Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Μέση Ανατολή: Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα

Παρά την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε που προκάλεσε φωτιά σε καταυλισμό σκηνών, το Ισραήλ συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις

28 Μαΐου 2024 12:38
Μέση Ανατολή: Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έκρυθμη είναι η πολεμική κατάσταση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, καθώς σήμερα 28/5 ισραηλινά τανκς εισέβαλλαν στο κέντρο της Ράφα σύμφωνα με το Reuters.

Με την ευκαιρία, δείτε: Λίβανος: «Καταιγισμός» ρουκετών από Χαμάς και Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ - Τουλάχιστον 8 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα

Μέση Ανατολή: Ισραηλινά τανκς μπήκαν στο κέντρο της Ράφα

Τα τανκς εντοπίστηκαν κοντά στο τέμενος Αλ Αουντά, ένα κεντρικό ορόσημο της Ράφα, λένε οι μάρτυρες.

Πλάνα από το Al Jazeera που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρονται να δείχνουν τα τανκς να προελαύνουν στη Ράφα.

Η παρουσία ισραηλινών τανκς έγινε ενώ το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ράφα από αέρος παρά την διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε που προκάλεσε φωτιά σε καταυλισμό σκηνών για τους εκτοπισμένους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους. Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό θα συνέλθει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πλήγματα την Τρίτη (28/5), δήλωσαν αξιωματούχοι του θύλακα που διοικείται από μαχητές της Χαμάς. Τα ισραηλινά τανκς προωθήθηκαν προς τις δυτικές συνοικίες σε μια από τις χειρότερες νύχτες βομβαρδισμών που ανέφεραν οι κάτοικοι.

Στο μεταξύ ορισμένοι από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που είχαν καταφύγει στη Ράφα εγκαταλείπουν τώρα την πόλη καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντείνονται.

Οικογένειες εθεάθησαν να μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους στη Ράφα, καθώς αναζητούσαν καταφύγιο μακριά από τις αυξανόμενες μάχες.

Η Ράφα είχε οριστεί από το Ισραήλ ως ασφαλής ζώνη για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους σε άλλα σημεία της Γάζας, αλλά πολλοί έχουν τώρα διαταχθεί να φύγουν ή φεύγουν από μόνοι τους.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση καθώς όπως υποστηρίζει είναι ένα από τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οργή στο Ισραήλ

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει οργή στο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ άσκησε έντονη δημόσια κριτική σε ένα κορυφαίο μέλος της ισπανικής κυβέρνησης.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, η Γιολάντα Ντίαζ , η αριστερή αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, χρησιμοποίησε την αμφιλεγόμενη έκφραση «Η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα».

Γράφοντας στα ισπανικά στο X, ο Katz συνέκρινε τις απόψεις της Ντίαζ με τους ηγέτες της Χαμάς και του Ιράν, λέγοντας ότι ζητούσαν «την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού ισλαμικού τρομοκρατικού κράτους από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα».

Με το να μην την απολύσει και να μην αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, ο Katz κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι είναι συνένοχος στην υποκίνηση «στην υποκίνηση της δολοφονίας του εβραϊκού λαού και των εγκλημάτων πολέμου».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share