Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024

Κοινωνικό Μέρισμα 2024: Επίδομα πάνω από 250 ευρώ στις τσέπες σας

Δείτε ποιοι θα το πάρετε

21 Ιουνίου 2024 09:21
Κοινωνικό Μέρισμα 2024: Επίδομα πάνω από 250 ευρώ στις τσέπες σας
Φωτογραφία shutterstock.com
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους συνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες, αξιοποιώντας τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, με στόχο να συγκεντρώσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι θα είναι οι Κύριοι Δικαιούχοι;

Οι συνταξιούχοι θα είναι οι βασικοί ωφελούμενοι αυτού του επιδόματος. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) έχει ξεκινήσει μια διερεύνηση για να καθορίσει τον ακριβή αριθμό των συνταξιούχων που θα χάσουν την αύξηση των αποδοχών τους από 1/1/2025 λόγω προσωπικής διαφοράς.

Κοινωνική Ενίσχυση από την Κυβέρνηση

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το ΥΠΕΘΟ θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι άλλοι μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των δικαιούχων του επιδόματος, το οποίο θα έχει τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και θα καταβληθεί κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Αναμένεται ότι αυτή η ανάλυση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα συγκεντρωθούν, τα 250 εκατομμύρια θα διατεθούν για το επίδομα, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο για αναδρομικά: Απόφαση για Δώρο και επίδομα αδείας σε 370.000 συνταξιούχους

Κοινωνικό Μέρισμα 2024: Πάνω από 250 ευρώ στις τσέπες σας
Φωτογραφία shutterstock.com

Πιθανοί Δικαιούχοι και Κριτήρια

Αν ακολουθηθεί το παλαιότερο μοντέλο για το κοινωνικό μέρισμα, οι δικαιούχοι θα είναι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα. Το επίδομα θα κυμανθεί από 100 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Αν υπάρχουν υπόλοιπα χρήματα, στη λίστα των δικαιούχων θα προστεθούν:

  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • Άτομα με αναπηρία
  • Μακροχρόνια άνεργοι

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share