Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024

«SOS» από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί καπνιστή πέστροφα - Εντοπίστηκε βακτηρίδιο που προκαλεί σοβαρή λοίμωξη!

Τεράστια προσοχή!

27 Ιουνίου 2024 17:22
«SOS» από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί καπνιστή πέστροφα - Εντοπίστηκε βακτηρίδιο που προκαλεί σοβαρή λοίμωξη!
Από Κυριάκος Μελλίδης

Σε ανάκληση παρτίδας καπνιστής πέστροφας από την αγορά λόγω παρουσίας του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes, προχωρά ο ΕΦΕΤ.

Άμεση ανάκληση του προϊόντος

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία καπνιστής πέστροφας, με την εμπορική ονομασία «ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗ DODONI» με αριθμό παρτίδας 01280524 και ημερομηνία λήξεως 07/10/2024, η οποία παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση TSIALIOS FARM ΤΣΙΑΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ & ΚΩΝ/ΝΟΣ ΟΕ που εδρεύει στην Σινώπη Πρέβεζας.

Μετά την εξέταση από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο ανωτέρω δείγμα η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Δείτε επίσης: «Συναγερμός» από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται πασίγνωστα κοτόπουλα - Βρέθηκε σαλμονέλα

Τι είναι το Listeria monocytogenes

«SOS» από τον ΕΦΕΤ: Ανακαλεί καπνιστή πέστροφα

Το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος), προκαλεί λιστερίωση, η οποία είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος).

Προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Η κλινική εικόνα του νοσήματος περιλαμβάνει πυρετό, μυαλγίες και ενίοτε συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία ή διάρροια. Αν η λοίμωξη επεκταθεί στο νευρικό σύστημα εμφανίζονται συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, έλλειψη ισορροπίας ή σπασμοί.

Ένας ασθενής ο οποίος θα εμφανίσει σηψαιμία ή μηνιγγίτιδα θα χρειαστεί να νοσηλευτεί για αρκετές εβδομάδες. Άμεση επαφή με μολυσμένο υλικό μπορεί να προκαλέσει βλατιδώδη εξανθήματα στα χέρια και τις παλάμες.

Οι έγκυες γυναίκες εµφανίζουν συνήθως µόνο ήπια συμπτώματα γρίπης, µε προεξάρχον σύμπτωμα τον πυρετό. Ανάλογα µε την ηλικία της κύησης, η μόλυνση της μητέρας είναι δυνατό να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια (γέννηση νεκρού νεογνού), πρόωρο τοκετό ή σε σοβαρή λοίμωξη του νεογνού. Στην Ευρώπη, η νόσος ευθύνεται για το 4% των νοσηλειών και το 28% των θανάτων από τροφιμογενή νοσήματα

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share