Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024

Καίει η τιμή της βενζίνης, σταθερά σε άνοδο οι τιμές πετρελαίου - Σε αναμονή οι αγορές εξαιτίας Ισραήλ - Λιβάνου

Δύσκολη η κατάσταση

1 Ιουλίου 2024 13:37
Καίει η τιμή της βενζίνης, σταθερά σε άνοδο οι τιμές πετρελαίου - Σε αναμονή οι αγορές εξαιτίας Ισραήλ - Λιβάνου
Φωτογραφία shutterstock.com
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Ακρίβεια: Ελάχιστη μείωση 1% κατέγραψαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου, καθώς η πρόσφατη άνοδος έκανε μια παύση, με τους εμπόρους να παρακολουθούν τη ζήτηση καυσίμων του καλοκαιριού και τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο και το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent έχουν αυξηθεί κατά 4,9% και 4,1% αντίστοιχα για τον μήνα, καθώς οι τιμές ανέκαμψαν από την ύφεση του Μαΐου λόγω της πιο αισιόδοξης προοπτικής για τη ζήτηση καυσίμων το καλοκαίρι. Ωστόσο, η αγορά πετρελαίου υποχώρησε την Τρίτη καθώς οι τιμές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την ανοδική τους δυναμική, με τα κεφάλαια να ρευστοποιούν πρόσφατα αποκτημένες μακροχρόνιες θέσεις, σύμφωνα με τον Ryan McKay, ανώτερο στρατηγικό αναλυτή εμπορευμάτων της TD Securities.

Οι τιμές έπεσαν καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη ελαφρώς αποδυναμώθηκε τον Ιούνιο και ο δείκτης μεταποίησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ έπεσε στο -10 αυτόν τον μήνα, από το μηδέν τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης: Ακριβότερος από σήμερα (01/07) ο καφές (μόνο) σε γυάλινο ποτήρι – Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές για φρέντο εσπρέσο και ελληνικό;

Οι τιμές ενέργειας διαμορφώθηκαν για το συμβόλαιο Αυγούστου στο αργό $80,83 ανά βαρέλι, πτώση κατά 80 σεντς ή 0,98%. Από την αρχή του έτους, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 12,8%. Στο Brent για τον ίδιο μήνα έκλεισε 85,01 ανά βαρέλι, πτώση κατά $1 ή 1,16%. Από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί κατά 10,3%. Η βενζίνη από την αρχή του 2024 έχει αυξηθεί κατά 19,6%, και το συμβόλαιο του Ιουλίου είναι $2,51 ανά γαλόνι παρουσιάζοντας ελάχιστη αλλαγή.

Σταθερά σε άνοδο οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης - Σε αναμονή οι αγορές εξαιτίας Ισραήλ - Λιβάνου
Φωτογραφία shutterstock.com

Το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση κατά 9,6% τους τελευταίους 6 μήνες. Για τον Ιούλιο προβλέπεται πτώση 1,96%.

Παρόλο που η άνοδος έχει κάνει μια παύση, οι γεωπολιτικές εντάσεις πρέπει να αποτρέψουν μια άλλη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής των προμηθειών αργού, σύμφωνα με τον McKay.

Το Ισραήλ και η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ έχουν απειλήσει με πόλεμο τις τελευταίες ημέρες μετά από μήνες ανταλλαγής πυρών στα σύνορα του Λιβάνου. Ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Charles Q. Brown, ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, προειδοποίησε την Κυριακή ότι το Ιράν που είναι και μέλος του ΟΠΕΚ "θα είναι πιο διατεθειμένο να υποστηρίξει τη Χεζμπολάχ" αν το Ισραήλ ξεκινήσει επιθετική ενέργεια στον Λίβανο.

"Η ανανεωμένη αύξηση του δείκτη κινδύνου για την ενεργειακή μας προμήθεια μπορεί να υποστηρίξει τη δράση των τιμών βραχυπρόθεσμα, αλλά τελικά υποστηρίζουμε ότι η ανοδική τάση είναι πιθανό να περιοριστεί από την αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς και πιθανές αυξήσεις του ΟΠΕΚ+, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση τις ισορροπίες για το 2025", δήλωσε ο McKay σε σημείωμά του την Τρίτη.

Οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν σε ετήσια υψηλά τον Απρίλιο καθώς το Ισραήλ και το Ιράν βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου, προκαλώντας φόβους ότι μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να καταλάβει τη Μέση Ανατολή και να διαταράξει τις προμήθειες αργού. Οι τιμές στη συνέχεια υποχώρησαν καθώς οι εντάσεις μειώθηκαν.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share