Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024

Τόσα χρόνια ήταν όλα ψέματα: Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου - «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι βρίσκεται...»

Κανείς δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη

27 Ιουνίου 2024 11:22
Τόσα χρόνια ήταν όλα ψέματα: Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου - «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι βρίσκεται...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για την παγκόσμια ιστορία.

Οι ερευνητές μανιωδώς προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που όντως το καταφέρνουν.

Οι θεωρίες είναι πολλές, με την πιο σταθερή να υποστηρίζει ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια, την πόλη της Αιγύπτου που ίδρυσε.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Κανείς δεν το περίμενε αυτό: Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε - «Είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, στην... »

Τώρα ένας καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ λέει ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σίγουρα θαμμένος εκεί, απορρίπτοντας τις πολλαπλές θεωρίες ότι τα λείψανα του μεγάλου στρατηλάτη είχαν μεταφερθεί αλλού.

Στην πραγματικότητα, λέει ότι υπάρχουν τέσσερις πιθανές τοποθεσίες των λειψάνων στην αιγυπτιακή πόλη.

Ο καθηγητής Paul Cartledge υποστηρίζει ότι η Αλεξάνδρεια είναι η μόνη πόλη στην οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ταφεί ο Μέγας Αλέξανδρος.

Επιπλέον, τα λείψανά του δεν έχουν μεταφερθεί ποτέ από τότε από εκεί.

«Πέθανε στη Βαβυλώνα. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», λέει ο καθηγητής στο podcast της ιστοσελίδας "History Extra".

«Το πτώμα του μουμιοποιήθηκε ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί τελικά στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, ένα μέρος που ονομάζεται Πέλλα στη βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Αλλά καθώς περνούσε από τη Δαμασκό στη Συρία, ένας από τους διαδόχους του ηγεμόνες, ο μελλοντικός βασιλιάς Πτολεμαίος Α΄ της Αιγύπτου, διέκοψε την πομπή όταν άρπαξε το φέρετρο και κατέλαβε το πτώμα. Το πήγε στην τότε πρωτεύουσά του, που ήταν η Μέμφις«, διηγείται ο Cartledge.

Η Μέμφις είναι η παλιά πρωτεύουσα της Αιγύπτου, η πρώτη πόλη που κατέκτησε ο Αλέξανδρος και ο στρατός του από τους Πέρσες το 332 π.Χ. Ήταν αυτός που όρισε την Αλεξάνδρεια ως τη νέα πρωτεύουσα της χώρας.

«Έτσι, όταν χτίστηκε η Αλεξάνδρεια, το πτώμα του Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε από τη Μέμφιδα στην Αλεξάνδρεια και του δόθηκε μια φανταστική ταφή σε μια μεγάλη τελετή. Το σώμα του τοποθετήθηκε κάποια στιγμή σε ένα φανταχτερό περίβλημα - τοποθετήθηκε γυαλί πάνω από τον τάφο, ώστε να μπορείς πραγματικά να κοιτάξεις το μουμιοποιημένο πτώμα, όπως το σώμα του Λένιν στο Κρεμλίνο (που τοποθετήθηκε εκεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920)», λέει ο καθηγητής.

«Ήταν ακόμα εκεί όταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο Αύγουστος, ήρθε να υποβάλει τα σέβη του μετά τη δική του κατάκτηση της Αιγύπτου το 30 π.Χ.. Και αυτό είναι το τελευταίο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα για το πού βρισκόταν το σώμα του Αλεξάνδρου», σημειώνει ο Cartledge.

Ο καθηγητής ιστορίας εκφράζει τη βεβαιότητα που πιστεύει ότι το μουμιοποιημένο σώμα του βασιλιά θάφτηκε κάπου στην Αλεξάνδρεια.

Η περιοχή όπου βρισκόταν το παλάτι των Πτολεμαίων - και μια πιθανή τοποθεσία για τον τάφο - είναι τώρα κάτω από το νερό και επομένως δεν είναι εύκολα προσβάσιμη.

Μέγας Αλέξανδρος

Θεωρίες σχετικά με τον τόπο ταφής του Αλεξάνδρου

«Υπάρχουν θιασώτες που πιστεύουν ότι μπορούν να εντοπίσουν τον τόπο ταφής του Αλεξάνδρου», λέει ο Cartledge στο podcast.

«Ένας από αυτούς είναι ένα τζαμί, το τζαμί Nabi Daniel στην Αλεξάνδρεια. Είναι ένα κατάλληλο είδος χώρου με βαθύ υπόγειο, επειδή το αρχικό επίπεδο ταφής του πτώματος του Αλεξάνδρου θα ήταν πολύ κάτω από το σημερινό επίπεδο του δρόμου της πόλης. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε κάτι περισσότερο από αυτό», τονίζει.

Μια άλλη θεωρία τοποθετεί τα λείψανα του Αλεξάνδρου στη Βενετία, συγκεκριμένα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου της πόλης.

Αυτή, ωστόσο, είναι μια τραβηγμένη θεωρία, σύμφωνα με την οποία όταν οι Άραβες κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια, ήθελαν να απομακρύνουν οτιδήποτε προϊσλαμικό, οπότε ο τάφος του Αλεξάνδρου - ο οποίος λατρευόταν ως θεός - θα έπρεπε να φύγει.

Η Αλεξάνδρεια ήταν επίσης ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του Μάρκου, ενός από τους τέσσερις συγγραφείς των χριστιανικών Ευαγγελίων, ο οποίος τυγχάνει να είναι ο προστάτης άγιος της Βενετίας.

Ο Cartledge είπε: «Έτσι, ένας ενθουσιώδης έχει - εντελώς απίθανα, θα έλεγα - προτείνει ότι, όταν οι Βενετοί, αναζητώντας τα λείψανα του Αγίου Μάρκου, πήγαν στην Αλεξάνδρεια και ξέθαψαν αυτό που θεωρούσαν ότι ήταν τα λείψανα του Αγίου Μάρκου (τα οποία στη συνέχεια ξαναέθαψαν κάτω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία), αυτό που επίσης ξέθαψαν στην πραγματικότητα ήταν τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εξ ου και η αντίληψη ότι βρίσκεται κάτω από τον Άγιο Μάρκο».

Μια άλλη θεωρία επικεντρώνεται σε μια διάσημη όαση που ονομάζεται Siwa, η οποία βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας στα σύνορα με τη Λιβύη.

Ο καθηγητής πιστεύει ακράδαντα ότι το μέρος αυτό άρεσε πολύ στον Μέγα Αλέξανδρο. «Γιατί να έκανε μια μακρά και επικίνδυνη παράκαμψη σε μια τοποθεσία χωρίς καμία απολύτως στρατιωτική σημασία, όταν δεν είχε ακόμη νικήσει τον Πέρση αυτοκράτορα;», αναρωτιέται.

Σύμφωνα με έναν Έλληνα μελετητή, τα λείψανα του Αλεξάνδρου, αφού θάφτηκαν στην Αλεξάνδρεια για κάποιο χρονικό διάστημα, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στη Σίβα, το αγαπημένο του μέρος.

Εκεί υπήρχε ένα ιερό αφιερωμένο στον αρχαιότερο αιγυπτιακό θεό Άμμωνα, τον οποίο οι Έλληνες αποκαλούσαν Άμμωνα και τον εξίσωναν με τον θεό τους Δία.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Έλληνας ιστορικός πιστεύει ότι ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος εκεί, αλλά ο Cartledge παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Για αιώνες τώρα, η ανακάλυψη του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει το Άγιο Δισκοπότηρο για τους αρχαιολόγους παγκοσμίως.

Πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν μάλιστα εικασίες ότι ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς τάφος στην Αμφίπολη της Ελλάδας ανήκε επίσης στον μεγάλο Έλληνα στρατηγό.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share