Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024

Σεισμός τώρα: «Χορός» των Ρίχτερ στη Λήμνο

Τα πρώτα στοιχεία για το χτύπημα του Εγκέλαδου

26 Ιουνίου 2024 23:10
Σεισμός τώρα: «Χορός» των Ρίχτερ στη Λήμνο
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σεισμός μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Λήμνου, χωρίς ωστόσο να ανησυχήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους του νησιού.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 39 χιλιόμετρα βόρεια της Μύρινας Λήμνου και το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.

Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.

Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην εμποδίζεις την κυκλοφορία.

Δεν θα γλιτώσουμε τον μεγάλο σεισμό: Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

O γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε για τον σεισμό των 4,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κύθνου και έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Όπως τόνισε, μετά την περίοδο σεισμικής ύφεσης που βιώνουμε, θα υπάρξει περίοδος σεισμικής έξαρσης.

«Το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021 που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης», υπογράμμισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Action24.

Οι περιοχές με την περισσότερη σεισμική δραστηριότητα

Αναφερόμενος στις περιοχές με την υψηλότερη σεισμική δραστηριότητα, ο σεισμολόγος είπε πως αυτές είναι «το κεντρικό Ιόνιο, το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, ο Κορινθιακός και η περιοχή των Δωδεκανήσων, το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο».

«Δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι», εξήγησε.

Εστιάζοντας στον Κορινθιακό σημείωσε ότι «έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981, αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο, οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή την περιοχή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς».

«Η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους», είπε κλείνοντας ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share