Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024

«Γης μαδιάμ» ο ΣΥΡΙΖΑ: Κατά μέτωπον επίθεση Κασσελάκη σε Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον ως «δήθεν σωτήρα»

«Παρέλαβα ένα χάος»

25 Ιουνίου 2024 08:17
«Γης μαδιάμ» ο ΣΥΡΙΖΑ: Κατά μέτωπον επίθεση Κασσελάκη σε Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον ως «δήθεν σωτήρα»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Ευθεία επίθεση έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά Αλέξη Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ, δίνοντας έτσι τέλος στα σενάρια συνεργασίας και δημιουργίας νέου φορέα Κεντροαριστεράς.

Σε παραληρηματική ανάρτησή του από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας δημοσκοπήσεις που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να προβάλλεται ως ο πλέον κατάλληλος να ηγηθεί ενός ενιαίου κόμματος, χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «δήθεν σωτήρα» και τον κατηγορεί ότι «παρέλαβε χάος στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ».

«Κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφοι, δημοσκοπήσεις – ολόκληρο το σύστημα θέλει να σας επιβάλει και το πρόβλημα και τη λύση. Τους δήθεν σωτήρες που θα μπορούν να ελέγξουν, ενώ παρέλαβα ένα χάος», γράφει ο κ. Κασσελάκης και χωρίς να κατονομάζει τον Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν τοτέμ στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη μας θα ακούσουμε και θα φέρουμε τις ριζικές αλλαγές που απαιτούν από εμάς», ενώ προαναγγέλλει και νέο κύκλο απολύσεων στο κόμμα, κάνοντας λόγο για διαδικασία εξορθολογισμού: «Γιατί λοιπόν αυτή η συζήτηση για “συγκόλληση” τώρα; Τώρα που καθαρίζουμε το κόμμα μας από συμφέροντα και μαγαζάκια, τώρα που ραγίσαμε την παντοδυναμία Μητσοτάκη; Οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται επειδή ξαφνικά το σύστημα βλέπει τον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιείται και ψάχνει την επόμενη ρεζέρβα του».

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση GPO: Οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν συνεργασία για την Κεντροαριστερά - «Δικάζουν» Ανδρουλάκη, ζητούν εκλογές άμεσα (video)

Παράλληλα, όπως σχολίασε με ανακοίνωσή της η Ν.Δ., «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μια κυνική ομολογία. Παραδέχεται επί της ουσίας, και μάλιστα με τον πιο ωμό τρόπο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κυβερνητικό πρόγραμμα, αναφέροντας επί λέξει: “Δεν πρόκειται αυτήν τη φορά να έχουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα της τελευταίας στιγμής, ένα copy paste από τα διάφορα τμήματα του κόμματος, με ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων “τάσεων” και χωρίς επαρκή κοστολόγηση. Oχι. Θα φτιάξουμε πρόγραμμα για τα πάντα». Ομολογεί, δηλαδή, ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες».

Και καταλήγει ο κ. Κασσελάκης, που την ίδια ώρα που οι πληροφορίες επιμένουν ότι είναι στις ΗΠΑ για εκκρεμότητες που αφορούν το «πόθεν έσχες» του, προσπαθεί να παρουσιάσει τον έλεγχο στα οικονομικά του ως «επίθεση» που δέχεται από το «σύστημα»: «Δεν θα σας προδώσω ποτέ σημαίνει δεν συμβιβάζομαι με το σύστημα. Αν είναι να γίνω πρωθυπουργός σε συνεργασία με το σύστημα, προτιμώ να μη γίνω ποτέ. Τους αποκαλύπτω όλους. Δεν φοβάμαι για την καρέκλα μου. Δεν φοβάμαι για τα αντίποινα. Και ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει – αλλά ας γίνει με εντιμότητα. Αυτό ακριβώς θα κάνω, αρχίζοντας από τώρα. Και ας με πολεμήσουν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά απ’ έξω. Γιατί η χώρα έχει ανάγκη από ανεξαρτησία και ρήξεις – όχι από συμβιβασμούς και συγκολλήσεις».

Η ηχηρή παρέμβαση Κασσελάκη έρχεται λίγο μετά από τη σχεδόν ταυτόχρονη διάψευση Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη στα περί συνάντησης του διευθυντή του Στέφανου Κασσελάκη Μανόλη Καπνισάκη και της διευθύντριας του Νίκου Ανδρουλάκη Ελενας Αναστασίου.

Έχει, δε, ενδιαφέρον ότι έρχεται μετά και από παρέμβαση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος συνεχίζει -έστω και με αποστάσεις- να στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο κ. Πολάκης ναι μεν δεν απορρίπτει ευθέως τα σενάρια συνεργασίας των δύο κομμάτων, καθώς σημειώνει ότι «η κουβέντα που γίνεται για πιθανή εκλογική συμπόρευση πατά σε μια πραγματική ανάγκη», αναφέρει όμως ότι «από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχής συμπόρευση επειδή και μόνο “δεν βγαίνουν τα κουκιά”» και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η όποια διαδικασία δεν θα πρέπει να ξεπέσει σε μια πασαρέλα προσώπων, τα οποία αναζητούν εναγωνίως ρόλο, αλλά θα πρέπει να βασιστεί σε μια δημόσια δέσμευση που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες, με τη μορφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου».

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ και το ΠΑΣΟΚ έχει χρέη που πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο. Το νέο σχήμα θα βγάλει τρίτο ΑΦΜ ή θα μοιραστούμε τη χασούρα;», ρωτά με νόημα, ενώ όταν ερωτάται για τα σενάρια περί επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, απαντά: «Αν θελήσει να “μπει ξανά στο παιχνίδι’”, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι να μάθουμε τι άλλαξε και πήρε μια τέτοια απόφαση».

«Ρήξη» με το ΠΑΣΟΚ

Aπό τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας απάντησε πως «η συζήτηση ότι με κοινοβουλευτική αριθμητική θα μπορέσουμε τόσο απλά να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία είναι καταστροφική».

Στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, μετά τη συντονισμένη επίθεση που δέχθηκε μετά την Κυριακή των ευρωεκλογών, με σκοπό να αποχωρήσει από τη θέση του αρχηγού και να ανακοινώσει εκλογή νέου αρχηγού μέσα στο φθινόπωρο.

«Οποιος βάλλει εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βάλλει και εναντίον της παράταξης», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Γλαβίνας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και αυτό εκλαμβάνεται ήδη ως μία πρώτη αντίδραση Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dnews.gr, στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται κείμενο-παρέμβαση με λίγες αλλά δυνατές υπογραφές διανοουμένων του χώρου που θα συζητηθεί και που τάσσεται ευθέως υπέρ της ανασύνθεσης του χώρου.

«Εμφύλιος» στην Κουμουνδούρου

Εικόνα «εμφυλίου» ωστόσο εκπέμπει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που περιμένει από τις ΗΠΑ τον Στέφανο Κασσελάκη να εξαγγείλει τις αποφάσεις του εν όψει του Διαρκούς Συνεδρίου του φθινοπώρου, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις απολύσεις από το κόμμα πρώην βουλευτών που έχουν την αναφορά τους στον Αλέξη Τσίπρα (Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιώργο Τσίπρα), με το επιχείρημα των «οριακών» οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι στην Αθήνα, ωστόσο, δεν εμπόδισε την Κουμουνδούρου να στείλει σαφές μήνυμα στον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να σταματήσει να «κάνει παιχνίδι» για τον τέως πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, εις βάρος του νυν Στέφανου Κασσελάκη.

Τι είπε ο κ. Σπίρτζης και ενόχλησε τόσο την Κουμουνδούρου; H φράση του κ. Σπίρτζη ότι στην κάλπη για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς θα επέλεγε αυτονόητα τον Αλέξη Τσίπρα έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share