Ο ίδιος οτέως Βασιλιάς Κωνσταντίνοςήταν εκείνος που επέλεξε το σημείο όπου θα τοποθετηθεί ο τάφος του στοΤατόι, με τηνΦάνη Πάλλη Πετραλιάνα αποκαλύπτει το παρασκήνιο.
Η πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και οικογενειακή φίλη της τέως βασιλικής οικογένειας μίλησε στην εκπομπή του Mega Live News και λέγοντας ότι το σημείο που έγινε η ταφή του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου δεν ήταν τυχαίο.
Η κα. Πετραλιά είπε χαρακτηριστικά πως το σημείο του τάφου επέλεξε ο ίδιος ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος – κάτι που έχουν κάνει και τα άλλα μέλη της οικογένειας –διότι απόεκείνο το σημείο του λόφου στο Τατόιφαίνεται η θάλασσα.
«Ήταν δική του επιλογή το κομμάτι αυτό. Δεν είναι πολύ κοντά στους άλλους τάφους, διότι σε εκείνο το σημείο του λόφου φαίνεται η θάλασσα. Χθες, που φυσούσε και είχε καλή ορατότητα, φαινόταν ακόμη και η Αίγινα», είπε η κα. Πετραλιά.
Η κηδεία εξελίχθηκε σε τρία στάδια, ξεκίνησε με το λαϊκό προσκύνημα από τις 6 το πρωί, ακολούθησε η εξόδιος ακολουθία στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη και ακολούθως η ταφή στο Τατόι.
Το λαϊκό προσκύνημα
Η σορός τουτέως βασιλιά Κωνσταντίνουμεταφέρθηκε από το Α' Νεκροταφείο στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στις 6 το πρωί. Χιλιάδες κόσμου, κάποιοι εκ των οποίων είχαν έρθει από χθες στην Αθήνα, απέτισαν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά. Υπήρξαν στιγμές που η ουρά έφθασε στο Μοναστηράκι και για αυτό αποφασίστηκε να δοθεί μια ολιγόλεπτη, περίπου για 40 λεπτά, παράταση.
Ακολούθως έφθασαν στο παρεκκλήσι οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος, οι οποίοι και συνόδευσαν τη σορό του ως τη Μητρόπολη.
Στη συνέχεια άρχισε η άφιξη των καλεσμένων, με πρώτους να φθάνουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος και Μάκης Βορίδης.
Ακολούθησε η άφιξη των Ελλήνων προσκεκλημένων της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η άφιξη των μελών των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και στο τέλος η οικογένεια. Πρώτα η Τατιάνα Μπλάτνικ με τη Νίνα Φλορ και τη Θεοδώρα με τον σύντροφό της, ακολούθως τα παιδιά του Παύλου, η Αλεξία με την οικογένειά της και τελευταία η Αννα-Μαρία, συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή των δώδεκα αρχιερέων, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αλλά και άλλων ιεραρχών.
Ο επικήδειος του Παύλου για τον πατέρα του, Κωνσταντίνο
Τον επικήδειο εκφώνησε ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος. «Θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια όταν χάνει κάτι πολύτιμο», σημείωσε εισαγωγικά, και στη συνέχεια μίλησε για στιγμές της ζωής του, μεταξύ των οποίων η κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού Μεταλλίου το 1960 αλλά και η επιρροή που άσκησε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα το 2004.
Αναφέρθηκε, όμως, και στα γεγονότα κατάλυσης της δημοκρατίας: «Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπους ανατροπής των πραξικοπηματιών».
Ο Παύλος υποσχέθηκε, εν κατακλείδι, ότι τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου θα διαφυλάξουν την κληρονομιά του και «θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και την Ελλάδα». Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά ανέγνωσε τον επικήδειο και στην αγγλική γλώσσα αμέσως μετά, ενώ εμφανώς συγκινημένη τον άκουγε η μητέρα του, Άννα-Μαρία.
Κατά την έξοδο της σορού από τον ναό, οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.