Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024

Μακελειό στη Γάζα: Τουλάχιστον 104 νεκροί από ισραηλινά πυρά σε χώρο ανθρωπιστικής βοήθειας - «Θρηνούμε απώλειες αθώων ζωών», λέει ο Λευκός Οίκος (video)

Απειλεί με κατάρρευση συνομιλιών η Χαμάς

29 Φεβρουαρίου 2024 18:51
Μακελειό στη Γάζα: Τουλάχιστον 104 νεκροί από ισραηλινά πυρά σε χώρο ανθρωπιστικής βοήθειας - «Θρηνούμε απώλειες αθώων ζωών», λέει ο Λευκός Οίκος (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν σήμερα ότι τα ισραηλινά πυρά κατά ανθρώπων που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα 104 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους και 280 να τραυματιστούν, με ένα νοσοκομείο να δηλώνει ότι παρέλαβε 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Το Al Jazeera Arabic πρόβαλε βίντεο με πλάνα που δείχνουν τι έγινε αμέσως μόλις έπεσαν τα ισραηλινά πυρά. Στο σημείο επικράτησε πανικός, ενώ στο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί αλλά και οι φωνές από τον κόσμο που βρίσκονταν στο σημείο. Πάντως το Τελ Αβίβ αρνείται ότι βομβάρδισε το σημείο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 760. «Ο απολογισμός του μακελειού στην οδό αλ-Ρασίντ (όπου γινόταν η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πόλη της Γάζας) αυξάνεται πλέον σε 104 νεκρούς και 760 τραυματίες», ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζα Ασράφ αλ-Κούντρα, αναθεωρώντας προς τα επάνω τον αρχικό απολογισμό νοσοκομείου που έκανε λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Δείτε επίσης: Διεθνές Δικαστήριο Χάγης για Παλαιστίνιους: «Δικαίωμά τους να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας»

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «σφαγή»

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για «σφαγή» στη βόρεια Γάζα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ περίμεναν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και πάνω από 700 τραυματίστηκαν.

Το περιστατικό έγινε στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσκι, στην οδό Ρασίντ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που προειδοποίησε ότι δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο κοντινό νοσοκομείο αλ-Σίφα σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί, πρόσθεσε, δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τον όγκο και τη σοβαρότητα των περιστατικών.

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον χιλιάδων ανθρώπων από την πόλη της Γάζας και άλλες βόρειες περιοχές, καθώς περίμεναν στον κυκλικό κόμβο την άφιξη φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Χαμάς απειλεί με τη ζωή τριών αιχμαλώτων

Την ίδια ώρα, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, δημοσίευσε στο Telegram τρεις ηλικιωμένους Ισραηλινούς αιχμαλώτους, λέγοντας ότι αύριο θα δώσει νέα για το τι θα τους συμβεί αύριο.

Οι τρεις άνδρες είχαν αρχικά εμφανιστεί σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε η Χαμάς στις 18 Δεκεμβρίου. Σε αυτό εκλιπαρούσαν για την άμεση απελευθέρωσή τους. «Μην μας αφήσετε να γεράσουμε εδώ», έλεγαν. Πέντε ημέρες αργότερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι είχε χάσει την επαφή με την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για την κράτησή τους.

«Η Γάζα έχει ακόμη την ικανότητα να μας σοκάρει»

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, που αντέδρασε στις αντικρουόμενες μαρτυρίες για την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στους θανάτους.

«Ακόμα και μετά από σχεδόν πέντε μήνες βίας, η Γάζα έχει ακόμα την ικανότητα να μας σοκάρει. Είμαι συγκλονισμένος από την αναφερόμενη δολοφονία και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας μεταφοράς προμηθειών βοήθειας δυτικά της πόλης της Γάζας σήμερα. Αυτό συμβαίνει καθώς ο απολογισμός των νεκρών σε όλη τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου αγγίζει τα 30.000 άτομα. Η ζωή εξαντλείται από τη Γάζα με τρομακτική ταχύτητα», έγραψε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share