Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2025

Στην... κατάψυξη η χώρα λόγω κακοκαιρίας Coral: Πόσο θα κρατήσει - Τι προβλέπουν Ααρναούτογλου και Καλλιάνος

Αναμένεται πολικό ψύχος και έντονα φαινόμενα

18 Φεβρουαρίου 2025 22:49
Στην... κατάψυξη η χώρα λόγω κακοκαιρίας Coral: Πόσο θα κρατήσει - Τι προβλέπουν Ααρναούτογλου και Καλλιάνος
Από Μαρία Βέλμαχου

Σε χειμερινό κλοιό μπαίνει η χώρα από αύριο (19/2), καθώς η κακοκαιρία Coral αναμένεται να φέρει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους ακόμα και σε πεδινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Πολικό ψύχος και έντονα φαινόμενα έως την Κυριακή

Η ψυχρή εισβολή από την Κακοκαιρία Coral θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας, με το κύμα κακοκαιρίας να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή (23/2). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, με τα βόρεια και ανατολικά τμήματα να καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ μέχρι την Κυριακή (23/2)

Την Πέμπτη (20/02/2025) προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και στα βόρεια χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Χιόνια θα πέσουν στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια από τις πρωινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο καθώς και από τις πρωινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά στα νότια θαλάσσια 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη την χώρα και θα κυμανθεί σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα κατά 3 με 5 βαθμούς. Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα φτάσει τους 06 με 07 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά τους 08 με 10 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά καθώς και την νησιωτική χώρα τους 12 με 13 και τοπικά στα νότια του 14 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Παρασκευή (21/02/2025) θα έχουμε στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, την Κρήτη, το νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο πλην των Δωδεκανήσων, αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Χιόνια θα πέσουν στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στη κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από τις πρωινές ώρες στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο καθώς και τα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5, τοπικά στα νότια θαλάσσια 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στην περιοχή των Δωδεκανήσων θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα παραμείνει σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Συγκεκριμένα, στα βόρεια θα φτάσει τους 04 με 06 βαθμούς, στα κεντρικά τους 07 με 10 βαθμούς, στα δυτικά τους 10 με 12 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές κα βραδινές ώρες.

Το Σάββατο (22/02/2025) θα έχουμε στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, την κεντρική Μακεδονία και το Αιγαίο πλην των Δωδεκανήσων, αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, τα ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και βόρειας χώρας, στα ορεινά της Εύβοιας, της Κρήτης καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανώς έως 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα παραμείνει σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Την Κυριακή (23/02/2025) σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες (πλην της Μακεδονίας, της Θράκης και των Δωδεκανήσων) με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και βόρειας χώρας και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση του Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αναμένονται χιονοπτώσεις σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο στη Δράμα, την Ξάνθη και τον Έβρο, ενώ στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και άλλες κεντρικές περιοχές θα σημειωθούν ασθενείς βροχοπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Έβρος θα δεχθεί νέες χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Παράλληλα, στη διάρκεια της Τετάρτης, οι βροχές θα επεκταθούν προς την Κρήτη, χωρίς ωστόσο να επηρεάσουν ιδιαίτερα την υπόλοιπη χώρα.

Ο καιρός την Τσικνοπέμπτη προβλέπεται γενικά βελτιωμένος, με χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί λόγω παγετού. Οι θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Κεντρική Ελλάδα: Από 0 έως 9 βαθμούς
  • Βόρεια Ελλάδα: Από 1 έως 5 βαθμούς
  • Νότια Ελλάδα: Από 7 έως 12 βαθμούς
  • Δυτικά τμήματα: Από 11 έως 13 βαθμούς
  • Ανατολικά: Από 7 έως 12 βαθμούς

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος, από την 21η Φεβρουαρίου έως και τις 25/2 αναμένεται βαθμιαία υποχώρηση του ψύχους, με τις θερμοκρασίες να επιστρέφουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

«Η ακτινογραφία της επικείμενης ψυχρής εισβολής»

Η ψυχρή εισβολή που θα μας επηρεάσει από την προσεχή Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία αξίζει κάποιος να τονίσει :

1. Θα είναι μια ψυχρή εισβολή κατά τη διάρκεια της οποίας θα σημειωθούν αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα επαρκούσαν για να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Όμως, μέχρι ώρας, λείπει η πιθανή δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού, στην περιοχή της Ρόδου, που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο για τις χιονοπτώσεις.

2. Άρα δεν υπάρχει αρκετή υγρασία η οποία θα “συνοδεύει” αυτή τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης ώστε οι πιθανότητες να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις να είναι πολύ μεγάλες.

3. Όμως, οι θερμοκρασίες των -12°C και -13°C στα 1470-1500 μέτρα υψόμετρο που θα υπάρξουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο καθώς οι ψυχρές αυτές μάζες εισέρχονται στη χώρα μας, θα μπορούσαν -μάζι με κάποιες άλλες παραμέτρους- να ενεργοποιήσουν τον «μηχανισμό του Αιγαίου» και έτσι να δημιουργηθούν νεφώσεις που θα προσεγγίσουν τις περιοχές της Εύβοιας και της Αττικής και που θα εναποθέσουν αυτή την υγρασία με τη μορφή χιονοπτώσεων αρχικά στα παράκτια αντίστοιχα τμήματα αλλά και πιο εσωτερικά.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Coral: Συστάσεις προς τους πολίτες και οδηγίες αυτοπροστασίας - Πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς

4. Αυτός ο «μηχανισμός», που στην επιστημονική κοινότητα ονομάζεται «Aegean Lake Effect» ή «Aegean effect snow» είναι ένας μηχανισμός που δεν μπορεί να προβλεφθεί από τα προγνωστικά μοντέλα, η τουλάχιστον δεν μπορεί να προβλεφθεί τόσο καλά. Είναι ένας μηχανισμός, που αν ενεργοποιηθεί, θα εκτεθούν οι Μετεωρολόγοι που δεν περιμένουν ιδιαίτερες χιονοπτώσεις στην Αττική, ενώ αν δεν ενεργοποιηθεί, θα εκτεθούν οι Μετεωρολόγοι που αναμένουν ικανοποιητικές χιονοπτώσεις λόγω αυτού του αιτίου. Δύσκολη η κατάσταση όπως καταλαβαίνετε.

5. Σε αυτή την ψυχρή εισβολή, μοιάζει πιο πιθανό να χιονίσει για παράδειγμα έστω και για λίγο κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρά στα κεντρικά τμήματα του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και ασφαλώς είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις σε νησιά του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτίου Αιγαίου ακόμα και δίπλα στο κύμα, παρά σε νότια τμήματα της Αττικής.

6. Σε αυτή την ψυχρή εισβολή θα δοκιμαστούν πολλές ορεινές περιοχές (και όχι μόνο) από το κρύο. Θα σημειωθούν για παράδειγμα ακόμα και -10°C στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και -14°C με -15°C σε ορεινά μέρη της Ανατολικής Μακεδονίας. Θα δούμε και -6°C με -7°C ακόμα και σε περιοχές (πιο ορεινές) της Κεντρικής και Νότιας ηπειρωτικής χώρας. Οι αγρότες επομένως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν επικείμενο ισχυρό παγετό ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

7. Στην Αττική πιστεύω ότι την Τετάρτη θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού πάνω από τα 400 μέτρα, την Πέμπτη πάνω από τα 300 μέτρα, και από την Παρασκευή και έπειτα ακόμα και χαμηλότερα (στα βόρεια του νομού). Δηλαδή οι όποιες εκπλήξεις στην Αττική πιστεύω ότι δύναται να έρθουν κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο ή ίσως ακόμα και την Κυριακή. Για όλα αυτά ασφαλώς λογαριάζω χωρίς τον “ξενοδόχο” που όπως σας είπα είναι ο «μηχανισμός του Αιγαίου». Αν ενεργοποιηθεί, οι χιονοπτώσεις στην Αττική μπορεί να είναι και κατά διαστήματα πυκνές, αν όχι, θα είναι πολύ πιο τοπικές και κατά βάση εξασθενημένες.

8. Δεν είπαμε κάτι για τη Θεσσαλονίκη. Αξίζει όμως να πούμε μιας και την Τρίτη αργά το βράδυ και μέσα στη νύχτα πρός την Τετάρτη, ενδέχεται να χιονίσει έστω και για λίγη ώρα πολύ κοντά στην πόλη. Αυτό δεν το έχω ακούσει από κανέναν. Και όμως, μπορεί να συμβεί.

9. Η Κεντροανατολική Θεσσαλία, η Κεντρική Στερεά αλλά και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα δουν αξιόλογες χιονοπτώσεις στο ξεκίνημα της ψυχρής εισβολής, δηλαδή κυρίως την Τετάρτη, ακόμα και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα.

10. Όπως και να έχει όμως, η Παρασκευή, το Σάββατο (ίσως και η Κυριακή) θα είναι οι πιο κρύες μέρες της επικείμενης ψυχρής εισβολής.

11. Ο «μηχανισμός του Αιγαίου» θα φανεί πια στην παρατήρηση και όχι στην πρόγνωση, δηλαδή λίγες ώρες πριν ενεργοποιηθεί. Θα άξιζε όμως να συμβεί αυτό, γιατί πραγματικά θα μπορούσαν να εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις εκεί που δεν το περιμένουμε, και στην Αττική. Όμως ο καιρός έχει τον τελευταίο λόγο.

 

Ελλάδα

Share