Έρχονται πρόστιμα και για τους «πειρατές» των συνδρομητικών καναλιών
Αυστηρότερα μέτρα κατά της πειρατείας σε συνδρομητικές πλατφόρμες, στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο
![Έρχονται πρόστιμα και για τους «πειρατές» των συνδρομητικών καναλιών](https://www.athensmagazine.gr/photos/w_800px/articles/202502/erxontai_prostima_kai_gia_toys_peirates_twn_syndromhtikwn_kanaliwn.jpg)
Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της προστασίας των οπτικοακουστικών έργων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εισάγεται σήμερα, Τρίτη 18/2, προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Για πρώτη φορά, το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή διοικητικών προστίμων σε χρήστες που αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες και πλατφόρμες, αλλά και σε όσους εμπορεύονται τον σχετικό παράνομο εξοπλισμό ή λογισμικό.
Οι κυρώσεις ξεκινούν από 700 ευρώ για οικιακούς χρήστες, ενώ αυξάνονται σε 1.500 ευρώ για δημόσια προβολή και φτάνουν τις 5.000 ευρώ για περιπτώσεις με σκοπό οικονομικό ή εμπορικό κέρδος.
Για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα η επιβολή προστίμου σε βάρος όσων αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε οπτικοακουστικά μέσα
Όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η ρύθμιση είναι απαραίτητη, καθώς το φαινόμενο της παράνομης πρόσβασης σε συνδρομητικό περιεχόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Παράλληλα, διευρύνεται η δυνατότητα δυναμικού αποκλεισμού (dynamic blocking), ώστε να διακόπτεται άμεσα η πρόσβαση σε ιστοτόπους που αναμεταδίδουν πειρατικό υλικό.
Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει το νομοσχέδιο, ενώ η αντιπολίτευση διατηρεί επιφυλάξεις. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Μιχάλης Λιβανός, κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, έκανε λόγο για μια «σύγχρονη νομοθετική παρέμβαση» που ενισχύει την πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Νάγια Γρηγοράκου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό, ενώ η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίνα Κοντοτόλη, εξέφρασε την ανησυχία ότι στόχος είναι ο έλεγχος των πολιτιστικών φορέων μέσω διορισμών.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από την Ελληνική Λύση, με την ειδική αγορήτρια Σοφία Ασημακοπούλου να αναφέρεται στην «υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», ενώ η υπουργός Πολιτισμού υπερασπίστηκε το έργο των αρχαιολόγων, τονίζοντας ότι η υπηρεσία έχει σημαντική διεθνή παρουσία.
Η Σία Αναγνωστοπούλου, ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, κατηγόρησε το υπουργείο για «επιβολή της λογικής του Επιτελικού Κράτους» στον χώρο του πολιτισμού, επισημαίνοντας προβλήματα στα μεγάλα μουσεία της χώρας.
Ο αγορητής της «Νίκης», Σπύρος Τσιρώνης, έθεσε το ερώτημα αν η κυβέρνηση στοχεύει στον τελικό χρήστη ή στους παρόχους πειρατικού υλικού, με τον αγορητή των Σπαρτιατών, Ιωάννη Κόντη, να τονίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.
Δείτε επίσης: Εφορία: Μείωση προστίμου στο 50%! Πως θα το εξασφαλίσετε;
Τέλος, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και στόχος είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας στον πολιτιστικό τομέα.