Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024

Ανιστόρητο παραλήρημα από τον Έντι Ράμα στο Γαλάτσι: «Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν Αλβανίδα»

Ρεσιτάλ προκλητικότητας και ασέβειας προς την Ελλάδα

13 Μαΐου 2024 08:24
Ανιστόρητο παραλήρημα από τον Έντι Ράμα στο Γαλάτσι: «Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν Αλβανίδα»
Από Εύη Κουρίδου

Ένα παραλήρημα ασέβειας προς την Ελλάδα, που απέχει παρασάγγας από την ιστορία, έκανε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, κατά την ομιλία του στο Γαλάτσι.

Ο Ράμα βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στους συμπατριώτες του, ενόψει των εκλογών στη χώρα την επόμενη χρονιά, με την προσωπική του δέσμευση ότι δε θα προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Στην ομιλία του έκανε εκτενείς αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσοι μετανάστευσαν -ειδικά τα πρώτα χρόνια- προς την Ελλάδα, ενώ όπως υποστήριξε, δεν ήρθε για να προκαλέσει.

Παρόλα αυτά, υπήρξε αμετανόητα προκλητικός και ανιστόρητος. Αναφερόμενος κατά του ρατσισμού, που όπως είπε βίωσαν οι Αλβανοί μετανάστες, τόνισε ότι «αντιμετωπίσατε κάθε είδους βάναυσες εκφράσεις αλαζονείας του πλούσιου γείτονα προς τον φτωχό γείτονα».

Ο Έντι Ράμα, υποδαύλισε τον Αλβανικό εθνικισμό, έφτασε στο σημείο να αναφερθεί ακόμη και στους Τσάμηδες, και κατηγόρησε την Ελλάδα για ρατσιστικό μίσος και συμπεριφορά κατά των συμπατριωτών του.

Έκανε παραλληλισμό για τον εκδίωξη Αλβανών μεταναστών με τους Τσάμηδες, υπογραμμίζοντας πως «ζήσατε τον εξευτελισμό των επιχειρήσεων "σκούπα" στο τέλος του 20ού αιώνα, όταν σας πήραν από τα σπίτια σας με τα ρούχα σας τη νύχτα για να απελαθείτε στην Αλβανία, σαν μια ταινία πολύ παλιάς εποχής για τις αναγκαστικές μεταναστεύσεις των προγόνων μας από τα σπίτια τους στη Βόρεια Ελλάδα. Κάνατε 2-3 ασταμάτητα για τα μεροκάματα, τρώγοντας ένα γεύμα την ημέρα», σύμφωνα με το αλβανικό μέσο Top Channel.

«Θα ήθελα επίσης να στείλω εκ μέρους σας ένα μήνυμα στον φίλο μου που εκλέχτηκε από τον λαό αυτής της χώρας για να ηγηθεί της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 1886 ο ποιητής μας Naim Frasheri έγραψε το ποίημά του στα ελληνικά "Ο αληθινός πόθος των Αλβανών". Ας ζήσουμε με όλους τους γείτονες με τάξη και ειρήνη, ας μην γίνουμε εχθροί και ας πολεμήσουμε. Πολλά ευχαριστώ από εμένα και τους Αλβανούς της Ελλάδας», είπε τελειώνοντας την ομιλία του.

Η αναφορά του Έντι Ράμα στον Φρέντι Μπελέρη

«Δεν υπάρχει ζήτημα, δεν υπάρχει ιστορία για εμάς. Αυτή είναι ιστορία της ελληνικής πολιτικής. Δεν είναι δική μας ιστορία και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με εμάς», είπε ο Έντι Ράμα, σε ερώτηση για την ομιλία του στην Αθήνα, ακριβώς έναν χρόνο από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη.

Μιλώντας στο Star, αμέσως μετά την ομιλία του στην Αθήνα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, είπε μάλιστα, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας: «Ελπίζω πάρα πολύ ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε κάτι που ταιριάζει με την φανταστική σχέση μεταξύ των καθημερινών ανθρώπων Ελλάδας και Αλβανίας. Αξίζει να είναι καλύτερες και πρέπει να τους δώσουμε πολύ διαφορετικές πολιτικές».

«Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν Αλβανίδα»

Η Ελλάδα του άνοιξε την πόρτα για να απευθυνθεί στους συμπολίτες του και εκείνος, ενώ είπε ότι δε θα προκαλέσει με την ομιλία του, προχώρησε στην πιο χυδαία δήλωση.

Ο Έντι Ράμα κατά την ομιλία του στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου το Σάββατο το μεσημέρι αναφέρθηκε στην αρβανίτικη καταγωγή της Μπουμπουλίνας, της ηρωίδας της ελληνικής επαναστάσεως, το παράδειγμα της οποίας επικαλέστηκε ως κοινό ιστορικό σημείο αναφοράς, παρασιωπώντας την επίθεση των Τουρκαλβανών κατά των Ελλήνων. Επίσης, έκανε τις πρακάτω αναφορές:

Κάποιοι εδώ στην Ελλάδα ξαφνιάστηκαν. Άλλοι στενοχωρήθηκαν. Κάποιος είπε ότι δεν έπρεπε να έρθω καν για επίσκεψη σε εσάς. Αλλά (ευχαριστώ πολύ) όταν δουν αυτή την επίδειξη οικογενειακής χαράς θα καταλάβουν ότι δεν ήρθα να συναντήσω τους πρώην υπηρέτες τους… Αλλά ήρθα για να νοσταλγώ τους ισότιμους κυρίους αυτού του σπιτιού.

Ήρθα να μιλήσω με τους ισότιμους πολίτες της δημοκρατικής Ελλάδας στη δημοκρατική Ευρώπη, όπου οι Αλβανοί δεν είναι πλέον, οι κουρελιασμένοι που ήρθαν από τα βουνά.

Τώρα, ποιος μας εμποδίζει να είμαστε περήφανοι ταυτόχρονα, μαζί με τους Έλληνες, για τη συνεισφορά που έδωσε στην Ελλάδα εκείνη η ηρωική γυναίκα που προερχόταν από οικογένεια όπου μιλούσαν αλβανικά;

Θα ήθελα επίσης να στείλω εκ μέρους σας ένα μήνυμα στον φίλο μου που εκλέχτηκε από τον λαό αυτής της χώρας για να ηγηθεί της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εν τω μεταξύ, μου είναι αδύνατο να μην σας πω ότι, τις προσεγγίσεις και τις απόψεις των αριστερών συν-αδελφών μας της ελληνικής αντιπολίτευσης, εγώ δυσκολεύτηκα πολύ να τις καταλάβω ως κάτι άλλο, παρά μόνο ως εσωτερικό πολιτικό πόλεμο.

Ζήτω η Ελλάδα

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι αποδοκιμασίες του κόσμου όταν ο Ράμα επικαλέστηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντάς του ευχαριστίες από τον ίδιο και τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα. Τέλος, εντύπωση προκάλεσε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ράμα, αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μην παραμείνουν ως το τέλος.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share