Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

«Βρήκε τη γιγαντιαία σαρκοφάγο στα 560 χιλιόμετρα από το Κάιρο, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη...» - Πανδαιμόνιο με την ανακάλυψη του τάφου του Μέγα Αλέξανδρου από Έλληνες

Πού εντοπίστηκε πριν από 32 χρόνια και πώς αντιμετωπίστηκε η ανακάλυψη;

13 Ιανουαρίου 2023 08:30
«Βρήκε τη γιγαντιαία σαρκοφάγο στα 560 χιλιόμετρα από το Κάιρο, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη...» - Πανδαιμόνιο με την ανακάλυψη του τάφου του Μέγα Αλέξανδρου από Έλληνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η αληθινή του τοποθεσία παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο, αν και αρκετές φορές έχουν υπάρξει μαρτυρίες περί ανεύρεσης σημείων, όπου θα μπορούσε να βρίσκεται, μαζί με λεπτομέρειες για το πώς είναι φτιαγμένος ο τύμβος.

Συγκεκριμένα, η δρ. Αρχαιολογίας Ελπίδα Μητροπούλου μιλά για την ανακάλυψη της Ελληνίδας αρχαιολόγου, Λιάνας Σουβαλτζή, το 1990 και το λάθος της τότε κυβέρνησης.

Η πρόσφατη ανακάλυψη της γιγαντιαίας γρανιτένιας σαρκοφάγου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αναζωπύρωσε τις ελπίδες για λύση ενός από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς γρίφους όλων των εποχών: τι απέγινε και πού βρίσκεται θαμμένο το νεκρό σώμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι θεωρίες, πολλές, σύμφωνα όμως με τη δρα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου του Birmingham και τέως ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Ελπίδα Μητροπούλου, συγγραφέα του άρθρου «Οι τέσσερες ταφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη βρίσκεται στην όαση Σίβα της Αιγύπτου, στη θέση Ελ Μαράκι, εκεί όπου η Λιάνα Σουβαλτζή είχε εντοπίσει τη δεκαετία του 1990 ένα γιγαντιαίο ταφικό μνημείο άνω των 500 τ.μ.

Στις δύο επιγραφές που εντοπίστηκαν εκεί, η μία αντίγραφο της άλλης, αναγράφονταν οι λέξεις «Αλέξανδρος Αμμωνος Ρα», ωστόσο η ειδική επιτροπή που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση για να τις εξετάσει «απεφάνθη λανθασμένα ότι και οι δύο επιγραφές ήταν ρωμαϊκές και δεν είχαν σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο» όπως σημειώνει η κυρία Μητροπούλου, μιλώντας στη «δημοκρατία».

Ετσι, η άδεια για ανασκαφές της κυρίας Σουβαλτζή δεν ανανεώθηκε. Οπως εξηγεί η αρχαιολόγος, η μία από τις δύο επιγραφές ήταν όντως ρωμαϊκή. «Οταν ο αυτοκράτορας Τραϊανός, που θαύμαζε πάρα πολύ τον Έλληνα αυτοκράτορα, επισκέφθηκε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θέλησε να πάρει κάτι από τη δόξα του – έτσι ζήτησε από έναν γλύπτη να αντιγράψει την αρχική επιγραφή, βάζοντας στο τέλος τη δική του υπογραφή. Πήρε τότε την πρωτότυπη επιγραφή και την έβαλε στον ναό, και στο μέρος που ήταν η πρωτότυπη τοποθέτησε το ρωμαϊκό αντίγραφο».

Ωστόσο, οι επιγραφές δεν είναι το μόνο στοιχείο που δείχνει ότι πρόκειται για βασιλικό τάφο. «Ένας δίσκος με δύο φίδια, τα λιοντάρια που φυλάσσουν την είσοδο του τάφου και οι αντηρίδες μαρτυρούν ότι πρόκειται για βασιλικό τάφο και θεοποιημένο άνδρα» τονίζει η κυρία Μητροπούλου.

Σύμφωνα με την κυρία Μητροπούλου, «ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε ξαφνικά και ετάφη αρχικά στη Μέμφιδα. Στη συνέχεια, όμως, ο Πτολεμαίος Α’ τον μετέφερε κρυφά στη Σίβα, φοβούμενος κυρίως τον διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Περδίκκα, ο οποίος έφτασε στην Αίγυπτο ζητώντας το σώμα του νεκρού βασιλιά.

Την πρώτη φορά ο Πτολεμαίος κατάφερε να τον ξεγελάσει δίνοντάς του μία άλλη σορό, τη δεύτερη φορά όμως που ο Περδίκκας έφτασε στην Αίγυπτο ζητώντας τη σορό του οι ιππείς του Πτολεμαίου τον σκότωσαν. Όταν πια ο Περδίκκας είχε φύγει από τη μέση, ο Πτολεμαίος παρήγγειλε μια επιγραφή που να αναφέρει όλες τις πληροφορίες για τον ένοικο του τάφου.

Οταν ο Πτολεμαίος Β’ ίδρυσε την Αλεξάνδρεια, έχτισε δίπλα στο παλάτι του ένα κτίσμα, το οποίο ονόμασε «σήμα», και αποφάσισε να μεταφέρει εκεί όλους τους φαραώ, ανάμεσά τους και τον Αλέξανδρο. Με την καθιέρωση όμως του χριστιανισμού ως μόνης θρησκείας από τον Θεοδόσιο τον Μέγα, τον 4ο μ.Χ. αιώνα, και τις μαζικές καταστροφές των αρχαίων ναών στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα, κάποιος μετέφερε και πάλι τον Αλέξανδρο στη Σίβα».

«Ο Μέγας Αλέξανδρος έφυγε με αργό και επώδυνο τρόπο, τον σκότωσε...» - «Πάταγος» με τις αποκαλύψεις 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του

Ο Μέγας Αλέξανδρος φέρει ακόμη και δυόμιση χιλιετίες μετά το θάνατό του πολλά μεγάλα μυστήρια, που κάθε αρχαιολόγος θα ήθελε να λύσει, με τις θεωρίες να διαδέχονται η μία την άλλη και για τον χαμό του.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που έρχεται να προστεθεί στις τόσες που έχουν γίνει για τα αίτια θανάτου του Μέγα Αλέξανδρου, ο σπουδαίος στρατηλάτης φέρεται να άφησε την τελευταία του πνοή εξαιτίας ενός λουλουδιού.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τον θέλουν να απεβίωσε σε ηλικία 32 ετών και 11 μηνών, το 323 π.Χ., εξαιτίας ενός αθώου άνθους, του λευκού ελλέβορου, που εκ πρώτης όψεως μοιάζει αθώο. Το άνθος αυτό φέρεται να κατέληξε με μυστήριο τρόπο στο κύπελλο που έπινε το κρασί του.

«Ξεκίνησα την έρευνά μου το 2003, όταν μου ζητήθηκε από την εταιρεία παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ για το BBC να εντοπίσω το δηλητήριο που σκότωσε τον Αλέξανδρο. Δέχτηκα, αλλά δεν πίστευα πως υπήρχε ελπίδα να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα», λέει ο δρ Λίο Σεπ, από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία, που έκανε επί μία δεκαετία την έρευνα.

Το φυτό αυτό ήταν γνωστό στην αρχαία ελληνική ιατρική και χρησιμοποιούνταν για να προκαλέσει εκτόνωση - εμετό και φτάρνισμα - σε ασθενείς, ενώ σε μεγαλύτερη δόση μπορούσε να γίνει θανατηφόρο. Μάλιστα, μπορούσε να προκαλέσει αργό και βασανιστικό θάνατο, σε αντίθεση με τα συνήθη δηλητήρια όπως το κώνειο, που κατά καιρούς διάφοροι ερευνητές είχαν υποστηρίξει.

Βέβαια, όσο κι αν ταιριάζουν τα συμπτώματα που προκαλεί η υπερβολική δόση του άνθους, με τα όσα παραδίδουν οι αρχαίες πηγές, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα αίτια του θανάτου του.

Το 323 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος επέστρεψε στη Βαβυλώνα, το κέντρο της νέας αυτοκρατορίας του. Είχε υποσχεθεί να επισκεφτεί τη γιορτή ενός γνωστού στις 29 Μαΐου. Το πρωί εκείνης της ημέρας, παραπονέθηκε ότι δεν ένιωθε καλά. Ωστόσο, πήγε στη γιορτή παρά την αδιαθεσία και ως γνήσιος Μακεδόνας στρατιώτης ήπιε πολύ αλκοόλ. Την επόμενη μέρα είχε ανεβάσει υψηλό πυρετό. Η υγεία του δεν επανήλθε ποτέ και πέθανε 11 μέρες μετά, στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ. Οι μελετητές δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν ήταν αποτέλεσμα κάποιας ασθένειας ή αν ο Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε. Αν δηλητηριάστηκε δεν γνωρίζουν από ποιον και με ποια ουσία. Κι αν ήταν απλώς μία ασθένεια, δεν ξέρουν ποια ήταν αυτή....

«Είναι ο νεκρός στον τάφο, αυτή είναι η εικόνα του...» - Βγήκαν όλα στην φόρα για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος και το πού είναι θαμμένος αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα ιστορικά μυστήρια, με τον τάφο της Αμφίπολης προ ετών να έχει φέρει... αναβρασμό για το σε ποιον ανήκει.

Στην ενημέρωση που έγινε στο μουσείο της Αμφίπολης η κ. Άννα Παναγιωταρέα (επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής για την προβολή των δράσεων του υπουργείου), υπογράμμισε ότι τόσο το ΥΠΠΟΑ όσο και οι συντελεστές της ανασκαφής στην Αμφίπολη, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις απόψεις Ελλήνων και ξένων (ειδικών και μη) που εκφράζονται για το ταφικό συγκρότημα».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share