Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024

Σοκ με τα πράσινα τιμολόγια στο ρεύμα! Αύξηση… ρεκόρ 12 ευρώ τον Ιούνιο!

Πόσο αναμένεται να σας έρθει ο λογαριασμός

25 Ιουνίου 2024 08:15
Σοκ με τα πράσινα τιμολόγια στο ρεύμα! Αύξηση… ρεκόρ 12 ευρώ τον Ιούνιο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος συμπληρώνουν έξι μήνες λειτουργίας, με το κυμαινόμενο να φαίνεται πως αποτελεί την πιο συμφέρουσα λύση.

Το 90% νοικοκυριών είχε επιλέξει το πράσινο τιμολόγιο, ωστόσο ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν την επιλογή τους, καθώς το συγκεκριμένο τιμολόγιο επηρεάζεται περισσότερα από τις ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με το OPEN, νοικοκυριό που έχε το πράσινο τιμολόγιο και έχει κατανάλωση 300 κιλοβατωρών τον Μάρτιο θα πλήρωνε 31,32 ευρώ. Τον Ιούνιο για την ίδια κατανάλωση θα πλήρωνε 43,14 ευρώ.

Εάν πάλι είχε επιλέξει το κίτρινο τιμολόγιο θα πλήρωνε τον Μάρτιο 30,95 ευρώ και 31,69 τον Ιούνιο. Εάν είχε επιλέξει το μπλε θα πλήρωνε τον Μάρτιο 40 ευρώ και 38,8 τον Ιούνιο.

«Θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια, γιατί η τελική τιμή χρέωσης των πράσινων τιμολογίων εξαρτάται από την τιμή εκκαθάρισής των δύο προηγούμενων μηνών. Τα πράσινα από 15 λεπτά θα αγγίξουν τα 18 λεπτά. Στα κίτρινα η αύξηση θα είναι μικρότερη. Τα μπλε, επίσης, θα πάρουν μία μικρή αύξηση από τον Ιούνιο», επεσήμανε ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστουδουλίδης.

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποιο χρώμα να διαλέξετε μετά τις αυξήσεις – Ποιο συμφέρει περισσότερο; Το μπλε ή το πράσινο;

Λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιούνιο, με αυξήσεις που έφτασαν έως και 65% σε ορισμένους παρόχους, εμφανίστηκε κάτι νέο: το μπλε τιμολόγιο.

Το πρόγραμμα ΗΡΩΝ Fix Genius home, διάρκειας έξι μηνών, προσφέρει τελική χρέωση προμήθειας μόλις 0,09920 ευρώ ανά κιλοβατώρα, συνοδευόμενη από έκπτωση συνέπειας. Το μηνιαίο πάγιο είναι 9,50 ευρώ. Για όσους δεν δικαιούνται έκπτωση συνέπειας, η χρέωση είναι 0,1240 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αυτή η χρέωση αποτελεί μια από τις πιο οικονομικές επιλογές σε σύγκριση με τα πράσινα τιμολόγια, αφού εκτός από τη ΔΕΗ, όπου η χρέωση ανά κιλοβατώρα για χαμηλές καταναλώσεις βρίσκεται κάτω από τα 12 λεπτά, μόνο τρεις άλλοι παρόχοι τηρούν παρόμοια επίπεδα, ενώ οι υπόλοιποι ζεύγος κινούνται πάνω από τα 14 λεπτά.

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Ποιο χρώμα να διαλέξετε μετά τις αυξήσεις – Ποιο συμφέρει περισσότερο; Το μπλε ή το πράσινο;

Η αρχική σύγκριση των χρεώσεων

Η αρχική σύγκριση των χρεώσεων, όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ αναδεικνύει τα μπλε τιμολόγια ως φθηνότερα. Εξι μπλε προγράμματα με φθηνότερη χρέωση κιλοβατώρας, μεσολαβεί το πρόγραμμα της ΔΕΗ για καταναλώσεις μικρότερες των 500KWh και ακολουθούν άλλα δύο σταθερά προγράμματα.

Σύμφωνα με το ienergeia.gr, οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν τη μετακίνηση σε ένα σταθερό τιμολόγιο, πρέπει να συνυπολογίσουν αι άλλους παράγοντες πέρα από την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας και ειδικότερα:

Πρώτον, αν η τελική τιμή έχει προϋπόθεση έκπτωσης ή όχι και ποια είναι η τιμή χωρίς την προϋπόθεση. Αν ο καταναλωτής είναι εκπρόθεσμος στην εξόφληση του λογαριασμού του για έναν μήνα ή και παραπάνω η χρέωση της κιλοβατώρας είναι αρκετά υψηλότερη και αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται. Από τα 21 σταθερά προγράμματα που παρέχονται από τους προμηθευτές τα επτά περιλαμβάνουν έκπτωση συνέπειας.

Ένα σημαντικό στοιχείο που δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται είναι το μηνιαίο πάγιο. Στα πράσινα τιμολόγια υπάρχει πλαφόν 5 ευρώ οπότε τα περισσότερα έχουν αυτή τη χρέωση. Ωστόσο υπάρχουν και χαμηλότερα πάγια στα 4 ευρώ όπως της Protergia και της Elpedison. Στα μπλε τιμολόγια, αυτά με τις πλέον ανταγωνιστικές χρεώσεις πέριξ των 10 λεπτών έως και 11,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα, το πάγιο είναι στα 9,90 ή 9,50 ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν και χαμηλότερες χρεώσεις παγίων όπως για παράδειγμα το σταθερό My Home Online της ΔΕΗ που είναι στα 3,5 ευρώ τον μήνα ή της Eλίν και της Eunice που είναι στα 5 ευρώ.

Η προϋπόθεση έκπτωσης παγίου είναι άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να υπολογίζουν οι καταναλωτές πριν προχωρήσουν σε αλλαγή τιμολογίου. Κάποιοι πάροχοι έχουν χαμηλό πάγιο με προϋπόθεση τον ηλεκτρονικό λογαριασμό και πάγια εντολή όπως η Nrg η οποία τόσο στο μπλε όσο και στο πράσινο τιμολόγιο έχει πάγιο 3,5 ευρώ με αυτήν την προϋπόθεση.

Μπλε τιμολόγια

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μπλε τιμολόγια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το τέλος πρόωρης αποχώρησης σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο πρόγραμμα ή πάροχο πριν τη λήξη του συμβολαίου. Οι χρεώσεις μπορεί να φτάνουν και 100 ευρώ ενώ όσο η διάρκεια του προγράμματος βαίνει προς το τέλος της οι χρεώσεις μειώνονται ή και μηδενίζονται κοντά στη λήξη τους.

Για παράδειγμα το χαμηλότερο μπλε τιμολόγιο με βάση τη λίστα της ΡΑΑΕΥ είναι έχει τιμή χρέωσης 88 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβάνεται η έκπτωση συνέπειας) και μηνιαίο πάγιο 9,90 ευρώ. Αντίστοιχα το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο έχει πάγιο 5 ευρώ και χρέωση 11,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για κατανάλωση 500Kwh ένα νοικοκυριό στο μπλε τιμολόγιο θα πληρώσει 59 ευρώ για το ρεύμα και 5 ευρώ για το πάγιο, συνολικά 64 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις). Στο μπλε τιμολόγιο η χρέωση ρεύματος θα είναι 44 ευρώ και μαζί με το πάγιο η συνολική χρέωση διαμορφώνεται στα 53,90 ευρώ. Αν χαθεί η έκπτωση συνέπειας για έναν μήνα η κιλοβατώρα ανεβαίνει στα 0,111 ευρώ και η συνολική χρέωση αυξάνεται στα 50,5 ευρώ με το πάγιο.

Τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν μπλε τιμολόγιο θα έχουν όφελος και τιμή κλειδωμένη από 6-12 μήνες ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι το όφελος αυτό μπορεί να εξανεμιστεί αν κάνουν βουτιά οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος κάτι πάντως που δεν προβλέπεται τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ζέστης και η μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ οδηγούν σε ακριβότερο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και κατά συνέπεια σε αυξημένες τιμές λιανικής.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share