Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2025

Ανακούφιση από τον Τάσο Αρνιακό μετά τον εφιάλτη του Ξυλοκάστρου: «Σε αποδρομή η κατεβασιά των ανέμων, η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι...»

Η ενημέρωση του μετεωρολόγου για όσα μας περιμένουν

30 Σεπτεμβρίου 2024 20:42
Ανακούφιση από τον Τάσο Αρνιακό μετά τον εφιάλτη του Ξυλοκάστρου: «Σε αποδρομή η κατεβασιά των ανέμων, η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι...»
ΦΩΤΟ ΔΕΞΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ / EUROKINISSI
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο Τάσος Αρνιακός μας ανακουφίζει σε ένα βαθμό, μετά την τραγική κατάσταση που επικράτησε στην Κορινθία εξαιτίας της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο, κάνοντας λόγο για τέλος της ψυχρής κατεβασιάς.

Η εξήγησή του, φυσικά, αφορά τους ανέμους που θα πέσουν μέχρι το μέγιστο στα 6 μποφόρ, γλιτώνοντας μάλλον αντίστοιχα φαινόμενα, με τη θερμοκρασία να ανεβαινει παράλληλα, φτάνοντας και τους 27 βαθμούς.

Δείτε την πρόγνωση στο Athensmagazine.gr:

Καιρός σήμερα 30/9: Φθινοπωρινό σκηνικό με πτώση θερμοκρασίας - Ισχυροί άνεμοι, βροχές και καταιγίδες

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού σήμερα Δευτέρα 30/9 με πτώση θερμοκρασίας, βροχές, καταιγίδες, κυρίως στα βορειοανατολικά της χώρας, και ισχυρούς ανέμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Meteo, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, των Σποράδων και της Εύβοια. Τα φαινόμενα που τοπικά στα βορειοανατολικά θα είναι έντονα, προοδευτικά θα σταματήσουν. Τοπικές βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν επίσης στη Βόρεια Κρήτη και σε τμήματα των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Στη Δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 12 έως 22-24, στη Θεσσαλία από 13 έως 27, στην Ήπειρο από 13 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 15 έως 25-27 βαθμούς, στα Επτάνησα από 16 έως 24 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 16 έως 22-24, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 24-25 βαθμούς, ενώ στη Νότια Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-8 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες 9 μποφόρ. Επίσης βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, ενώ θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 24-25 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια, ενώ θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ και στα ανοικτά του Θερμαϊκού 8-9 μποφόρ.. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 22 βαθμούς.

Αναλυτικά, ο καιρός ανά περιοχή σύμφωνα με την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία σχεδόν αίθριος. Στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες με σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο και την Ήπειρο έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια τις πρώτες πρωινές ώρες 8 με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 και στην Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και στα βορειότερα τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών κατά τόπους.
Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία από το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και τις πρώτες πρωινές ώρες στο Θερμαϊκό τοπικά 8 με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 1/10
Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βορειοανατολικά μέχρι το απόγευμα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10
Γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία από το απόγευμα στο Ιόνιο θα αναπτυχθούν νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα νοτιοανατολικά 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα νησιά τους 24 με 26 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 03/10
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα ηπειρωτικά τμήματα, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός, από το μεσημέρι όμως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/10
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

 

Ελλάδα

Share