Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024

Πραξικόπημα στη Βολιβία: Τανκς μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο - «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία»

Ο πρόεδρος καταγγέλλει την αυθαίρετη κινητοποίηση του στρατού

26 Ιουνίου 2024 23:46
Πραξικόπημα στη Βολιβία: Τανκς μπήκαν στο Προεδρικό Μέγαρο - «Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία»
Από Κυριάκος Μελλίδης

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε κατήγγειλε σήμερα (26/6) τις “ασυνήθιστες κινήσεις” του στρατού, καθώς στρατεύματα και άρματα είναι σταθμευμένα μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Λα Πας, μεταδίδουν τo Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.

“Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη κινητοποίηση ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία”, έγραψε ο πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. Σύμφωνα με ανάρτηση του πρώην προέδρου ‘Εβο Μοράλες (2006-2019) στο X, “ετοιμάζεται ένα πραξικόπημα”.

Θρήνος στην ομογένεια: Νεκρός ο 20χρονος Έλληνας, Φίλιππος Τσάνης - Έχασε τη ζωή του στη Γερμανία από άγρια επίθεση συμμορίας

Γερμανία: Ο 20χρονος Φίλιππος Τσάνης θέλησε να γιορτάσει με τη μικρή του αδερφή που έπαιρνε το απολυτήριό της στην τελετή αποφοίτησης το βράδυ του Σαββάτου. Δυστυχώς όμως το πάρτι κατέληξε σε τραγωδία. Μια ομάδα ανδρών ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον νεαρό άνδρα από το Μίντεν σε πάρκο της περιοχής.

Στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε ο νεαρός ελληνικής καταγωγής, έδωσε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή καθώς νοσηλευόταν με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η οικογένεια του προσευχόταν γι' αυτόν επί τρεις μέρες. Χθες οι θεράποντες γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά του ότι το αγόρι ήταν εγκεφαλικά νεκρό.

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάτι τέτοιο συνέβη σε εμάς» είπε ο πατέρας του Φιλίππου, Δημήτρης Τσάνης, στην εφημερίδα BILD. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Θρήνος στην Κρήτη: Νεκρός εντελώς ξαφνικά ο 25χρονος ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σωτηρίου στην Κρήτη

Φονική επίθεση μετά τον χορό της αποφοίτησης

Ο Φίλιππος ήταν καλεσμένος στο χορό αποφοίτησης της Γ΄Λυκείου του Ratsgymnasium στο Μίντεν, που βρίσκεται στο κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στη Γερμανία. Οι απόφοιτοι Λυκείου και οι οικογένειές τους γιόρτασαν το Σάββατο στο Kaiserpalais. Μετά την αποφοίτηση, ο Φίλιππος μαζί με τον 19χρονο καλύτερό του φίλο, που είναι και συμμαθητής της αδερφής του, επισκέφθηκαν ένα παρακείμενο πάρκο μετά τα μεσάνυχτα.

Οι δυο τους πιθανότατα να πήγαιναν σ΄ένα κλαμπ, το «Adiamo Dance Club», όπου συνεχίστηκε το πάρτι αποφοίτησης, ή ήθελαν να περπατήσουν επιστρέφοντας στο σπίτι.

Ο 20χρονος Φίλιππος και ο φίλος του διαπληκτίστηκαν με μια ομάδα περίπου δέκα νεαρών στο πάρκο, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι άνδρες κλώτσαγαν και χτυπούσαν επανειλημμένα τους δύο φίλους. Ένας από τους δράστες λέγεται ότι επέμενε να χτυπά με μανία τον Φίλιππο. Ο φίλος του τραυματίστηκε ελαφρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, o εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούκας Ρέκερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το θύμα τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατό του. Η κατάστασή του ήταν μία αναστρέψιμη, γι΄αυτό και υπέκυψε στα τραύματά του».

Η οικογένεια του Φιλίππου δηλώνει άναυδη από τη βία που δέχτηκε ο γιος τους: «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη βία ως χόμπι. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι χτυπούν κάποιον αλύπητα, μέχρι να τραυματιστεί τόσο άσχημα» είπε απαρηγόρητος ο πατέρας του στη γερμανική εφημερίδα.

Ο Φίλιππος ήταν ένας ήρεμος και συμπονετικός νεαρός, όπως τον περιγράφουν τα μέλη της οικογένειάς του. «Πάντα υπερασπιζόταν τους άλλους περισσότερο από τον εαυτό του και πάντα υπερασπιζόταν τους αδύναμους» είπε ο Δημήτρης Τσάνης. «Ο Φίλιππος ήταν μουσικός παραγωγός. Είχε όλη τη ζωή μπροστά του» συμπλήρωσε.

Πρόσφατα είχε αποκτήσει δικό του διαμέρισμα και ήθελε να αρχίσει να εκπαιδεύεται ως διευθυντής ξενοδοχείου. «Ήταν απλά ο καλύτερος γιος... Η βία πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε κάθε παιδί και κανένας πατέρας ή μητέρα δεν πρέπει να βιώσει κάτι τέτοιο».

Το αστυνομικό τμήμα του Μπίλεφελντ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Μετά τον θάνατο του Φιλίππου, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Η αστυνομία αναζητά τον βασικό ύποπτο, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχει μουστάκι, ύψος 1,76 μέτρα ενώ φορούσε ένα πορτοκαλί μπουφάν Adidas. Η εισαγγελία απευθύνει έκκληση στους δράστες να παραδοθούν, προσθέτει το γερμανικό δημοσίευμα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share