Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2025

Αγωνία για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό - Τι κρύβει η σημερινή μείωση των Ρίχτερ

Η διαπίστωση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου και το κρίσιμο ερώτημα

13 Φεβρουαρίου 2025 13:54
Αγωνία για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό - Τι κρύβει η σημερινή μείωση των Ρίχτερ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Οι επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, μετά τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα η οποία ταλαιπωρεί τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες των νησιών.

Παρατηρώντας τη σεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού (12/2 στις 3:14 π.μ), ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη διαπίστωση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανάρτηση, από τον σεισμό αυτόν και μετέπειτα, «παρατηρείται σημαντική πτώση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών».

Και πλέον, το ερώτημα κατά τον κ. Παπαδόπουλο είναι εάν «πρόκειται για αποφόρτιση ή σχετική ησυχία που προετοιμάζει και άλλο ισχυρό σεισμό».

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» του Συνολάκη για Σαντορίνη: «Το ενδεχόμενο έκρηξης δεν είναι απίθανο - Νομίζω δε θα έχουμε θύματα»

«Σεισμοί Σαντορίνης-Αμοργού. Παρατηρείται σημαντική πτώση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών μετά τον τελευταίο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,0 στις 3:14 της 12/2. Κρίσιμο ερώτημα: πρόκειται για αποφόρτιση ή σχετική ησυχία που προετοιμάζει και άλλο ισχυρό σεισμό?», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση ο γνωστός σεισμολόγος.

Πότε θα τελειώσουν οι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό - Η πρώτη εκτίμηση

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (13/2) στο Action 24, ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου εκτίμησε ότι οι σεισμοί στη Σαντορίνη «θα πιάσουν μέχρι το Πάσχα».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και έναν μήνα», χαρακτηρίζοντας «περιττές» τοποθετήσεις όπως αυτές του κ. Γκανά το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπανικολάου, «τα 4 εκατοστά που ανυψώθηκε η Καλντέρα είναι όσο ανυψώθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Μην μπλέκουμε το φαινόμενο αυτό που είναι πρόσφατα και τελειωμένο με ό,τι συμβαίνει. Εδώ δεν έγινε το 2011 που η ανύψωση στην Καλντέρα ήταν μεγαλύτερη».

«Η ουσία είναι ότι έχουμε διείσδυση γρανιτικού μάγματος. Όπως έχει ένα μήκος η μάζα που έχει διεισδύσει τουλάχιστον 15 χλμ. ασκεί πιέσεις και όπου ασκούνται οι μεγαλύτερες έχουμε σεισμούς. Άρα συνεχίζουμε με τα 5αρια, 5,1 ή 5,3» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Στο πλαίσιο αυτό είπε, μάλιστα, ότι «το Πάσχα είναι βέβαιο ότι θα μας πιάσει και να δούμε αν θα είναι και μετά».

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν το ρήγμα της Ανύδρου θα σπάσει καθώς είναι αυτό που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ αλλά δεν βλέπω ότι μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ» κατέληξε ο κ. Παπανικολάου.

 

Ελλάδα

Share