Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Απόδραση με 10 ευρώ: Το ελληνικό νησί με τα γραφικά σοκάκια και τις μαγευτικές παραλίες που λατρεύει κάθε επισκέπτης (video)

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα

10 Απριλίου 2024 09:27
Απόδραση με 10 ευρώ: Το ελληνικό νησί με τα γραφικά σοκάκια και τις μαγευτικές παραλίες που λατρεύει κάθε επισκέπτης (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την αγαπούν όλοι σφόδρα με την πρώτη ματιά. Μικροί και μεγάλοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, μποέμ, λάτρεις των ποιοτικών διακοπών αλλά και διασηµότητες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Αίγινα, η «βασίλισσα» του Αργοσαρωνικού», μπορεί να είναι το νησί της διπλανής πόρτας αλλά η αρχοντιά της και η κομψότητα της είναι πραγματικά ασύγκριτες ενώ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ηρεμία με την κοσμοπολίτικη ζωή. Με την ευκαιρία, δείτε το ελληνικό νησί που αγνοούνται οι ξαπλώστρες.

Και φυσικά, η Αίγινα έχει απ’ όλα: και ένα κατάδικο της, μοναδικό φως και ιστορία και καθαρές παραλίες και µπαράκια με χαρακτήρα και ωραίο κόσμο και τα καλύτερα φιστίκια του πλανήτη (καλά, εντάξει, της Ελλάδας) και «κρυφές» ακρογιαλιές και αρχαιολογικούς ναούς και μια φανταστική, σούπερ vintage παλιά αγορά και ανεπεξέργαστα, απόλυτα φυσικά τοπία.

Απόδραση με 10 ευρώ: Το ελληνικό νησί με τα γραφικά σοκάκια και τις μαγευτικές παραλίες που λατρεύει κάθε επισκέπτης (video)

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγινα έχει πολύ μακρά ιστορία, η οποία αρχίζει από την 3η χιλιετία π.χ. και συνεχίζεται στους προϊστορικούς, κλασικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους. Η Επανάσταση του 1821 βρήκε το νησί σε πλήρη ανάπτυξη και το 1828 η Αίγινα έγινε πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους έως το 1829 που μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα στην Αθήνα. Πάμε στο σήμερα όμως...

Θα φτάσετε σε μια ώρα με το καράβι ή σε μισή με το flying dolphin. Σημειώστε πως η Αίγινα «ανθίζει» τουριστικά όλο τον χρόνο οπότε πρέπει να έχετε προνοήσει έγκαιρα για τα εισιτήρια σας. Πριν καν πατήσετε το πόδι σας στο νησί, μόνο βλέποντας την πρώτη γενική εικόνα της πόλης της από το κατάστρωμα θα ενθουσιαστείτε.

Την πόλη της Αίγινας συνθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά: Νεοκλασική αρχιτεκτονική, Καποδιστριακά κτίρια, κατοικίες επιφανών ανθρώπων του χθες και του σήμερα, μουσεία, μνημεία, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ, πολύ καλλιτεχνικά και εναλλακτικά μαγαζιά για τα ψώνια σας και φυσικά μια υπέροχη παραλιακή περατζάδα.

Σημειώστε ακόμα πως μόλις κατέβετε από το καράβι θα σας… περιμένουν άλογα και άμαξες αν θέλετε να κάνετε μια γύρα την παραλία με αυτόν τον τρόπο. Σε κάποιους φαίνεται λίγο κλισέ αυτή η δραστηριότητα σε κάποιους ενδιαφέρουσα και vintage. Συντασσόμεθα με τους δεύτερους μιας και πάνω στην άμαξα θα πάρετε μια ακόμα πιο ισχυρή αίσθηση ότι η πόλη της Αίγινας είναι ένα πραγματικά εικαστικό στολίδι.

Μια από τις πρώτες εικόνες που θα αντικρίσετε στο λιμάνι είναι το βυζαντινό εκκλησάκι του Άη Νικόλα, ένα μικρό, κατάλευκο, λιτό κτίσμα. Είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς του νησιού - αναφορές για την ύπαρξη του υπάρχουν από το 1673. Η παράδοση θέλει να είναι σχεδιασμένο και φτιαγμένο από Παριανούς μαστόρους.

Απόδραση με 10 ευρώ: Το ελληνικό νησί με τα γραφικά σοκάκια και τις μαγευτικές παραλίες που λατρεύει κάθε επισκέπτης (video)

Κάποτε, οι Αιγινιώτες ψαράδες, πριν βγουν το ξημέρωμα για δουλειά, στέκονταν στην κουβέρτα του ναού και προσεύχονταν στον Άγιο των ναυτικών να τους βοηθήσει στις φουρτούνες αλλά και στις ψαριές. Στα αριστερά του λιμανιού θα δείτε την κορυφή ενός (χαμηλού) λόφου και πάνω του να ξεχωρίζει τη μονή στήλη της Κολώνας, ένα απομεινάρι από τον πρώτο οικισμό του νησιού στη Νεολιθική Εποχή.

Στην παραλία ξεχωρίζει μια σειρά από νεοκλασικά κτίρια, με χρώματα απαλά και κομψούς ρυθμούς και όγκους. Τα κτίρια αυτά μαρτυρούν την αστικοποίηση της Αίγινας, τότε που εδώ ιδρύθηκε το πρώτο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Και η εικόνα της παραλίας περιλαμβάνει και άλλα: ιστιοφόρα, γιοτ, βάρκες και ψαροκάικα, μοντέρνες καφετέριες δίπλα σε παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες κι ουζερί.

Απαραίτητη στάση στην πόλη είναι η παλιά ψαραγορά, μια πραγματικά καλτ εικόνα, απόλυτα αυθεντική. Λειτουργεί εδώ και 70 χρόνια και τα καφάσια της σπαρταρούν με φρέσκα ψάρια, ενώ ολόγυρα, μέσα στη στοά της αγοράς Αιγινιώτες και επισκέπτες απολαμβάνουν τσίπουρα και μεζεδάκια. Μάλιστα, σε κάποια από αυτά, μπορείτε να ζητήσετε να σας ψήσουν τα ψαράκια που θα έχετε επιλέξει επί τόπου από την ψαραγορά.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share