Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Alert! Ο ΕΟΦ ανακαλεί άμεσα συμπλήρωμα διατροφής - «Προσοχή, μην το καταναλώσετε»

Συναγερμός σήμανε από τον Οργανισμό

11 Αυγούστου 2023 18:44
Alert! Ο ΕΟΦ ανακαλεί άμεσα συμπλήρωμα διατροφής - «Προσοχή, μην το καταναλώσετε»
Από Κυριάκος Μελλίδης

Ο ΕΟΦ ανακαλεί το συμπλήρωμα διατροφής Skull Labs Angel Dust, καθώς εντοπίστηκε μη εγκεκριμένη ουσία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ, στο προϊόν ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alpha-glycerylphosphorylcholine (GPC), ενώ δεν είναι καν γνωστοποιημένο προϊόν στον ΕΟΦ.

Πρόκειται για το SKULL LABS ANGEL DUST 270g σε διάφορες γεύσεις. Παραγωγός και προμηθευτής είναι η εταιρεία FITNESS AUTHORITY Sp.z.o.o. από την Πολωνία.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το SKULL LABS ANGEL DUST 270g:

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής SKULL LABS ANGEL DUST 270g διάφορες γεύσεις της εταιρείας FITNESS AUTHORITY Sp.z.o.o. Πολωνίας (παραγωγός και προμηθευτής), μετά από ενημέρωση ότι ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alpha-glycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food). Το παραπάνω προϊόν οι αποδέκτες το προμηθεύτηκαν από την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Το προϊόν επιπλέον δεν είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ. Οι επιχειρήσεις που το έχουν προμηθευτεί υποχρεούνται για την εφαρμογή της παρούσης. Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Κτήριο ΕΟΦ
Κτήριο ΕΟΦ

«Κόκκινη» προειδοποίηση από ΕΟΦ για γνωστό τζελ κατά του πόνου των αρθρώσεων

Την προσοχή των καταναλωτών «στην παρουσίαση του προϊόντος DEPANTEN τζελ, το οποίο διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως φάρμακο για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων, για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου, για την πρόληψη από φλεγμονή στις αρθρώσεις κλπ.

Το προϊόν αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του», εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Με την ευκαιρία, δείτε τα 6 συμπληρώματα διατροφής που απαγορεύει ο ΕΟΦ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του ΕΟΦ «Το DEPANTEN διαφημίζεται και διακινείται στη χώρα μας διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, όπως: www.ypyp-fit.gr, www.fitolivestorytelling.com, www.omorphy-ynea.com, www.newnicefitos.com, www.nature-tricks.com, παρανόμως, καθώς και σε προφίλ χρηστών στην διαδικτυακή πλατφόρμα Facebook, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του είναι άγνωστη».

«Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το DEPANTEN, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΟΦ: «Φρένο» στις εξαγωγές φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχωρά σε νέα απαγόρευση εξαγωγών, για φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη.

Ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα, ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Η νέα λίστα με τα εν λόγω φάρμακα θα ανακοινωθεί σήμερα. Όπως σημειώνει ο ΕΟΦ, το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα επικαιροποιείται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Χθες, ο ΕΟΦ προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των ελλείψεων. Έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης». Εκεί, τα εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα του φαρμάκου θα δηλώνουν τα αποθέματα, σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου. Προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, θα εντοπίζονται εγκαίρως προκειμένου να λαμβάνονται αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Σε πρώτη φάση, ο ΕΟΦ καλεί τους Κάτοχους Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα, εντός 7 εργάσιμων ημερών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share