Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024

Έντονος προβληματισμός από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στη ΝΔ: Δομικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ραγδαίες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

10 Ιουνίου 2024 10:05
Έντονος προβληματισμός από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στη ΝΔ: Δομικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Σε τροχιά δομικού ανασχηματισμού δρομολογεί την κυβέρνηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ειδοποιήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην απομακρυνθεί από την Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η ορκωμοσία των νέων Υπουργών.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι έχουν περιορισθεί οι δυνατότητες που έχει για να γυρίσει το παιχνίδι.

Το Athensmagazine.gr γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει, εκτός από αλλαγές προσώπων και διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν δημοσιοποιούμε κάτι επί του παρόντος, πριν διασταυρώσουμε τις σχετικές πληροφορίες.

Γι’αυτό και μελετάει από χθες το βράδυ πολύ προσεκτικά όλες τις κινήσεις του.

Δείτε επίσης: Ευρωεκλογές 2024: Οι 21 νέοι Έλληνες ευρωβουλευτές - Πόσους σταυρούς πήρε ο καθένας;

Έντονος προβληματισμός από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: Δομικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

«Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Με αυτή τη φράση χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προσδιορίσει το κατ’ αυτόν μήνυμα που επέλεξαν να στείλουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές, «προσγειώνοντας» τη ΝΔ σε ποσοστά κάτω του 30%, έστω και αν οι ευρύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί μάλλον σε κατακερματισμό παραπέμπουν. Με άλλα λόγια, υπογράμμισε ότι οι πολίτες που στήριξαν τη ΝΔ σε περιβάλλον εθνικών εκλογών τώρα επέλεξαν είτε να απέχουν είτε να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα, θέλοντας να «ακουστούν» στο Μαξίμου για μια σειρά από λόγους.

Το ερώτημα της επόμενης μέρας για το κυβερνητικό επιτελείο είναι πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν κόντρα στις προσδοκίες του ιδίου, αλλά και των στενότερων συνεργατών του. Και μπορεί η μεγάλη αποχή να τίναξε στον αέρα κάθε υπολογισμό, τα πολιτικά συμπεράσματα, όμως, βγαίνουν από τη διαμόρφωση της κάλπης.

Η ανάλυση και ο ανασχηματισμός

Το πρώτο που θα γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο θα είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι είναι πρώτο κόμμα, μακράν του δεύτερου, με άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος που δεν ισούται με αυτό της ΝΔ. Και αυτό σε ένα περιβάλλον ευρύτερου κατακερματισμού στην Ευρώπη, με τον Μακρόν στη Γαλλία να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και τον Ντε Κροο στο Βέλγιο να διαλύει τη Βουλή. Τα παραπάνω, όμως, δεν είναι «άλλοθι» για τη ΝΔ, η οποία κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε μια σειρά κατηγοριών ψηφοφόρων και ειδικά σε αυτές που ήταν γι’ αυτή προνομιακές σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η εν λόγω ανάλυση αναμένεται να γίνει σε δύο επίπεδα. Αφενός, στον σημερινό πρωινό καφέ θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς χθες η κατάσταση στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς δεν προσφερόταν για εις βάθος ανάλυση. Παράλληλα και σε επίπεδο κόμματος θα γίνει μια ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των αριθμητικών στοιχείων που προκύπτουν από το exit poll, αλλά και ανά γεωγραφικές περιφέρειες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει, παράλληλα, και άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσει με τη σειρά του το μήνυμα ότι άκουσε τους πολίτες. Μια από αυτές τις επιλογές στο τραπέζι είναι ο ανασχηματισμός, ίσως νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες αποφάσεις εντός του καλοκαιριού. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι τι έκτασης θα είναι μια τέτοια παρέμβαση και αν θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Μέγαρο Μαξίμου που έχει μείνει με ένα μάλλον «μεταβατικό» σχήμα, μετά την έξοδο των κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου προ μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φανατικός των ανασχηματισμών και αποφεύγει τις δομικές παρεμβάσεις στο σχήμα. Μένει να φανεί, αν θα εμμείνει σε αυτή τη λογική και τώρα.

Έντονος προβληματισμός από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών: Δομικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να προοικονομήσει τον χρόνο των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι, αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει. Ακόμα και αν χρειάζεται ανασχεδιασμός στρατηγικών προτεραιοτήτων, πέρα από απλές αντικαταστάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται αύριο το πρωί στην Ιορδανία, ενώ το Σαββατοκύριακο έχει υποχρεώσεις στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. Ένα ορόσημο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι το εκκρεμές υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής που έχει μείνει «κάβα» από τον Μάιο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Εντόπισε το πρόβλημα ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Ο νόμος για την ισότητα στον γάμο μας κόστισε, μας το κρατάγανε»

Άναψε «φωτιές» στο Twitter η Αφροδίτη Λατινοπούλου με την εκλογή της: «Τα λέει έξω από τα δόντια» - «Κατάντια να τη βγάζετε, δεν καταπίνεται»

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share