Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2025

Άνοιγμα σχολείων: Πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα οι μαθητές - Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Τα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών

1 Σεπτεμβρίου 2021 20:15
Άνοιγμα σχολείων: Πότε θα μπαίνουν σε καραντίνα οι μαθητές - Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η επιτροπή των ειδικών κατέληξε στα μέτρα για τον κορωνοϊό που θα εφαρμόζονται στα σχολεία, στην περίπτωση που εμφανιστούν ένα ή περισσότερα κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών αποφάσισε πως όταν μαθητής του τμήματος νοσήσει, ο διπλανός του στο θρανίο τίθεται σε καραντίνα.Σχολεία: Πώς αναμένεται να ανοίξουν - Όλες οι αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλοΕπίσης, όσοι είναι στο μπρος και στο πίσω θρανίο τίθενται σε καραντίνα εφόσον δεν έκαναν σωστή χρήση μάσκας. Το μέτρο αφορά τους ανεμβολίαστους μαθητές. Από την καραντίνα οι μαθητές θα επιστρέφουν μια εβδομάδα μετά από αρνητικό rapid test.

Οι υπόλοιποι μαθητές του τμήματος εφόσον είναι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ένα rapid test, έπειτα ακολουθούν τα 2 self test και την 7η μέρα πάλι rapid test.

Για εμβολιασμένα παιδιά θα χρειάζεται μόνο test στην αρχή και στο τέλος των 7 ημερών. Όλοι όμως παραμένουν κανονικά στο σχολείο.

Το τμήμα θα κλείνει μόνο όταν διαπιστωθούν μέσα σε τάξη 50%+1 κρούσματα.

Κορωνοϊός: Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ακόμη και για μαθητές - Πώς θα γυρίσουν στα σχολείαΚορωνοϊός: Έρχεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ακόμη και για μαθητές - Πώς θα γυρίσουν στα σχολεία

Μια αποκάλυψη πραγματοποίησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που ανέφερε πως είναι πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ακόμη και για μαθητές.
«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης μέσω παρέμβασής του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Οπως είπε αναφορικά με τα σημεία που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, «νομίζω είναι η δραστηριότητα με το υψηλότερο ρίσκο αυτήν την περίοδο για να κολλήσει κάποιος».
Για την πιθανότητα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί και και σε άλλα μέρη, πλην Χανίων και Ηρακλείου. «Αυτό θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: από τον αριθμό των κρουσμάτων και την κινητική του ιού τις τελευταίες 15-20 ημέρες, αλλά και τη δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά». Πρόκειται για τα νησιά στα οποία καταγράφεται υψηλό ποσοστό θετικότητας, τη στιγμή που υπάρχει ήδη μια δέσμη μέτρων.
Οσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές τις περιοχές εάν όντως τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για τον κορωνοϊό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς περιορισμούς (απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσικής κλπ) σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν. Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα, όταν και αν εφαρμοστούν, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός και πως δεν είναι τα νησιά, ή τα τουριστικά μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα που είναι φορείς του ιού, «είναι οι δραστηριότητες που είναι προβληματικές». Εξήγησε πως πρόκειται για τέσσερις με πέντε δραστηριότητες που προβληματίζουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα.
«Νομίζω το εμβόλιο θα πρέπει να μπει στο κέντρο της αντιμετώπισης για οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες και αυτό πρέπει να το κάνουμε σύντομα», είπε αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως «εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσέξει δέκα φορές περισσότερο».

Πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης από κορωνοϊό τελευταίου εξαμήνου ή αρνητικό τεστ θα μπορούν να προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες κατά τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022 οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι μαθητές άνω των 12 ετών και οι φοιτητές. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και φοιτητές το τεστ θα πρέπει να είναι εργαστηριακό και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με δική τους ευθύνη. Οι μαθητές άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), το οποίο επίσης θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και τα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν κοντά σε αυτή την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «παροτρύνουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτή την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. Στόχος όλων μας η προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτικών μας δομών».

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.475 νέα κρούσματα της COVID-19 στη χώρα μας σε σύνολο 88.069 εργαστηριακών τεστ. Οι θάνατοι νέων ασθενών με COVID-19 είναι 19. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι ήταν 226, ενώ σταθερή αύξηση καταγράφεται και στις εισαγωγές νέων ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό και οι οποίες έφτασαν χθες τις 246, όταν ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 212. Προς το παρόν το υψηλότερο ιικό φορτίο έχουν περιοχές με υψηλό τουρισμό, με τις Αρχές να ανησυχούν για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία μετά την επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές. Στην Αττική εντοπίστηκαν 949 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 284 και στην Κρήτη συνολικά 468, εκ των οποίων τα 240 στο Ηράκλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη η πανδημία ασκεί πίεση στο ΕΣΥ και είναι ενδεικτικό ότι στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου ο αριθμός των νοσηλευομένων με COVID-19 θυμίζει πλέον τις ημέρες κορύφωσης του τρίτου κύματος (62 νοσηλεύονταν προχθές και 70 τον περασμένο Φεβρουάριο). Παράλληλα, συνεχίζει να προβληματίζει και η εικόνα πολλών νησιών της χώρας. Χθες στη Ρόδο καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα, στην Κέρκυρα 54, στη Μύκονο 46 και στη Νάξο 24.

Η πτωτική πορεία των δεικτών μεταδοτικότητας και θετικότητας η οποία παρατηρούνταν το τελευταίο διάστημα έχει ανακοπεί. Ειδικότερα, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (Rt) εκτιμάται στο 1.09 και παραμένει σταθερός την τελευταία εβδομάδα. Το ποσοστό θετικότητας με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας αυξήθηκε από το 2,9% στο 3,05%. Τα υψηλότερα ποσοστά –πάνω από το επίπεδο συναγερμού– εντοπίστηκαν στη Νάξο (5,32%) και την Πάρο (4,64%), ενώ πάνω από 3% ήταν τα θετικά τεστ σε Μύκονο, Ρόδο, Χανιά και Χίο.

 

Ελλάδα

Share