Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν εκτάκτως: Τα μηνύματα και ο αποκλεισμός της Γηραιάς Ηπείρου στο Ουκρανικό
Καταιγιστικές οι εξελίξεις με φόντο τον πόλεμο και τις συζητήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας
![Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν εκτάκτως: Τα μηνύματα και ο αποκλεισμός της Γηραιάς Ηπείρου στο Ουκρανικό](https://www.athensmagazine.gr/photos/w_800px/articles/202502/eu_igetes.jpg)
Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, με την άτυπη Ευρωπαϊκή Σύνοδο να πραγματοποιείται σήμερα (17/2) στο Παρίσι.
Η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες κράτησε για περίπου 3.5 ώρες αφού αναζητούν κοινό βηματισμό και θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία ξεκινούν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Η Βρετανία είναι η χώρα που φαίνεται να επιχειρεί να παίξει τον ρόλο του «γεφυροποιού».
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μετά το τέλος της συνάντησης, δήλωσε ότι ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ έτσι ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Ρωσίας αν δεν συμμετάσχει σε αυτές, ενώ ταξιδεύει την Τρίτη στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις επειδή θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος.
Τι θα συζητήσουν ΗΠΑ και Ρωσία
Ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι θα έχουν συνομιλίες με ομολόγους των ΗΠΑ για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, την Ουκρανία και την προετοιμασία συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Πούτιν Γιούρι Ουσάκοφ μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας μέσα στην ημέρα για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν κυρίως στην «αποκατάσταση ολόκληρου του πλέγματος των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας» καθώς και στην προετοιμασία ενδεχόμενων συνομιλιών για την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης μεταξύ των δύο προέδρων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε αν Πούτιν και Τραμπ θα συναντηθούν οι ίδιοι αργότερα αυτό το μήνα στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, δεν σχολίασε την πληροφορία ότι ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου κρατικής περιουσίας, θα συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η ιδέα να αναπτυχθούν ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία έπειτα από μια ενδεχόμενη συμφωνία ειρήνης είναι ένα «περίπλοκο ζήτημα» που δεν έχει ακόμα συζητηθεί καταλλήλως.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω της εκπροσώπου του, Τάμι Μπρους, η οποία δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες θα διεξαχθούν την Τρίτη στο Ριάντ.
Ο λόγος που μένει εκτός η Ευρώπη
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν έχει θέση στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, διότι θέλει «να συνεχιστεί ο πόλεμος».
«Αν (οι Ευρωπαίοι) καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (…) με την πρόθεση να συνεχίσουν τον πόλεμο, τότε γιατί να τους καλέσουμε;», διερωτήθηκε ο Λαβρόφ, μία ημέρα πριν τις ρωσοαμερικανικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να «αφήσουν πίσω τους τις μη κανονικές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.
Παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει η «σκέψη» η Μόσχα να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στην Ουκρανία στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες. «Τι είδους εδαφικές παραχωρήσεις θέλετε; Να εγκαταλείψουμε τους ρωσόφωνους ή τις σπάνιες γαίες;», αναρωτήθηκε.