ελπίδα να τα σώσεις, οπότε τουλάχιστον προσπάθησέ το.

  • Απομάκρυνε ξερά φύλλα και ξερά λουλούδια

Τα ξερά φύλλα και άνθη είναι η άμυνα του φυτού απέναντι στην αφυδάτωση, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει νερό στο βλαστό και στη ρίζα. Όσο κι αν το θέλεις, δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τα απομακρύνεις και να ομορφύνει κι η όψη του φυτού. Μην παρασυρθείς όμως και κόψεις μαζί βλαστούς και κλαδιά. Επίσης, μην χρησιμοποιήσεις ένα οποιοδήποτε ψαλίδι, αλλά ένα ειδικό για φυτά καλά ακονισμένο και απολυμασμένο ώστε να αποφύγεις τη μετάδοση κάποιας ασθένειας από το ένα φυτό στο άλλο.

  • Τσέκαρέ τα εξονυχιστικά για παράσιτα

Μπορεί εκ πρώτης να μη βλέπεις κάτι, όμως θα πρέπει να κάνεις έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο. Μην ξεχνάς ότι τα διαστήματα που λείπεις και δεν τα εξετάζεις σε καθημερινή βάση είναι η πιο πιθανή περίοδος να εμφανίσουν παράσιτα. Έλεγξε το βλαστό, τα φύλλα και τα κλαδιά τους από κάθε πλευρά και παρατήρησε προσεκτικά και το χώμα. Εάν υπάρξουν ευρήματα, συμβουλεύσου ειδικό και προμηθεύσου το κατάλληλο σκεύασμα, υπολείμματα του οποίου ίσως χρειαστεί να αφαιρέσεις την επόμενη μέρα “χτενίζοντάς” τα μέρη του φυτού με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Επίσης καλό είναι να αφαιρέσεις το πάνω-πάνω χώμα και να το αντικαταστήσεις με φρέσκο.

  • Ώρα για πότισμα

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε μόλις αντικρύσουμε τα μαραμένα φυτά μας, είναι να ρίξουμε αμέσως νερό για να διαπιστώσουμε αμέσως μετά ότι το απορρίπτουν, καθώς δυσκολεύονται να το απορροφήσουν. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να βάλουμε τη γλάστρα στη μπανιέρα ή σε μεγαλύτερο δοχείο με νερό και να την αφήσουμε εκεί για 10 λεπτά, ώστε να λάβει όση υγρασία χρειάζεται και να ποτίσουμε σε επόμενη φάση. Μια άλλη επιλογή για την περίπτωση που μας φανεί πολύ ξερό το φυτό είναι να αλλάξουμε το χώμα του. Έτσι αφενός θα έχουμε την ευκαιρία να ελέγξουμε την κατάσταση της ρίζας και να διαπιστώσουμε αν μπορεί να σωθεί το φυτό και αφετέρου θα είμαστε σίγουροι ότι εκτός από την κατάλληλη υγρασία το φυτό παίρνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

  • Ψέκασε τα φύλλα

Αφού ενυδατώσεις το φυτό με τον παραπάνω τρόπο, βάλε νερό σε ένα δοχείο σπρέι και ψέκασε γενναιόδωρα τα φύλλα του σαν να βρέχει. Αυτό είναι κάτι που θα απολαύσει πολύ μετά από την περίοδο ξηρασίας που πέρασε, αν και τα άνθη είναι προτιμότερο να μείνουν όσο γίνεται στο απυρόβλητο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share