Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη και κατά των επιβατών της θαλαμηγού «Περσεφόνη» -Υπολείμματα κροτίδων βρέθηκαν στην ακτή (video)

Προανακριτική-μπάχαλο, δεν ενημέρωσαν εισαγγελέα!

27 Ιουνίου 2024 19:38
Φωτιά στην Ύδρα: Ποινική δίωξη και κατά των επιβατών της θαλαμηγού «Περσεφόνη» -Υπολείμματα κροτίδων βρέθηκαν στην ακτή (video)
Από Κυριάκος Μελλίδης

Ποινική δίωξη και κατά των επιβαινόντων της θαλαμηγού «Περσεφόνη» ασκήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές, μετά το τσουνάμι νέων αποκαλύψεων για τη μοιραία βραδιά που κάηκε το παρθένο πευκόδασος της Ύδρας.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία Πειραιά, άσκησε ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, σε βάρος των οκτώ ενηλίκων της παρέας από το Καζακστάν που επέβαινε στη θαλαμηγό.

Η εν λόγω παρέα που αφέθηκε να επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς καν να κληθεί να δώσει καταθέσεις, αποτελείται από ολιγάρχες της χώρας και μέλη των οικογενειών τους. Οι ποινικές διώξεις κατά των επιβαινόντων της θαλαμηγού, προέκυψαν μετά τη νέα αυτοψία που ζήτησε ο ανακριτής να γίνει στον όρμο.

Υπολείμματα από κροτίδες στην ακτή

Κατά τη διάρκεια των απολογιών των πρώτων συλληφθέντων, ο ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε νέα πραγματογνωμοσύνη στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά.

Έτσι, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μετέβησαν στον όρμο που ξέσπασε η φωτιά για να επανεξετάσουν το σημείο. Ευρισκόμενοι στην ακτή, εντόπισαν υπολείμματα από κροτίδες, στοιχεία που ενισχύουν μεν τις εκτιμήσεις ότι η φωτιά ξεκίνησε από πυροτεχνήματα, αμφισβητούν δε την τοποθεσία από την οποία πυροδοτήθηκαν τα βεγγαλικά.

Έρευνα των Αδιάφθορων για τους χειρισμούς Λιμενικού και Πυροσβεστικής

Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία Πειραιά ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για τους χειρισμούς Πυροσβεστικής και Λιμενικού στην υπόθεση της φωτιάς στην Ύδρα.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας θα διερευνηθεί από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας, με την έρευνα να επικεντρώνεται στα στελέχη της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Συγκεκριμένα, η έρευνα θα επικεντρωθεί σε στελέχη του Λιμενικού, καθώς η θαλαμηγός «Περσεφόνη» είχε δέσει και σε άλλο λιμάνι της Ύδρας, όπου εκεί θα έπρεπε να δράσουν τα στελέχη του Λιμενικού και να διατάξουν την παραμονή της θαλαμηγού.

Ωστόσο, η θαλαμηγός έφτασε στη Βουλιαγμένη κι εκεί δεν ειδοποιήθηκε καμία από τις Αρχές, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να αποχωρήσουν από τη χώρα μας και να γυρίσουν πίσω, στο Καζακστάν.

Όσον αφορά την Πυροσβεστική, η αστοχία της αφορά τη μη ενημέρωση της εισαγγελίας όταν η θαλαμηγός «Περσεφόνη» έφτασε στη Βουλιαγμένη, ενώ ούτε διενεργήθηκε αυτοψία στο πλοίο.

Προσωρινά κρατούμενοι πλοίαρχος και υποπλοίαρχος

Την ίδια ώρα, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού, ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι της Ύδρας.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθησαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share