Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024

Κόνιτσα: Το εκκλησάκι που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών - Εντυπωσιάζει το εσωτερικό του

Χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου

17 Αυγούστου 2023 12:19
Κόνιτσα: Το εκκλησάκι που χτίστηκε μέσα σε δέντρο 300 ετών - Εντυπωσιάζει το εσωτερικό του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναμένεται να γίνει πόλος έλξης το πανέμορφο εκκλησάκι που χτίστηκε μέσα σε ένα δέντρο 300 ετών, προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου, στο χωριό Αγία Βαρβάρα στην Κόνιτσα. Το εσωτερικό του εντυπωσιάζει.

Το πανέμορφο εκκλησάκι βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας στο χωριό Αγία Βαρβάρα, εκεί όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε ο Άγιος πηγαίνοντας στο κοντινό χωριό Αμάραντος, για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.

Το υπεραιωνόβιο δέντρο (δρυς), στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές. Ενώ, αυτή είναι η Μονή που πρωτομόνασε ο Άγιος Παΐσιος.

Ταξιδιώτες σταματούσαν εκεί, έμπαιναν μέσα στο εσωτερικό του δέντρου και άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν.

Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία του κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα, Χάρη Πορέτση, το δέντρο σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου.

Το αδύναμο ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δεντροεκκλησιά.

Το ύψος της εκκλησίας είναι 2.10 μέτρα και μέσα φιλοξενείται η εικόνα του Αγίου Παΐσιου, ένα καντηλάκι και ένα μανουάλι.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο και κεντρίζουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Από το χωριό Αγία βαρβαρα, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε και ο Άγιος Κόσμας ο Αιτωλός. Εκατό μέτρα από τη δεντροεκλησσιά υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.

Άγιος Ισίδωρος: Το μικρό εκκλησάκι της Λέρου που μοιάζει να αναδύεται από ένα βράχο μέσα στη θάλασσα (video)

Ο Άγιος Ισίδωρος στη Λέρο είναι ένα από τα πιο όμορφα εκκλησάκια… Χωρίς υπερβολή μοιάζει σαν να αναδύεται από το βράχο μέσα στη θάλασσα. Είναι ένα από τα πιο γραφικά ρομαντικά και ειδυλλιακά μέρη του νησιού τα οποία πρέπει να επισκεφθείτε. Με την ευκαιρία, δείτε το εντυπωσιακό εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας στην Λέρο.

Το μικρό ασβεστωμένο εκκλησάκι, με τους εξώστες και τους πέτρινους πάγκους του, βρίσκεται στην περιοχή της Κόκκαλης, στον κόλπο της Γούρνας στη δυτική ακτή, και συνδέεται με τη ξηρά μέσω ενός πέτρινου μονοπατιού μήκους περίπου 50 μέτρων, δίπλα στο παλιό βουλιαγμένο λιμανάκι.. (Επειδή το μονοπάτι βρέχεται από τη θάλασσα θα πρέπει να είσαστε προσεκτικοί όταν το διασχίζετε).

Άγιος Ισίδωρος: Το μικρό εκκλησάκι της Λέρου που μοιάζει να αναδύεται από ένα βράχο μέσα στη θάλασσα

Πρόκειται για το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του νησιού και για αυτό εδώ τελούνται πολλοί γάμοι και βαπτίσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πανηγυρίζει στις 14 Μαΐου.

Στον βυθό γύρω από το βράχο που είναι χρισμένος ο Άγιος Ισίδωρος υπάρχουν χαλάσματα τα οποία πιθανολογείται ότι προέρχονται από αρχαία κτίσματα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share