Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2025

Σε απόγνωση οι ψαράδες: Πανώλη τώρα και στις καραβίδες

Συναγερμός και για τα ψάρια

6 Σεπτεμβρίου 2024 08:35
Σε απόγνωση οι ψαράδες: Πανώλη τώρα και στις καραβίδες
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Η πανώλη της καραβίδας, προκαλούμενη από έναν παθογόνο μύκητα, έχει καταστρέψει τα καρκινοειδή στη λίμνη Πολυφύτου στην Κοζάνη. Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας και σε άλλα οικοσυστήματα.

Εκτός από την πανώλη και την ευλογιά των προβάτων, μια άλλη θανατηφόρα ασθένεια, επίσης γνωστή ως πανώλη, πλήττει τις καραβίδες του γλυκού νερού. Αν και η καραβίδα δεν αποτελεί καθημερινό έδεσμα, η αλιεία της είναι ζωτικής σημασίας για το εισόδημα των ψαράδων της Κοζάνης. Τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που η πανώλη πρωτοχτύπησε τη λίμνη Πολυφύτου, οι ψαράδες έχουν χάσει το μεροκάματό τους, καθώς εξαφανίστηκαν όχι μόνο οι καραβίδες, αλλά και τα ψάρια.

Δείτε το βίντεο στο Athensmagazine.gr

Η πανώλη της καραβίδας συνεχίζει να προκαλεί καταστροφές, όπως δηλώνουν οι ψαράδες της περιοχής σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Υπάρχει επίσης ένας σαφής κίνδυνος να εξαπλωθεί σε άλλα υδάτινα οικοσυστήματα.

Η πανώλη της καραβίδας ρημάζει και την Ευρώπη

Όπως ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος των επαγγελματιών ψαράδων, Νίκος Κουρτίδης, οι επιστήμονες εξετάζουν το φαινόμενο και, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται για παθογόνο μύκητα, γνωστό ως μούχλα του νερού, που προκαλεί την πανώλη της καραβίδας.

Έχει ήδη εξαλείψει τους πληθυσμούς των καραβίδων στα εσωτερικά ύδατα της Ευρώπης. «Δεν υπάρχει εισόδημα, δεν υπάρχουν καραβίδες ή ψάρια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν ψαρέψει καραβίδες λόγω της απαγόρευσης.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουρτίδης, παρά την εισαγωγή γόνου στο νερό, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει παρόμοιο ζήτημα, τα σπόρια της πανώλης της καραβίδας εξαφανίζονται από ένα μολυσμένο υδάτινο σύστημα (συνδεδεμένο με λίμνες και ποτάμια) μέσα σε λίγες εβδομάδες, αφότου αφαιρεθεί και η τελευταία μολυσμένη καραβίδα.

Απειλούνται και τα ψάρια

Συνεπώς, η εισαγωγή γόνου και ο εμπλουτισμός των υδάτων, πριν εξαλειφθεί πλήρως η πανώλη από τις καραβίδες, απλώς επιμηκύνει το πρόβλημα. Οι καραβίδες που μεταφέρουν τη νόσο διαταράσσουν την οικολογία των συστημάτων και απειλούν το μέλλον των αυτόχθονων ειδών ψαριών.

Το κοινό καλείται να ελέγχει, να καθαρίζει και να στεγνώνει τα ρούχα και τον εξοπλισμό του μετά τη χρήση, συμβάλλοντας στην αποτροπή της εξάπλωσης σε άλλες περιοχές.

Ταυτόχρονα, η μεταφορά οστρακοειδών από τη στεριά μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση της πανώλης σε νέους βιότοπους. Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί μέσω πλημμυρών, κατά τη μετακίνηση στη στεριά, μέσω εργαλείων, πλωτών μέσων, δολωμάτων ή και του γόνου που ενδέχεται να προέρχεται από άλλες περιοχές που πιθανόν έχουν μολυνθεί.

Ένας ακόμη λόγος για την αντίδραση των αλιέων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η προγραμματισμένη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη λίμνη, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ελευθερίου. «Βρισκόμαστε πάνω στην μεγαλύτερη μπαταρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

 

Ελλάδα

Share