Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2025

Τα εξωφρενικά ποσά που θα πληρώσουμε για τον θόλο των Ισραηλινών και τα αλλά εξοπλιστικά - Δεν φαντάζεστε το ποσό

Λεφτά... υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις

15 Νοεμβρίου 2024 08:14
Τα εξωφρενικά ποσά που θα πληρώσουμε για τον θόλο των Ισραηλινών και τα αλλά εξοπλιστικά - Δεν φαντάζεστε το ποσό
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ/EUROKINISSI
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα εξοπλιστικό πρόγραµµα ύψους 12.8 δισ. Δηλαδή με άλλα λόγια τουλάχιστον τρία μνημόνια θα πληρώσει η πατρίδα μας για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που φέρνει στο φως η «Καθημερινή».

Κατά τη χθεσινή (14/11) ενηµέρωση της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Νίκος ∆ένδιας αναφέρθηκε σε µια σειρά από εξοπλιστικά προγράµµατα που θα ωριµάσουν και θα αναπτυχθούν τα επόµενα χρόνια.

Επίκεντρο του σχεδιασµού, όπως η «Κ» έχει γράψει επανειληµµένως, αποτελεί η δηµιουργία ενός θόλου αντιαεροπορικής άµυνας πολλαπλών επιπέδων, που θα «κλείνει» ενδοχώρα και Αιγαίο, µε προϋπολογισµό περί τα 2 δισ. ευρώ και το Ισραήλ να διαδραµατίζει ρόλο-κλειδί. Η «Κ» αναφέρθηκε σε αυτό λεπτοµερώς τόσο χθες όσο και σε προηγούµενα ρεπορτάζ.

Αναφερόµενος στο Πολεµικό Ναυτικό ο κ. ∆ένδιας σηµείωσε ότι τα επόµενα 10 χρόνια µπορεί να έρθουν στην ελληνική ναυπηγική βιοµηχανία περί τα 6-7 δισ. ευρώ. «Είναι ο εκσυγχρονισµός των ΜΕΚΟ, είναι ο εκσυγχρονισµός των υποβρυχίων, είναι ο εκσυγχρονισµός των πυραυλακάτων (σ.σ. κλάση Ρουσέν), είναι η νέα φρεγάτα Constellation που σχεδιάζεται µαζί µε τις ΗΠΑ. Είναι η νέα κορβέτα που σχεδιάζεται µαζί µε την Ε.Ε., είναι τα νέα υποβρύχια για τα οποία έχουµε µπει σε αρχικές συζητήσεις», ανέφερε µεταξύ άλλων ο κ. ∆ένδιας. Μάλιστα, προανήγγειλε εικοσαετές εξοπλιστικό, το οποίο θα είναι έτοιµο στις αρχές του νέου έτους και θα κατατεθεί προς έγκριση από τη Βουλή.

Στην Πολεµική Αεροπορία ο κ. ∆ένδιας έκανε λόγο για οµογενοποίηση των τύπων προκειµένου να υπάρξει µια οροφή 200 µαχητικών αεροσκαφών, µε F-16 Viper, Rafale και F-35. «Αυτό θα µας επιτρέψει τεράστιες οικονοµίες κλίµακας, απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων ώστε να µπορέσουµε να συντηρήσουµε την ισχυρότερη αεροπορία που είχαµε ποτέ. Είναι περίπου κατά 30 αεροπλάνα σε αριθµό µικρότερη, σε ισχύ είναι 3-4 φορές ισχυρότερη από οτιδήποτε είχαµε ποτέ», ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός Εθνικής Αµυνας.

Λεφτά... υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στον τοµέα των drones, αλλά και των συστηµάτων αντιµετώπισής τους (anti-drones) ο κ. ∆ένδιας έδωσε ιδιαίτερη σηµασία και στις δυνατότητες παραγωγής από την εγχώρια αµυντική βιοµηχανία, κάνοντας µάλιστα αναφορά στο επιτυχές σύστηµα «Κένταυρος» που ανέπτυξε η ΕΑΒ και χρησιµοποιείται από τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ του Π.Ν., οι οποίες συµµετέχουν τους τελευταίους µήνες στην επιχείρηση «Ασπίδες» στο κόλπο του Αντεν.

Ο ευρύτερος σχεδιασµός, ανέφερε ο κ. ∆ένδιας, περιλαµβάνει και την παραγωγή µη επανδρωµένων οχηµάτων σε στεριά, θάλασσα, αέρα και υποβρύχια. Επιπλέον, για τον Στρατό Ξηράς προβλέπεται να παραµείνουν σε ενέργεια µόνο άρµατα µάχης τρίτης γενιάς.

Ο κ. ∆ένδιας προχώρησε και σε αναφορές σχετικά µε το οικονοµικό κόστος όλων όσα προβλέπονται τα επόµενα χρόνια. Οι ανειληµµένες υποχρεώσεις για το διάστηµα 2024-2035 ανέρχονται στα 12,8 δισ. ευρώ. Ενώ θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί και να σχεδιαστεί ένας κατάλογος συνολικά 852 αυτοτελών προγραµµάτων συνολικού προϋπολογισµού 53 δισ. ευρώ.

 

Ελλάδα

Share