Under: Το μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο
Μια μοναδική εμπειρία!

Πεντέμισι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού στη Νότια Νορβηγία, το σχεδιασμένο από τη Snøhetta, βραβευμένο με αστέρι Michelin, εστιατόριο Under είναι ένα από τα πιο μοναδικά αξιοθέατα στον κόσμο.
Δείτε επίσης: Απόδραση για δυο: 5 προορισμοί στο εξωτερικό ιδανικοί για... bestiemoon
Το μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο στον κόσμο
Στο Båly στο Lindesnes, στο νοτιότερο σημείο της Νορβηγίας, σας περιμένει ένα μοναδικό εστιατόριο. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε φαγητό κάτω από το νερό αλλά μοιάζουν με ενυδρεία σε σύγκριση με το Under.
Με χώρο για έως και 90 επισκέπτες σε έναν χώρο που είναι περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα, το υποβρύχιο εστιατόριο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, το όμορφο εσωτερικό και το γκουρμέ φαγητό έχουν κάνει το Under διεθνή αίσθηση.
Σε τέτοιο βαθμό που το έγκριτο περιοδικό Forbes το χαρακτήρισε «ένα από τα πιο αξιόλογα εστιατόρια της νεότερης εποχής» και εξήρε το «μενού γευσιγνωσίας 18 πιάτων με τα καλύτερα σκανδιναβικά προϊόντα» κατά την έναρξη λειτουργίας του το 2019. Το Forbes έδωσε επίσης στο εστιατόριο μια θέση στον κατάλογό του με τα 10 πιο cool μέρη για φαγητό το 2020.
Το 2020, το εστιατόριο έλαβε επίσης ένα αστέρι Michelin, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα.
Όπως πολλά άλλα εντυπωσιακά κτίρια στη Νορβηγία και όχι μόνο, το Under σχεδιάστηκε από τους Νορβηγούς αρχιτέκτονες Snøhetta. Ο διευθυντής του έργου Rune Grasdal εξήγησε ότι το πιο χρονοβόρο μέρος της διαδικασίας ήταν να αφαιρεθεί ό,τι δεν ήταν απαραίτητο για την ιδέα.
«Ξοδέψαμε πολύ χρόνο για να το κάνουμε πιο απλό. Η λειτουργία του κτιρίου είναι να μεταφέρει τους ανθρώπους στον πυθμένα της θάλασσας με ασφαλή και εύκολο τρόπο. Πρέπει να μπορεί να αντέξει τις δυνάμεις της φύσης - την πίεση του νερού, τα κύματα και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες», λέει και συνεχίζει:
«Η Snøhetta παρείχε επίσης στο Under έπιπλα, χρωματική παλέτα, υφάσματα και άλλες εσωτερικές λεπτομέρειες».
Δεν είναι περίεργο που το εστιατόριο κέρδισε τα Wallpaper* Design Awards 2020 για το καλύτερο νέο εστιατόριο.
Ένας μεγάλος γυάλινος τοίχος σας επιτρέπει να βλέπετε κοπάδια ψαριών να συγκεντρώνονται γύρω από τη δομή. Έχετε επίσης την ασυνήθιστη ευχαρίστηση να παρακολουθείτε τη βροχή να ανεβάζει την επιφάνεια του ωκεανού - από κάτω!
«Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία ανεξάρτητα από την εποχή και τον καιρό. Είναι προφανώς φοβερό να βρίσκεσαι εδώ με καταιγίδα, αλλά και όμορφο όταν η ηλιοφάνεια δημιουργεί φανταστικά χρωματικά μοτίβα στην επιφάνεια. Η εμπειρία ποικίλλει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και το έτος», λέει ο Grasdal.
Στο εσωτερικό του εστιατορίου, η ατμόσφαιρα είναι ασφαλής, υπέροχη και ζεστή, με τις τοπικές λεπτομέρειες από δρυς να είναι σε περίοπτη θέση παντού.
Ο επικεφαλής σεφ Bernt Sætre δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία που βρίσκονται ακριβώς έξω από τα παράθυρα. Προσεγγίζει το τοπικό περιβάλλον και τα συστατικά με μια εκπαιδευτική προοπτική και συνδυάζει τις αξίες της παρουσίας, της ποικιλομορφίας και των παραδόσεων στη μαγειρική του - ακολουθώντας μια «κιάλια προσέγγιση», σαν να κοιτάζει στο ντουλάπι της φύσης.
Το 2024, το Under άνοιξε εκ νέου με ένα ολοκαίνουργιο concept, αλλά η φιλοσοφία παραμένει η ίδια όπως και πριν: να προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία και να αναδεικνύει τοπικά συστατικά από τη Νότια Νορβηγία.
«Το σετ μενού είναι εποχιακό και αποτελείται από 10-12 πιάτα», λέει ο επικεφαλής σεφ Sætre.