Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024

Panic Button: Πώς λειτουργεί; Πάνω από 10 γυναίκες την ημέρα το εγκαθιστούν στο κινητό τους

Περισσότερες από 10 γυναίκες την ημέρα, εγκαθιστούν ακολουθώντας τις οδηγίες της Αστυνομίας, το "κουμπί πανικού", στα κινητά τους τηλέφωνα.

21 Μαΐου 2024 09:58
Panic Button: Πώς λειτουργεί; Πάνω από 10 γυναίκες την ημέρα το εγκαθιστούν στο κινητό τους
Φωτογραφία shutterstock.com
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

«Panic Button» για κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου, σε ολόκληρη τη χώρα. Η έξαρση των ενδοοικογενειακών περιστατικών οδηγεί, με κοινή υπουργική απόφαση, στην επέκταση της εφαρμογής άμεσης ειδοποίησης της ΕΛ.ΑΣ. Πλέον, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με στόχο την έγκαιρη επέμβαση των αρχών σε περίπτωση κινδύνου.

Το «κουμπί πανικού». βρισκόταν μέχρι σήμερα σε πιλοτική λειτουργία από τον Μάρτιο του 2023, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποκλειστικά για γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

11 χορηγήσεις "Panic Button" την ημέρα

Περισσότερες από 10 γυναίκες την ημέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες της Αστυνομίας, εγκαθιστούν το "κουμπί πανικού" στα κινητά τους τηλέφωνα. Από την 1η Απριλίου, την ημέρα που η Κυριακή δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, μέχρι τα μέσα Μαΐου, η ΕΛ.ΑΣ. έχει χορηγήσει την εφαρμογή σε συνολικά 450 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το ίδιο διάστημα, η Αστυνομία έχει δεχτεί 5.587 κλήσεις, διαχειριστεί 3.651 ενδοοικογενειακά περιστατικά και πραγματοποιήσει 2.142 συλλήψεις. Επιπλέον, 84 γυναίκες έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε δομές.

Panic Button: Πώς λειτουργεί; Πάνω από 10 γυναίκες την ημέρα το εγκαθιστούν στο κινητό τους
Φωτογραφία shutterstock.com

Πώς λειτουργεί το "Panic Button"

Με μια "σιωπηλή" κίνηση, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν τις αρχές σε περίπτωση νέου κινδύνου, χρησιμοποιώντας μια έξυπνη εφαρμογή για κινητά. Γυναίκες και άνδρες που έχουν καταγγείλει περιστατικά στις αρχές, μπορούν, πατώντας παρατεταμένα μια κρυπτογραφημένη ένδειξη στην οθόνη του κινητού τους, να στέλνουν γραπτό μήνυμα (SMS) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Το μήνυμα θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό τους. Το εικονίδιο της εφαρμογής είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται αντιληπτό από τον δράστη.

Το «Panic Button». που επεκτείνεται σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Yπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, θα χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

"Η επέκταση της χρήσης της εφαρμογής "Panic Button” σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, αποτέλεσε μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών", ανέφερε σε δήλωση του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας την ανάγκη επικαιροποίησης και ενίσχυσης των δράσεων της ΕΛ.ΑΣ..

Panic Button: Πώς λειτουργεί; Πάνω από 10 γυναίκες την ημέρα το εγκαθιστούν στο κινητό τους
Φωτογραφία shutterstock.com

"Ως εργαλείο πράγματι λειτούργησε ενισχυτικά στο να αποκαλυφθούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας", τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, δήλωσε: "Το "Panic Button" είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η Πολιτεία αξιοποιώντας την τεχνολογία μπορεί να υλοποιεί παρεμβάσεις που σώζουν ζωές". "Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει", επεσήμανε από την πλευρά της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share