Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2025

Οι «Μαλδίβες της Ελλάδας» μία ανάσα από την Αθήνα: Το νησί με την εξωτική και ανέγγιχτη ομορφιά (video)

Σαγηνευτικά νερά, παρθένα ομορφιά και πόλος έλξης για βασιλιάδες και επιχειρηματίες

13 Μαΐου 2024 10:58
Οι «Μαλδίβες της Ελλάδας» μία ανάσα από την Αθήνα: Το νησί με την εξωτική και ανέγγιχτη ομορφιά (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σαγηνευτικά νερά, παρθένα ομορφιά και ούτε μία ώρα από την Αττική. Ναι, μιλάμε για τους Πεταλιούς της Εύβοιας, ένα νησί «διαμάντι» του οποία η πρόσεγγιση ήταν κάποτε δύσκολη έως και αδύνατη. Αλλά, στις μέρες μας, έχει αλλάξει αυτό και αυτός ο επίγειος παράδεισος είναι προσβάσιμος.

Επί την ευκαιρία, δείτε και μία πανέμορφη παραλία της Εύβοιας.

Πολλοί από όσους έχουν επισκεφθεί τους Πεταλιούς τους αποκαλούν «Μαλδίβες της Ελλάδας». Φυσικά, ένας τέτοιος χαρακτηρισμός είναι λογικό να ακούγεται ως μία φανφάρα, όμως δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια!

Γιατί μπορεί ο νότιος Ευβοϊκός να μην συγκρίνεται με το απέραντο του Ινδικού Ωκεανού, ωστόσο δεν είναι τυχαίο ότι τα νησιά μας είναι πόλος έλξης και ιδιαίτερα για επιφανείς πολίτες.

Πεταλιοί- Το εξωτικό νησί της Ελλάδας

Οι «Μαλδίβες της Ελλάδας» μία ανάσα από την Αθήνα: Το νησί με την εξωτική και ανέγγιχτη ομορφιά

Τα νησιά που αποτελούν τους Πεταλιούς βρίσκονται απέναντι από το παραθαλάσσιο χωριό Μαρμάρι της νότιας Εύβοιας, το οποίο απέχει 13 χιλιόμετρα από την Κάρυστο. Ξεκινώντας οδικώς από την Αθήνα φτάνει κανείς εδώ μέσα σε περίπου 2 ώρες (ή και λιγότερο).

Συνολικά οι Πεταλιοί καταλαμβάνουν έκταση 22,5 τ.χλμ., το δε όνομά τους φαίνεται να έχει διατηρηθεί από την αρχαιότητα (ενίοτε παραφθαρμένο ως Πεταλιές ή και Πετάλια), όταν το μεγαλύτερο νησί της συστάδας ήταν γνωστό ως «Πεταλία» –σήμερα το λένε συνήθως Μεγαλόνησο, αν και μπορεί να το ακούσετε και ως Μεγάλο Πετάλι ή Ρώσα.

Δεύτερο σε μέγεθος είναι το Χερσονήσι (ή Μικρό Πετάλι), ενώ ενδιάμεσά τους συναντάμε το Τραγονήσι, όπου υπάρχει ασφαλές λιμάνι, αλλά και φυσική πηγή νερού. Το σύμπλεγμα συμπληρώνουν το Αβγό (ή Στρογγυλό), το Μακρονήσι, το Πράσο (ή Πλατουράδα), το Φούντι, η Λαμπερούσα και η Λουλούδα.

Σήμερα οι Πεταλιοί στέκουν ακατοίκητοι, ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι κατά τα νεότερα ελληνικά χρόνια. Θεωρούμε ότι πρωτοκατοικήθηκαν το 1834, από Σάμιους που έφτασαν τότε στο Μαρμάρι.

Τα στοιχεία αυτά συνάδουν και με αναφορές που λένε ότι τα νησιά παρήγαν φημισμένο αγουρέλαιο και καυσόξυλα και ότι στο Μεγαλόνησο ζούσαν 200 περίπου αγριοκάτσικα, τα οποία εξολοθρεύθηκαν μέχρι τελευταίου όταν έφτασαν εδώ οι Γερμανοί κατακτητές, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1951 εμφανίζονται άνθρωποι και στο Χερσονήσι, ενώ από το 1961 και μετά το ίδιο ισχύει και για το Τραγονήσι. Η τελευταία φορά που απογράφονται κάτοικοι είναι το 1991.

Οι Πεταλιοί, εκεί που παραθέριζαν βασιλιάδες και παραθεριστές

Το 1870, ο ίδιος ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αγόρασε το νησιωτικό σύμπλεγμα, επιθυμώντας να βρει μια θερινή έπαυλη.

Η βασιλική οικογένεια θα διατηρούσε δεσμούς με τα νησιά ακόμα και μετά το 1915-1916, όταν τα πούλησαν στον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο. Απόγονοι και διάφοροι κληρονόμοι αυτού συνεχίζουν να έχουν τμήμα του συμπλέγματος, ωστόσο μέσα στα χρόνια επιμέρους κομμάτια πέρασαν στα χέρια κι άλλων προσώπων της ελληνικής και διεθνούς οικονομικής κοινότητας, π.χ. τον εφοπλιστή Ηλία Καρνέση, την κόρη του Πάμπλο Πικάσο ή τη Νίκολα Πινέδο-Δαυίδ, κόρη του επιτυχημένου επιχειρηματία Γιώργου Δαυίδ.

Κατά καιρούς, επίσης, ήρθαν και πολλοί ακόμα επιφανείς, ως προσκεκλημένοι των επώνυμων ιδιοκτητών. Γνωρίζουμε έτσι ότι στα νερά των Πεταλιών κολύμπησαν, μεταξύ άλλων, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Οι Πεταλιοί του σήμερα

Στις μέρες μας οι Πεταλιοί αποτελούν δημοφιλέστατο προορισμό, τόσο για εκείνους που διαθέτουν δικό τους σκάφος, όσο και για πολύ κόσμο που έχει μάθει γι’ αυτούς ή τους έχει ήδη επισκεφθεί, επιθυμώντας μια επιστροφή στο πανέμορφο τοπίο τους. Μόνος τρόπος πρόσβασης, για τους τελευταίους, είναι το καΐκι που θα πρέπει να πάρουν από το Μαρμάρι.

Στο μεγαλύτερό τους μέρος οι παραλίες των Πεταλιών είναι βραχώδεις, ακατάλληλες για κολύμπι. Κάποιες, όμως, απλώνονται ως πανέμορφες εκτάσεις με «χρυσή» άμμο, μαγνητίζοντας τους επισκέπτες ήδη πριν φτάσουν εκεί. Επιπλέον, τα νησιά προσφέρονται και για όσους τους αρέσουν τα θαλάσσια σπορ, όπως και οι καταδύσεις: είναι και ο βυθός τους υπέροχος, πέρα από την «εξωτική» επιφάνεια.

Ασφαλώς, το γεγονός ότι οι Πεταλιοί είναι ακατοίκητοι σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή κατάλληλη για διαμονή, φαγητό και νερό. Ερχόμενοι λοιπόν εδώ θα δείτε τους περισσότερους να αναζητούν σκιά κάτω από τα δέντρα που βρίσκονται κοντά στις αμμουδιές, φέρνοντας μαζί όσα μπορεί να χρειάζονται για τις ώρες που θα παραμείνουν στα νησιά.

Σας πείσαμε να πάτε;

 

Travel

Share