Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μιλάω με τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, αλλά δεν το διαφημίζω όπως άλλοι - Αυτό είναι ντροπή»

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές

31 Μαΐου 2024 11:16
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μιλάω με τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, αλλά δεν το διαφημίζω όπως άλλοι - Αυτό είναι ντροπή»
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Από Ρέα Βέσση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σήμερα το πρωί (31/5) καλεσμένος στο στούντιο της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου και τόνισε για ποιον λόγο είναι σημαντική η ψήφος των πολιτών στις Ευρωεκλογές.

Καταρχάς, ο πρωθυπουργός εξήγησε τη σημασία των Ευρωεκλογών, λέγοντας: «Οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν ποιοι θα μας εκπροσωπούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη».

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Μητσοτάκης από Πάτρα: «Δε θα επιτρέψουμε ποτέ η χώρα να επιστρέψει στην εποχή των ελλειμμάτων και των λεφτόδεντρων»

Στην βασική ερώτηση που του τέθηκε αναφορικά με το γιατί οι πολίτες πρέπει να μπουν στο δίλημμα Μητσοτάκης ή περιπέτειες, εκείνος απάντησε: «Είναι μια εθνική κάλπη και η αντιπολίτευση τις έχει μετατρέψει σε ένα άτυπο δημοψήφισμα. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση».

Για τον στόχο της ΝΔ για ποσοστό άνω του 33%, απάντησε: «Έχω μάθει στις εκλογές να έχω ξεκάθαρους στόχους. Εμείς έχουμε βάλει τον πήχη. Οι άλλοι δεν έχουν. Εχουμε πει ότι θέλουμε να προσεγγίσουμε ή και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το 33% που πήραμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές».

Επίσης, ανέφερε πως δεν μπορεί να βάλει συγκεκριμένο στόχο για τον αριθμό των ευρωβουλετών της παράταξής του, καθώς αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το πόσα μικρά κόμματα θα μπιουν στη Βουλή.

Για την ακρίβεια, τον ΦΠΑ, και την επιστολή προς την Κομισιόν

Σε ό,τι αφορά στην ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» και ότι η χώρα προέρχεται από μια δεκαετή κρίση που συμπίεσε τα εισοδήματα.

Επεσήμανε ότι του έκανε εντύπωση ότι αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση η επιστολή στην Κομισιόν, καθώς όπως τόνισε: «Εδώ στην Ελλάδα τα βάζουμε όλα στην κονίστρα της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Για τον ΦΠΑ και γιατί δεν μειώνεται ή δεν καταργείται απάντησε ότι: «Η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πολλά στα δημόσια ταμεία. Όσοι την εισηγούνται αν δουν οι ίδιοι τι μπορούν να κάνουν και να μας προτείνουν αντίμετρα. Δημοσιονομικά δεν βγαίνει. Δείτε τι έγινε με την μείωση του ΦΠΑ στον καφέ. Μειώθηκαν οι τιμές; Τον μειώσαμε σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά και δεν μειώθηκαν οι τιμές».

Για τα θαλάσσια πάρκα και την Τουρκία

Για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο υπογράμμισε πως η Ελλάδα δε θα πάρει την άδεια κανενός για το τι θα κάνει εντός της εθνικής της κυριαρχίας.

Για την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Ερντογάν, είπε ότι: «Συζητάμε μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να συζητήσουμε με την Τουρκία και τους το λέμε ξεκάθαρα. Απαράδεκτο ότι μπήκε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία».

Για τα Τέμπη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο περιστατικό που σημειώθηκε στην Κέρκυρα με την αδερφή ενός θύματος από την τραγωδία στα Τέμπη.

«Επικοινώνησα με την οικογένεια Πλακιά», είπε μετά το επεισόδιο στην ομιλία του στην Κέρκυρα. «Μιλάω με τις οικογένειες αλλά δεν το διαφημίζω όπως άλλοι και αυτό είναι ντροπή».

Η υπόθεση των Τεμπών είπε ότι είναι βάρος για την κυβέρνηση αλλά μεγαλύτερο για τη δικαιοσύνη. «Η κυβέρνηση μπορεί μόνο να διευκολύνει τη δικαιοσύνη να δικάσει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.

Όσο για την προανακριτική υπογράμμισε: «Να το φέρουν και θα το συζητήσουμε αμέσως, αλλά δεν ε΄χω δει τίποτα ακόμα».

Για τον Κασσελάκη στο TikTok

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η διαφορά δεν είναι στο Tik Tok αλλά στο περιεχόμενο της πολιτικής, ανάμεσα σε εκείνον και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μερικές φορές μπορεί να δείξει και τον χαρακτήρα. Η κριτική που ασκώ για το ύφος είναι: μας λένε για το 41% αλαζόνες. Μα αυτό μας το έδωσαν οι πολίτες. Εχω πει από την πρώτη στιγμή. Το κεφάλι κάτω δεν μας έδωσαν λευκή επιταγή. Προσπαθώ να βάλω τα πόδια των υπουργών μου σε ένα παπούτσι. Κάποιος που δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά, ούτε διαχειριστής πολυκατοικίας και δεν είναι κακό αυτό, τώρα ξεκινάει. Εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και καταθέτω πόθεν έσχες. Ελέγχομαι εξονυχιστικά. Εδώ αντιστρέφεται η πραγματικότητα και κάποιος που δεν έχει εκλεγει λέει ότι θέλει να είναι 2 τετρατείες πρωθυπουργός και ποιους υπουργούς θα βάλει δεν είναι αλαζονικό;», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share