Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2025

Οι Γερμανοί στις κάλπες: Αυξημένη η συμμετοχή των πολιτών - Πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές βαρόμετρο για την Ε.Ε

23 Φεβρουαρίου 2025 16:56
Οι Γερμανοί στις κάλπες: Αυξημένη η συμμετοχή των πολιτών - Πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα
Από Αναστασία Κολυβά

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 23/2 οι Γερμανοί για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, σε μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις εξαιτίας και της πρωτόγνωρης διεθνούς συγκυρίας, αλλά και της εγχώριας δυσαρέσκειας και έντονης πόλωσης.

Συνολικά 29 κόμματα διεκδικούν την ψήφο 59,2 εκατ. πολιτών. Ένας στους πέντε από τα 60 σχεδόν εκατομμύρια ψηφοφόρων στη Γερμανία θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, ακόμα και πίσω από το παραβάν ποιο κόμμα θα επιλέξουν!

Οι εκλογές της Κυριακής πραγματοποιούνται σε μία ευαίσθητα πολιτική συγκυρία, καθώς η Γερμανία, και η υπόλοιπη Ευρώπη, παλεύουν με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και το ζήτημα της ασφάλειας σε όλη την ήπειρο, ενώ πολλές είναι οι συζητήσεις για δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των κομμάτων.

Πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα;

Τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. (τοπική ώρα, 9 και 7 ώρα Ελλάδος ) και η καταμέτρηση ψήφων ξεκινά αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Η γενική εικόνα του αποτελέσματος θα ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα χάρη στα exit polls, αλλά τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς τη Δευτέρα.

Το πόσο εύκολος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να εξαρτάται εν μέρει από το πόσα κόμματα θα εισαχθούν στο νέο κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τρία ή τέσσερα μικρότερα κόμματα να κυμαίνονται γύρω στο όριο του 5% για να κερδίσουν έδρες στη Bundestag.

H δημιουργία ενός συνασπισμού ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκο έργο, καθώς μπορεί να μην υπάρχει πλειοψηφία για έναν δικομματικό συνασπισμό.

Αναλυτικά:

Θουριγγία: Μέχρι τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), περίπου το 44,5% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου είχαν ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα (2021: 24,6%).

Βερολίνο: Μέχρι το μεσημέρι, το 33% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου είχε ήδη ψηφίσει (2021: 25,4%).

Σαξονία-Άνχαλτ: Στις 12 το μεσημέρι, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο κρατίδιο ήταν 37,1%, σύμφωνα με την εκλογική διευθύντρια του κρατιδίου (2021: 26,5%).

Σαξονία: Όπως ανακοίνωσε ο εκλογικός διευθυντής του κρατιδίου Μάρτιν Ρίχτερ, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις 12 το μεσημέρι ήταν 27,1% (2021: 25,9%).

Βρέμη: Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις 12 το μεσημέρι ήταν 31,4%, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η κρατική εκλογική επιτροπή της Βρέμης (2021: 27,2%).

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες της Γερμανίας, έφτασε το 52% έως τις 2 μ.μ. Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 6:00 μ.μ. Στις τελευταίες εκλογές το 2021, η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 76,4 %, σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις εκλογές

Δημοσκοπήσεις: Η τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δίνει στην Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) 29,5%, στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 21%, στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 15%, στους Πράσινους 12,5%, στην Αριστερά 7,5%, στην Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) 5% και στους Φιλελεύθερους (FDP) 4,5%.

Εκλογείς: 59,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, κατά 1,2 εκατ. λιγότεροι απ’ ό,τι το 2021. Από το σύνολο αυτό, τα 30,6 εκατ. είναι γυναίκες. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι 1,2 εκατ..

Έδρες: Η 21η Bundestag θα αριθμεί ως και 630 βουλευτές, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου εκλογικού νόμου. Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν ανώτατο όριο αριθμού εδρών, με αποτέλεσμα η απερχόμενη βουλή να αριθμεί 733 μέλη.

Κόμματα: Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν σήμερα 29 πολιτικά κόμματα, πολύ λιγότερα από τα 47 των εκλογών του 2021. Μόλις 10 από τα 29 πάντως εκπροσωπούνται με ψηφοδέλτια και στα 16 κρατίδια.

Υποψήφιοι: Για μία θέση στην επόμενη βουλή δίνουν μάχη 4.506 υποψήφιοι – αναπόφευκτα λιγότεροι από τους 6.211 του 2021. Οι γυναίκες υποψήφιες είναι 1.422, το 32% του συνόλου, όχι μακριά από το 33% των προηγούμενων εκλογών, που αποτελούσε ρεκόρ.

Υποψήφιοι καγκελάριοι: Μέχρι πρότινος, χρίσμα «υποψηφίου καγκελάριου» έδιναν τα κόμματα τα οποία εκ των πραγμάτων είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, το ταμπελάκι αυτό φορούν πέντε: Ο Όλαφ Σολτς (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), η Αλίς Βάιντελ (AfD), o Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Ο Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) παρέμεινε «κορυφαίος υποψήφιος», ενώ η Χάιντι Ράιχινεκ με τον Γιαν φαν Άκεν είναι το «κορυφαίο δίδυμο» της Αριστεράς.

 

Κόσμος

Share