Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Η «κατάρα» της Ψαθούρας: Η τραγωδία με F-16 στην ίδια περιοχή πριν 17 χρόνια - Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση διάσωσης του πιλότου (video)

Βρέθηκε αφότου επί 1,5 ώρα πάλευε με τα κύματα

20 Μαρτίου 2024 19:54
Η «κατάρα» της Ψαθούρας: Η τραγωδία με F-16 στην ίδια περιοχή πριν 17 χρόνια - Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση διάσωσης του πιλότου (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής του μαχητικού αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Χαλκιδικής.

Ο πιλότος πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης και να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, πριν αυτό συντριβεί. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Έρευνας και Διάσωσης, ενώ αλιευτικά και σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στο σημείο, όπου είδαν το αλεξίπτωτο να πέφτει. Ο πιλότος εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα όπου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής , ο πιλότος, ευτυχώς, είχε προλάβει να εκτιναχθεί όταν διαπίστωσε πρόβλημα στο πολεμικό αεροσκάφος του. Μάλιστα, βρισκόταν επί μιάμιση ώρα στη θάλασσα ανοιχτά του νησιού Ψαθούρα, μεταξύ Αλοννήσου και Χαλκιδικής μέχρι να διασωθεί.

Πτώση F-16: Η Κατάρα της Ψαθούρας

Η σημερινή πτώση του F-16 δεν ήταν η πρώτη πτώση πολεμικού αεροσκάφους στην περιοχή. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο υποσμηναγός Ευάγγελος Ατματζάκης και ο ο σμηναγός Βασίλειος Χρηστίδης έχασαν τη ζωή τους στην Ψαθούρα στις 22 Ιανουαρίου 1987, με αυτό είναι και το μεγαλύτερο θρίλερ αεροσκάφους στην περιοχή.

Τότε, δεν ανευρέθηκαν ούτε το μαχητικό, αλλά ούτε και οι πεσόντες. Οι δύο άτυχοι πιλότοι επέβαιναν σε ένα F-4E της 337 Μοίρας Παντός Καιρού της 110 Πτέρυγας Μάχης.

Εξάλλου, στις 5 Δεκεμβρίου 2007, κατά τη διάρκεια νυχτερινής άσκησης, κατέπεσε στην περιοχή της Ψαθούρας, μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Block 52+ της 110ΠΜ / 337 Μοίρας, με κυβερνήτη τον Σμηναγό Αθανάσιο Μπατσαρά, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός.

Πτώση F-16: Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση διάσωσης του πιλότου

Η πτώση του F-16 «πάγωσε» το Αεροπορικό Επιτελείο και τους υπόλοιπους πιλότους μαχητικών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική πτήση και ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού.

Το μαχητικό έπεσε στις 13.29 το μεσημέρι και ο πιλότος έκανε έγκαιρη χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, άνοιξε το αλεξίπτωτο και έπεσε στην θάλασσα. Αμέσως, τα υπόλοιπα μαχητικά του σχηματισμού έδωσαν τις συτεταγμένες του σημείου που έπεσε το F-16 στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων, στην Λάρισα.

Το ΕΚΑΕ άρχισε άμεσα να συντονίζει την επιχείρηση και μέσα σε πέντε λεπτά επικοινώνησε με την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου. Από εκεί, μετά από περίπου 15 λεπτά, απογειώθηκε το ελικόπτερο Super Puma, δηλαδή περίπου στις 13.50. Το ελικόπτερο έκανε περίπου 15 λεπτά να φτάσει στην περιοχή της Ψαθούρας.

Όταν έφτασε στην περιοχη, το Super Puma δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τον πιλότο, καθώς υπήρχε έντονος κυματισμός στην θάλασσα και η λέμβος του είχε παρασυρθεί πιο μακριά από τις συντεταγμένες που είχαν δώσει οι πιλότοι. Αν και ήταν μάρτυρες στην πτώση, οι πιλότοι των υπόλοιπων μαχητικών του σχηματισμού δεν κατάφεραν να κρατήσουν για αρκετή ώρα οπτική επαφή με τον 29χρονο υποσμηναγό.

Τελικά, το Super Puma κατάφερε να τον εντοπίσει 50 λεπτά αργότερα, δηλαδή περίπου στις 3 το μεσημέρι. Όπως ανακοίνωσε και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, η διάσωση του πιλότου έγινε στις 15.02.

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετείχαν ένα ελικόπτερο τύπου Super Puma από την 130 Σμηναρχία Μάχης, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αεροσκάφος τύπου CL- 415 από την 113 Πτέρυγα Μάχης, ενώ προς την περιοχή της πτώσης χάραξε πορεία η φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ σε μεγίστη ετοιμότητα είχε τεθεί και ένα αεροσκάφος τύπου C-130.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share