Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2025

Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

Τι συστήνει αμερικανική έρευνα

15 Αυγούστου 2021 13:43
Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι φωτιές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμών και χρήσης μάσκας στις περιοχές που επλήγησαν πολύ από πυρκαγιές, καθώς η αύξηση στα αιωρούμενα και εισπνεόμενα μικροσωματίδια ΡΜ2.5 (έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) σχετίζεται με αύξηση στα περιστατικά βαριάς Covid-19 και θανάτου.

Με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής, Φραντσέσκα Ντομίνιτσι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ,οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 92 κομητείες σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον και Όρεγκον) για το 2020, όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Διαπιστώθηκε μια αύξηση στα βαριά και θανατηφόρα περιστατικά λοίμωξης από κορονοϊό έως ένα μήνα μετά την έκθεση στα αυξημένα μικροσωματίδια. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Science Advances».

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει γενικότερα τη βραχυπρόθεσμη έκθεση στα μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 -που είναι αόρατα με γυμνό μάτι- με αυξημένο κίνδυνο Covid-19, π.χ. λόγω ρύπανσης του αέρα. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ειδικότερα οι φωτιές, που μπορεί να επιδεινώσουν την ποιότητα του αέρα, μπορεί επίσης να επιβαρύνουν την πανδημία.

Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

Καταστροφικός ο συνδυασμός πανδημίας - μικροσωματιδίων

«Βρήκαμε ενδείξεις στη μελέτη μας ότι η κλιματική αλλαγή, που αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των δασικών πυρκαγιών, μαζί με την πανδημία, αποτελούν ένα καταστροφικό συνδυασμό», δήλωσε η Ντομένιτσι. Τα σωματίδια ΡΜ2,5 έχουν «ενοχοποιηθεί» κατά καιρούς για σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες παθήσεις. Η αυξημένη παρουσία τους, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Covid-19.

Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι οι πυρκαγιές, που αυξάνουν τα μικροσωματίδια, μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της εν λόγω λοίμωξης. Βρήκε ότι σε ορισμένες πυρόπληκτες περιοχές στις ΗΠΑ μια αύξηση των μικροσωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάθε μέρα επί τέσσερις εβδομάδες σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 12% των περιστατικών Covid-19 και με μια μέση αύξηση κατά 8% των θανάτων εξαιτίας της νόσου. Οι περιοχές όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση στα σωματίδια λόγω των πυρκαγιών, ήταν επίσης εκείνες με τη μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους από Covid-19 στη συνέχεια. «Το νούμερο ένα πράγμα στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, είναι οι άνθρωποι οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και να φοράνε μάσκα», τόνισε η δρ Ντομίνιτσι.

 Φωτιές και κορωνοϊός: Αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης στις πληγείσες περιοχές

Βόρεια Εύβοια: «Καμπανάκι» των ειδικών για κίνδυνο κατολισθήσεων μετά τις φωτιές

"Καμπανάκι κινδύνου" σχετικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης κατολισθήσεων -το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, "κρούουν" οι επιστήμονες.

Δεύτερη, μετά την Πίνδο, κατατάσσεται η Β. Εύβοια στη συχνότητα κατολισθήσεων

"Το μεγάλο πρόβλημα στη Β. Εύβοια είναι ότι μετά την Πίνδο είναι η δεύτερη στην Ελλάδα στην κατολισθητική επιδεκτικότητα, δηλαδή στη δυνατότητα να εκδηλωθούν κατολισθήσεις με βάση τη γεωλογία, τη γεωμορφολογία και γενικά τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή", αναφέρει στην εφημερίδα "Καθημερινή" o κ. Κωνσταντίνος Λουπασάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεταλλείων - Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Ο κ. Λουπασάκης επικεντρώνεται κυρίως στο φθινόπωρο και το χειμώνα, όπου λόγω των αυξημένων ποσοστών βροχόπτωσης και λοιπών ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνεται ο κίνδυνος και η συχνότητα εμφάνισης κατολισθήσεων.

Άμεσα μέτρα θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών

Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την αναδιοργάνωση του οργανογράμματος για την ενίσχυση των κτιρίων και λοιπών υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές, με έμφαση στη Β. Εύβοια.

"Κατ΄ αρχάς πρέπει να εξετασθούν οι χάρτες κατολισθητικής επιδεκτικότητας για την Εύβοια. Να γίνει προσεκτική καταγραφή των περιοχών που εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα, ιδίως αυτές οι οποίες βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Επισης, αν υπάρχουν κρίσιμες υποδομές (σ.σ. οδικό δίκτυο) χρειάζονται ενισχυμένη προστασία και αν κάποιες από αυτές καταστράφηκαν από τη φωτιά, να επανεξετασθεί που θα ανακασκευασθούν.

Βόρεια Εύβοια:

 

Ελλάδα

Share